Nog één keer een Rebelavond tijdens Rockin’Wood

 

HEESWIJK-DINTHER – Van het Leidseplein in Amsterdam, 013 in Tilburg tot de Effenaar in Eindhoven, grote en kleine festivals, feesten en partijen en andersoortige happenings. De band Rebel zette met zijn muzikale capriolen zestien jaar overal de tent op zijn kop. Daar wordt na zeven jaar stilte een nieuwe ervaring aan toegevoegd want op zaterdag 7 september is de groep eenmalig van de partij tijdens Rockin’Wood vanaf 19.00 uur in natuurtheater De Kersouwe.

 

Door Wendy van Lijssel

Voor ons ligt een dik boek vol warme muzikale herinneringen die zonder enige moeite opgelepeld worden door gitarist Jos van Empel en zijn echtgenoot en tevens zangeres Wendy van Empel Hoefnagels. Zij vormden samen met drummer Mark Nouwens, gitarist Arnoud van den Heuvel, toetsenist Gert-Jan Broeren, bassist Jeroen van Meersbergen en zangeres Gabriëlle van den Heuvel de band Rebel. Die speelde vanaf eind jaren ’90 tot zeven jaar geleden, lokaal, regionaal en zelfs landelijk de tent plat. Hoewel er de eerste paar jaar door omstandigheden zoals verhuizingen, studie en dergelijke enkele wisselingen van de wacht waren, was de genoemde samenstelling uiteindelijk twaalf jaar hetzelfde.

Repertoire

Het repertoire dat de band speelde, was een mix van bekende Nederlands- en Engelstalige rock- en pophits uit alle tijden. Na een optreden bij café De Zwaan in Heeswijk-Dinther ging het balletje echter in de versnelling. “De uitbater(s) zagen wel iets in ons en via hen contacten kregen we veel leuke optredens zoals het voorprogramma van BZB en zanger Waylon in De Kersouwe”, vertellen Jos en Wendy van Empel-Hoefnagels.
Hoewel plezier hebben in samen muziek maken natuurlijk altijd centraal stond, was er van meet af aan de wens om ook écht iets neer te zetten. “We namen het wel serieus om kwalitatief goede muziek te maken. Iedereen móest thuis oefenen, zodat als we bij elkaar kwamen we een nummer tot in de finesse verder uit konden werken”, aldus het koppel.
Enkele prestigieuze wedstrijden tilden alles naar een hoger plan. “Om te beginnen namen we deel aan The Clash of the Coverbands. We bereikten de finale van Brabant. Dat maakte dat we een coach kregen die alles kritisch bekeek. Onze presentatie en het podiumgebruik verbeterden na zijn tips en trucs. We strandden in die finale, maar deden een jaar later mee aan The Dutch Battle of Bands. Daardoor speelden we plots in 013, in De Effenaar en Willem II. We hebben videoclips gemaakt en op het Leidseplein in Amsterdam gespeeld. We haalden de halve finale in Utrecht’, wordt verteld. In een onderonsje achter de schermen werd hen door de vakjury medegedeeld dat de band zeker goed was, maar commercieel niet aantrekkelijk vanwege de zwangerschap van beide zangeressen.

Vlammen

De komst van die koters deed de band uiteindelijk de das om. “De afspraak was om er tijdelijk mee te stoppen. Daarmee raakte de geest uit de fles. Er waren al muzikanten die elders speelden en uiteindelijk besloten we er in goed overleg en zonder gedoe, een punt achter te zetten. Het deed wel zeer, maar het was ook goed zo”, aldus Jos en Wendy.
Het onderlinge contact en zelfs de groepsapp van weleer bleef intact. Het verzoek om éénmalig een optreden te verzorgen bij Rockin’Wood op zaterdag 7 september in De Kersouwe in Heeswijk-Dinther was niet aan dovemansoren gericht. Rebel is weer aan het repeteren. “Het was even raar, want sommige dingen deden we automatisch en andere dingen bleken helemaal verdwenen en moesten we bij de bron weer oppikken”, vertellen Jos en Wendy. “Alles komt echter in recordtijd weer terug. We hebben met elkaar een pakkend en gevarieerd repertoire samengesteld waarin ook nummers die we nooit eerder speelden”, om te besluiten: “Vroeger ging je naar een Rebelavond. Dat kan bij Rockin Wood nog één keer. We gaan nog steeds voor kwaliteit en we hebben er gruwelijk veel zin in. De Kersouwe is een toplocatie en uiteraard gaan we vlammen.”

Naast Rebel spelen ook Hou ’t Simpel, Killed by Martians en Koyle, de winnaar van de Belgische Clash of the Coverbands. Voor informatie en tickets á € 10,00 – www.rockinwood.nl of www.kersouwe.nl.

Foto's:


0