Tara van den Dungen veelbelovend turntalent

ROSMALEN – Tara van den Dungen (10) heeft in het weekend van 15 en 16 juni hoog gescoord op de bondskampioenschappen turnen die plaatsvonden in Tilburg. Deze turnster met veel talent begon haar sportcarrière bij Turnvereniging OJC Rosmalen en ging al snel verder bij Flik-Flak in ’s-Hertogenbosch. Momenteel draait ze in haar leeftijdsklasse in de Nederlandse top mee.

Door Corrianne Schijvens – van Hassel

Ze was 6 jaar toen ze begon te turnen bij OJC in Rosmalen. Al snel werd duidelijk dat Tara een veelbelovend talent is en kregen haar ouders de tip haar bij een topsport club aan te sluiten. Flik-Flak in De Maaspoort was de dichtstbijzijnde topsportmogelijkheid. “Waarom ik wilde gaan turnen weet ik eigenlijk niet. Ik wilde het gewoon graag”, vertelt ze. “Ik zit in groep 6 van Kindcentrum De Sprong en behalve turnen vind ik het ook leuk om buiten te spelen en te tekenen. Drie keer per week ga ik trainen bij Flik-Flak, dat is ongeveer 13 uur bij elkaar elke week en na de zomervakantie gaat dat 16,5 uur per week worden.”

Meerkamp

Tara heeft in het weekend van 15 en 16 juni hoog gescoord op Nederland niveau. In de categorie N1 pupil werd ze tweede van Nederland op zowel de meerkamp als de toestelfinale sprong. Tara: “Tijdens de meerkamp moet ik vier onderdelen turnen. Een oefening op de mat, we noemen dat de ‘vloer’, de (paarden)sprong, de rekstok en de balk.“ “De meisjes die meededen aan de wedstrijd kwamen uit heel Nederland en hebben het hele seizoen eerst kwalificaties geturnd. Uiteindelijk bleven er 24 meisjes over en die hebben op 15 en 16 juni de kampioenschappen mogen turnen”, weet vader Theo van den Dungen. Op zaterdag vond de meerkampwedstrijd plaats en op zondag heeft Tara de sprong en brug finale geturnd. “Je moet wel een beetje een acrobaat zijn om deze sport te beoefenen.“

Top Turnen Zuid

Tara traint met meisjes uit heel Brabant in de hal van Flik-Flak bij de selectie van Top Turnen Zuid. “Ik vind het leuk om daar te trainen en nieuwe oefeningen te leren. In deze selectie heb ik met vier andere meiden een leuk vriendinnenclubje en we mochten allemaal de finale turnen. Van de 24 deelnemers aan de bondskampioenschappen was ik de beste uit Noord-Brabant. “ Tara is nog te jong voor wedstrijden zoals de Europese Kampioenschappen. Wel heeft ze al een keertje aan een internationale teamwedstrijd in Luxemburg mee mogen doen. Daar zijn ze met vier turnsters op de meerkamp eerste geworden.

Doel

Het doel van Tara: “Ik wil in 2028 graag aan de Olympische Spelen meedoen. Ik vind het onderdeel ‘vloer’ het leukst. Hier mag ik met muziek werken en kan ik veel uitstralen. Ik moet de oefening nu nog doen op muziek die de turnbond bepaalt, maar als ik 12 jaar ben mag ik mijn eigen muziek uitzoeken.”
Tara heeft nog een lange weg te gaan naar haar doel. De turnsport is een blessuregevoelige sport. Naast wat groeipijnen en een blessure aan haar hakken brengt ze het er tot nu toe goed vanaf zonder grote lichamelijke problemen. Een jong kind op topsport hebben is ook voor de ouders een hele opgaaf. De kinderen moeten toch meerder keren per week gebracht en gehaald worden van en naar de trainingen. Gelukkig is de hal van Flik-Flak dichtbij.

Behaalde prijzen

Tara turnt 1 à 2 wedstrijden per maand en heeft al vele mooie prijzen behaald. “Ik vind de mooiste prijs die 2e prijs die ik pas op de meerkamp gehaald heb.“ Theo: “Het niveau van de meisjes ligt heel dicht bij elkaar. Het is altijd spannend om naar zo’n wedstrijd te kijken. Geen idee waar de jury bij de beoordeling naar kijkt. Wij zien vaak weinig of geen niveauverschillen. Tara heeft goede controle over haar lichaam en weet goed met spanningen om te gaan. De wedstrijd vond deze keer nog in Tilburg plaats. Vanaf haar 12e jaar als ze in groep 8 van het basisonderwijs zit mag ze naar de Nederlandse kampioenschappen in Ahoy. Wat een mooi voorruitzicht.“

Tara gaat voor de Spelen van 2028 in Los Angeles

Foto's:


T2