NIEUWSGIERIG

Niet alleen als fietser, maar ook als automobilist kom je het onderweg tegen. Is het soms mijn ontembare nieuwsgierigheid die dan de overhand heeft of gewoon belangstelling. Ik houd het voorlopig even op het laatste. Wel zo netjes, niet dan? Maar weet je, soms zie je dingen onderweg waarvan je denkt… Wat of waarvoor zou dat nou toch in hemelsnaam zijn?

Waar wil ik naar toe met mijn stelling. Een mooi voorbeeld van hetgeen ik bedoel is het autobedrijf ‘de Hommel’ in Schaijk. Op weg naar Schaijk (vanaf Oss) over de oude rijksweg passeer je het aan de linkerkant. Al sinds jaar en dag, zeker al vanaf de tijd dat ik nog maar een heel klein manneke was, staan daar oude verroeste militaire voertuigen, trucks, brandweerauto’s en wat al niet meer… zomaar, achter een hek, te staan… In alle soorten en maten.

Sommige staan er, zeker te weten al meer dan 60 jaar op een en dezelfde plek. In de hoek bijvoorbeeld, die oude rode brandweerauto. of vooraan dat grote gevaarlijk uitziende militaire gevaarte.. Zijn ze u ook al ooit opgevallen, dat moet wel.. Steeds wanneer ik ze passeer vraag ik me af wat ze er in godsnaam mee moeten, met al die roestbakken…. Is het voor de verkoop, slooponderdelen of zomaar om te hebben. Of zou het toch een soort van verzamelwoede zijn. Ben echt benieuwd.. Weet u het?

Ook zo’n voorbeeld. Het ‘PatersKloster’ aan de Graafsebaan in Rosmalen De Paters H.H. Harten waren daar sinds mensenheugenis de bewoners. Nadat de Paters waren vertrokken kwamen de asielzoekers. En toen ineens was er niks. Ja, grote en hoge bouwsteigers die een hele lange tijd het zicht wegnamen van het gebouw.

Het kijkt nu weer bewoond… Je ziet alleen geen kip… Zijn de Paters terug of de asielzoekers… Of, en dat donkerbruine vermoeden heb ik, woont er nu een heel ander slag bewoner met een goedgevulde ‘kniebeurs’ die heerlijk in de ‘watte worre geleet’. Ik vraag het me wel eens af als ik er langs kom op de fiets.

Heel ergens anders weer, in Heesch-Vinkel aan de Kasteellaan, kom je een heus kasteel tegen. Geen grachten, ophaalbrug of hoge uitkijktorens. Het staat daar gewoon te staan, verscholen in het groen. Zou daar nog een echte Kasteelheer of Jonkvrouw wonen vraag ik me dan af, wanneer ik er weer eens langskom. Weet je, wie het weet mag het zeggen. Ik ben er eigenlijk wel reuze benieuwd naar.

Is dit allemaal nieuwsgierigheid… Nee gewoon belangstelling, toch?

 

Foto's:


P