Toptrainer voor waterpoloselectie Heren bij De Treffers

ROSMALEN – Twee jaar geleden lukte het Heren 1 van Waterpolo- en Zwemvereniging De Treffers om te promoveren naar de Tweede Bond. Afgelopen jaar hebben ze zich daar knap staande gehouden met inzet, enthousiasme en talent. Reden voor voorzitter Bertie van Liempt om de heren te belonen met een kanjer van een trainer: Peter Simons.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Het gaat goed met De Treffers. Zowel op het gebied van het elementair zwemmen (A-B-C), het synchroonzwemmen, het wedstrijdzwemmen én het waterpolo. Twee jaar geleden werd het jeugdteam D1 voor het eerst in veertig jaar kampioen. Ze stroomden door naar de C1 en uit die groep spelen er al kinderen in de eredivisie.
Meervoudig kampioen Mary-Ann van Grinsven nam onlangs afscheid van het synchroonzwemmen bij De Treffers om zich aan te sluiten bij Club ACZ in Capelle aan de IJssel. Acht jaar lang won ze medaille na medaille en werd ze geselecteerd voor de nationale selectie. Bij het Wedstrijdzwemmen promoveerde de wedstrijdgroep naar de D1 klasse.
Talent genoeg dus bij De Treffers, óók bij het onderdeel waterpolo. Angelique van Liempt- Smulders (de vrouw van Bertie) legt uit: “Dat is goed voor de vereniging. Tegelijkertijd: hoe hoger je speelt, hoe meer spelers je van buitenaf aantrekt en je wilt natuurlijk wel de gezelligheid, het familiegevoel, behouden. Daar zetten we ons ook voor in. En we zijn wél één van de weinige verenigingen uit de omgeving met een groei in het aantal jeugdige spelers.”

Op stap

Het familiegevoel: het is ook echt zo bij De Treffers. Kinderen die komen sporten, stromen door naar naar allerlei disciplines. Helpen bij het elementair zwemmen, of zelf training geven. Jasper, de zoon van Angelique en Bertie gaf zelf twee keer per week training, terwijl hij zelf sportte bij de zwemvereniging PSV. Marcel Mink, Roel Ockhuijzen en Stefan Stekelenburg uit Heren 3 spelen zelf wedstrijden, trainen daarvoor, maar geven ook training aan Heren 1. Zelf werden ze ongeslagen kampioen met hun team afgelopen seizoen. “Mensen willen hier graag zijn. Dat gevoel is voor ons heel belangrijk. Er zelfs een team uit Vlissingen dat zich erop verheugt om hier te spelen. Na de wedstrijd gaan ze dan soms met ons Heren 1 team op stap. Zo vriendschappelijk gaat het eraan toe. Buiten de competitie dan,” lacht Angelique.
Peter Simons komt terecht in een warm bad – al is het wedstrijdbad van de waterpoloërs wel iets koeler. Geboren in Nijmegen, kwam hij op zijn tiende in aanraking met waterpolo. Hij was er weg van, speelde zelf op hoog niveau, zoals in de eredivisie van PSV. Nu woont hij in Beek en Donk, is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij werkt als zelfstandige op het gebied van arbo-veiligheid en geniet ervan om in zijn vrije tijd waterpoloteams naar de top te coachen. “Ik heb net twee jaar het tweede reserveteam – Heren 2 – van UZSC Utrecht gecoacht. Zij hebben de competitie gewonnen. Vervolgens vroeg Marcel Mink me of ik eens bij De Treffers wilde gaan kijken.”

Top 4

Vorig jaar werd Heren 1 achtste. Ze hielden zich staande in een sterke poule. “In mei en juni heb ik twee maanden proeftraining gegeven. Even van beide kanten aftasten. Maar wat ik zag, beviel me wel. De jongens zijn enthousiast, gefocust en ze hebben er vertrouwen in. Dat vind ik belangrijk.” Bovendien is het voor het team ook leuk om een professional te hebben als coach. Het doel is dan ook om dit jaar hoger te eindigen. “In ieder geval in de top vier,” zegt Peter, “ik stap er niet in om met het team tiende te worden.”
Zelf speelt hij niet meer. “Je moet op een gegeven moment wel inzien dat je ouder wordt. En bovendien wilde ik zelf niet op een lager niveau spelen. Dus heb ik een tijdje wedstrijden gefloten en later ben ik gaan coachen.”

Vrienden

Dan begint de vriendschappelijke wedstrijd tussen Heren 1 van De Treffers en Heren 3 van Arethusa uit Oss. Het is de laatste competitiewedstrijd voor de zomer. Omdat er ook veel nieuwe regels in het waterpolo zijn, is het soms best even wennen. Maar Peter is overal van op de hoogte. “Hoger, hoger,” zegt hij met een rustige stem. Wonderbaarlijk genoeg wordt hij ook nog gehoord, terwijl het gespetter van de twee teams luid door het zwembad klinkt. “Let op de tegenaanval,” en “ga hoger liggen met je benen!”
Samen met vijf anderen traint Peter nu Heren 1. Nils van Keulen geeft keeperstraining. Marcel Mink en Stefan Stekelenburg geven ook elke week een training. En dan is er nog de hulp van Roel Ockhuijzen.
Uiteindelijk wint Heren 1 de vriendschappelijke wedstrijd overtuigend. Na de wedstrijd worden er grapjes en kwinkslagen uitgedeeld met de tegenstander. “Dat is het mooie van waterpolo,” lacht Angelique, “tijdens de wedstrijd wordt er echt flink gestreden om de overwinning. Maar daarna zijn het vrienden.”

Foto: Peter Simons (met bril) met Heren 1, Marcel Mink, Stefan Stekelenburg en Nils van Keulen.

Foto's:


0