Latin Kids Festival in de Groote Wielen

ROSMALEN – In haar jeugd was Mónica Bueno niet veel met flamenco bezig. Dat was meer iets voor de mensen in het zuiden en zij woonde in Madrid. Totdat ze in Nederland bij een flamencogroep kwam. Iets van binnen begon zich te roeren en ze wilde meer. Nu is ze bijna flamencoloog én organiseert ze het Latin Kids Festival: een middag met sport, workshops en muziek.

Oorspronkelijk is de Flamenco een dans uit het zuiden van Spanje. Het zijn niet alleen pasjes; er hoort ook een bijzonder ritme bij. In Andalusie krijgen kinderen flamencoles (geschiedenis, klaples, improvisatie). Het is net als het vak muziek op school. En overal in Spanje kunnen kinderen Sevillanas leren dansen als alternatief voor ballet. Mónica Bueno danste zelf ook als kind. Nooit had ze gedacht dat ze er iets mee zou gaan doen.

Een festival met kinderen

Dat kwam pas in Nederland. Ze werkte in Amsterdam, waar ze lesgaf op de Hogeschool van Amsterdam. Daar in de Jordaan maakte ze kennis met een groep Nederlanders die samen muziek maakten en wel: flamencomuziek. Het maakte iets in haar wakker en ze wilde er méér mee doen. Het werd de master Flamencologie. Onderdeel van deze studie is dat ze ook onderzoekt hoe de muziek toegepast kan worden in nieuwe situaties.
Op vrijdag 12 juli organiseert ze daarom het Latin Kids Festival. “Een echt festival mét kinderen,” vertelt ze. “Het is onderdeel van een hele week, die start op de buitenschoolse opvang van Ons Kindbureau op scholen in de Groote Wielen, voorafgaand aan het festival. Kinderen mogen kiezen tussen verschillende workshops zoals Flamenco zingen en tapas maken bijvoorbeeld. We willen vooral ook stoere projecten mengen met flamencomuziek. Denk bijvoorbeeld aan boksen of martial arts.”

Muziek en hapjes

Op vrijdag is er dan van 16.00 uur tot 18.00 een festival. “Dan is iedereen welkom om te zien wat de kinderen geleerd hebben, maar ook om zelf wat te doen. Het is echt een festival met kinderen, in plaats van voor kinderen. Er is muziek, zoals salsa, tango en raggaeton. Er zijn Spaanse hapjes en een workshop drummen. Eigenlijk is er van alles te doen!”

Het festival is gratis toegankelijk en vindt plaats op het grasveld bij Windkracht vijf, ook wel bekend als het Deltapark. Uit Spanje komen twee sportdocenten en de bekende gitarist José Luis Montón. Hij maakt flamencomuziek voor kinderen en hij is expert in flamenco met andere ritmes te mengen. “Zo is het echt een internationaal project geworden!”

Foto's:


0