02 juli 2019

Driekwart eeuw Hondensport in Geffen

P.H.V. De Trouwe Helper uit Geffen viert haar 75- jarig bestaan

GEFFEN –Ze, het bestuur van De Trouwe Helper, praten erover of het 75- jarig jubileum een alledaags feitje is. Maar liefst driekwart eeuw is de Geffense Politie Honden Vereniging hobbymatig actief in het opleiden en africhten van honden. Op zondag 9 juli 1944 zag de P.H.V. De Trouwe Helper officieel het levenslicht en sloot zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). De heren M. v.d. Heijden uit Geffen en P. Kremers uit Oss waren belangrijke medeoprichters van de club. “Helaas zit er de laatste jaren, door meerdere oorzaken, een teruggang in het aantal werkende leden”, aldus Linda Boeijen (35), secretaresse van de vereniging

door Jan van Ravenstein

Kijken in de toekomst is ook voor deze vereniging een soort van onvoorspelbaar avontuur. “De sport staat onder druk. Niet dat hij oubollig is of zo. Het is best een spannende en inventieve sport waar je zonder problemen, je hele ziel en zaligheid in kwijt kan. Maar in de loop der jaren is alles anders geworden. Midden in een woonwijk, met de best wel kleine tuintjes, kun je met goed fatsoen en zonder overlast te geven geen grote (blaffende) hond meer houden. Dat is onmogelijk. En de jongeren hebben andere hobby’s”, zegt Gerrit van Erp (59), commissarislid van het bestuur. En toch, ondanks al deze perikelen, bloeit de vereniging als nooit tevoren. Inclusief de steunende leden telt de vereniging plusminus 60 leden. “Wanneer we ongeveer vier tot zes 6 werkende leden (lid met een hond die komt trainen) kunnen behouden, is er niks aan de hand. De overige steunende leden kunnen op elk vlak ondersteuning verlenen. Daarnaast hebben we ook nog een zogenaamde ‘gastvereniging’ (H.S.V.) op ons terrein die ook nog actief bezig zijn”, zegt Linda. Het sociale contact staat hoog aangeschreven bij de jubilerende vereniging. Zeker op zondagochtend, de vaste trainingsdag, is het een komen en gaan van leden en oud-leden.

Jubilarissen

Zaterdag 13 juli is de dag met de officiële tintjes. Een officiële receptie (van 16.30 uur tot 18.00 uur) om de 75- jarige vereniging te feliciteren. Er zullen toespraken zijn van de voorzitter, Frans van de Wouw (66) en een afgevaardigde van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (K.N.P.V.). Daarnaast is er de bijzondere huldiging van twee leden van de vereniging. Tonny Boeijen zal in de bloemetjes worden gezet vanwege zijn 40 zeer verdienstelijke jaren aan de P.H.V. De 94 jarige Hein Schuurmans is al meermalen in het nieuws geweest. Niet alleen vanwege het feit dat hij de officiële gouden bondsspeld heeft mogen ontvangen maar ook dat hij met zijn kampioenshond heeft deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen. Zaterdag wordt Hein gehuldigd vanwege zijn 70 jarig lidmaatschap. Hein Schuurmans, altijd -zonder ook maar een zondag over te slaan- aanwezig op het hondensportterrein aan de Waterlaat. “Een hondenman in hart en nieren. Een prestatie om trots op te zijn”, aldus voorzitter Frans.

Terrein

Aan de Waterlaat, verscholen tussen het groen, ligt het prachtige terrein van de Geffense Hondensport Vereniging. In de jaren tachtig zijn ze daar neergestreken. “Het was een onontgonnen terrein wat, om het enigszins werkbaar te maken, vele zweetdruppeltjes heeft gekost. Met een soort van trots gevoel moeten we zeker de enorme ondersteuning benoemen van de vele bedrijven, leden en oud- leden die ons op vele manieren hebben geholpen. De zelfwerkzaamheid, nu nog steeds, mag voor velen gezien worden als een goed voorbeeld hoe je met behulp van gulle gevers en werkende handjes iets moois voor elkaar kunt krijgen”, aldus een trotse voorzitter. Het geheel mag zeker gezien worden. Het terrein ligt er smetteloos bij en het clubhuis oogt als een ‘thuis’ voor de leden van de club.

Feest

Vijfenzeventig jaar. “Tijd voor een feestje” roepen ze samen bijna in koor. Ze stralen alle drie, terecht, van oor tot oor. Het programma is klaar, de uitnodigingen zijn de deur uit. Hier en daar nog de laatste puntjes op de bekende i en dan mag het los gaan. Ze kunnen bijna niet wachten tot het zover is. Alles is onder controle, alleen het weer hebben we niet in de hand. Maar ook dat komt goed”, aldus Linda. Zaterdagavond, na alle officiële plichtplegingen, gaan ze samen in hun eigen clubhuis een feestje bouwen. Vanaf 20.00 uur tot de klok van 01.00 uur is het gezelligheid troef. Ze hebben er zin in. Vijfenzeventig jaar is niet niks. Een prima reden voor een feestje. Ter nagedachtenis aan alle overleden leden van De Trouwe Helper is er de kapel van de Heegt op vrijdag 12 juli een Heilige Mis, aanvang 19.00 uur

Zondag 14 juli

Zondag is de afsluitende feestdag van de jubilerende vereniging. Een dag met vele demonstraties waarvan we de Politie Honden Vereniging als vanouds kennen. Vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur hebben we op ons eigen Hondensportterrein een spectaculaire demonstratiedag”, zegt Gerrit. Alle facetten van de hondensport komen dan langs. Het spectaculaire ‘pakwerk’ mag u eigenlijk niet missen. Maar ook het speurwerk (detectie) wat steeds meer voorkomt in de politiewereld, is onderdeel van de demonstraties. Mondioring, een reeks oefeningen die door het team van hond en geleider worden uitgevoerd in de categorieën gehoorzaamheid, behendigheid (sprongen) en bescherming, komt ook aan de orde. Voor de kinderen is er een springkussen, ponyrijden, een patatkraampje en andere leuke activiteiten. De entree is gratis en iedereen is welkom aan de Waterlaat 2 – 5386 JX Geffen

Archieffoto’s:

Foto's:


2222220