Lekker uit eten bij Jan Minkels

DEN DUNGEN – De keuken is niet zo groot, maar de eettafel daarentegen wel en het hart van Ada en Jan Minkels ook. Zij nodigen alleenstaanden en gezinnen met een smalle beurs uit om op donderdag 25 juli omstreeks 17.30 uur gezellig en kosteloos bij hen te komen eten. Doelstelling is om elke laatste donderdag van de maand mensen uit de doelgroep aan te laten schuiven om in een gemoedelijke sfeer te tafelen. Eters, maar ook bedrijven die producten over hebben die anders weggegooid worden, zijn van harte uitgenodigd zich te melden.

Door Wendy van Lijssel

Jan Minkels uit Den Dungen kookt al zijn hele leven en vindt het daarbij ook nog eens leuk om dat te doen voor anderen. Niet alleen voor familie, vrienden en bekenden, maar ook voor onbekenden. Iets wat niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar wat hij al een aantal jaren geregeld doet. “Ik kook graag. Niet alleen Hollandse pot, maar ook over de grens. Al jaren ontvangen mijn vrouw Ada en ik onder andere met Kerst en Moederdag onbekenden die of alleen zijn of niet de middelen hebben om eens lekker uit eten te gaan. Mensen hoeven bij ons niet met de billen bloot. We hebben het overal en nergens over. Hoofddoel was en is nog steeds niet om nieuwe vrienden te maken. Doelstelling is om in een gezellige sfeer samen te eten”, vertelt Jan opgewekt.

Kookkunsten

Met meer vrije tijd in het verschiet wil Jan zijn gastvrije kookkunsten frequenter inzetten. Om te beginnen elke laatste donderdag van de maand, maar als blijkt dat er behoefte aan is, vindt Jan het ook geen probleem om wekelijks te gaan bakken en braden. Hij is ervan overtuigd dat er velen zijn die elke avond alleen met een bordje eten aan tafel zitten en graag ook eens buiten de deur zouden eten, maar er de financiële middelen niet voor hebben. Het grootste probleem is eigenlijk het bereiken van de doelgroep. “Ook al zijn er wellicht genoeg die het diep in hun hart leuk zouden vinden om er even uit te zijn en bij ons te komen eten. Het wordt toch lastig gevonden om over de drempel te stappen en het gewoon te doen”, aldus Jan. Hij roept deze mensen op om mogelijke bedenkingen overboord te kiepen en hoopt ze te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

Avondvullend

Belangrijk te melden is dat Jan en Ada een grote sociale achterban hebben en er niet op uit zijn om onbekenden aan zich te binden. Sterker nog. Degenen die een keer komen eten, mogen op een later moment gerust nog eens terug komen, maar het is niet de bedoeling om elke keer dezelfde gasten te verwelkomen aan tafel. Ook is er geen avondvullend programma. “Ik maak een 3- á 4-gangendiner, wat omstreeks 17.30 uur op tafel komt. Het wordt geen haastklus, maar het is ook niet de bedoeling om er een ‘latertje’ van te maken”, verduidelijkt Jan.

Kosteloos

Mee eten is kosteloos. Jan hoopt echter dat er bedrijven zijn die overtollige producten willen doneren. “Er wordt heel veel voedsel weggegooid. Groenten en fruit met een paar (kleine) rotte plekjes worden uit de schappen gehaald omdat het onverkoopbaar is. Dat is zonde. Als je die plekjes weghaalt, blijft er genoeg over om bijvoorbeeld een smoothie van te maken. Van ‘oud’ brood zijn croutons te maken, groenten kunnen verwerkt worden in soep. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op die manier wordt er ook minder verspild en wordt het toch goed besteed”, stelt hij.

Melden

Jan trapt donderdag 25 juli af. De ontvangst van gasten is om 17.00 uur, waarna er omstreeks 17.30 uur gegeten wordt. Bedrijven of mensen met overtollige producten mogen zich melden en zeker ook degenen die het leuk vinden om te komen tafelen. Indien gasten vegetarisch zijn of allergisch voor bepaalde producten, dan kunnen zij dit doorgeven en houdt Jan daar rekening mee bij het samenstellen van het diner. Hij hoopt na bovenstaande op goede respons. Voor informatie of aanmelding: j.minkels@ziggo.nl

Jan Minkels kookt voor mensen die wat minder te besteden hebben.

Foto's:


0