Tweede ‘Ronde’ voor Natuurspeelpark

BERLICUM – Hoe snel iets kan gaan als de juiste snaren beroerd worden en mensen een idee omarmen is te zien aan de Groeskant in Berlicum. Daar is in korte tijd natuurspeelpark ’t Kwetterbeekje gerealiseerd. Terwijl het idee voor deze nieuwe speel- en ontmoetingsplek voor jong en oud pas midden 2018 gelanceerd werd, is dankzij de onbaatzuchtige inzet van velen die hun handjes lieten wapperen, sponsoren en medewerking van de gemeente Sint-Michielsgestel, Fase I inmiddels afgerond. De hoop is dat het enthousiasme, hulp en financiële steun er ook komen voor de afrondende Fase II.

Door Wendy van Lijssel

Vanaf het moment dat Thijs Falkenburg met zijn jonge gezin kennis maakte met de natuurspeeltuin in Sint-Michielsgestel, bedacht hij direct dat dit ook leuk zou zijn in zijn eigen woonplaats Berlicum. Hij zette er direct zijn schouders onder. Met medewerking van wijkmakelaar Helma Smolders, de gemeente en dankzij het enthousiasme van velen ging er, om het maar eens populair uit te drukken, ‘garen van de klos.’ Er werd nagedacht over de invulling, werden tekeningen gemaakt, bedrijven benaderd, sponsoren en vrijwilligers gezocht en een bestuur opgericht. Stichting Natuurspeelpark werd geboren met Thijs als voorzitter, Lyanne van der Pas als secretaris en Henk Jacobs die genoteerd staat penningmeester.

Fase I

In samenwerking met hoofuitvoerder Nick van der Pas, Paul Stams van Stams groenprojecten en hulp van veel vrijwilligers uit de buurt werd onlangs de zo betitelde Fase I afgerond. “We zijn in juni gestart met de werkzaamheden en onlangs (13 juli red.) zijn de bouwhekken verwijderd. Dat leverde direct veel gebruikers op. We krijgen veel enthousiaste reacties en het is gaaf om te zien dat het elke dag druk is. Kinderen kunnen zich uitleven op een groot klimtoestel voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en een kunstgrasveld met hockey, voetbal en basketbalbelijning gemaakt. Als het vriest kunnen we er in de winter een schaatsbaan van maken. Verder is er een speelheuvel met kruipbuis, een natuurtheater en een nieuwe jeudeboulesbaan waar ook kubb gespeeld kan worden”, aldus Thijs enthousiast. Kubb is een buitenspel waarbij houten blokken omvergegooid moeten worden door er houten stokken tegenaan te gooien. Het is een combinatie van bowling, jeu de boules en schaken.

Fase II

Hoewel er al hard gewerkt is en er het een en ander staat is ’t Kwetterbeekje daarmee nog niet klaar. “Fase II is in ontwikkeling. We zijn op een rij aan het zetten wat er nog nodig is om alles helemaal af te krijgen. Onze eerste prioriteit is dat er schommels komen. Verder staan er nog een wipkip en waterelement op ons verlanglijstje. Het huidige speelbootje is aan vervanging toe en als we het voor elkaar kunnen krijgen, zou een kabelbaan echt heel leuk zijn”, somt Thijs op.
Hoewel velen kosteloos helpen bij het tot stand komen van een en ander behoeft het geen betoog dat al het genoemde niet voor niets geleverd wordt. “We zijn bezig met een begroting en denken ongeveer € 40.000 nodig te hebben om ook dit voor elkaar te boksen. Als Stichting zijn we doende om particulieren, bedrijven en fondsen te benaderen om ons financieel te ondersteunen. Verder hopen we dat ook de gemeente Sint-Michielsgestel een duit in het zakje doet”, vertelt Thijs.

Meer dan speeltuin

Hoewel het een behoorlijk bedrag is, laat het bestuur en iedereen die erbij betrokken zich daar niet door afschrikken. Intussen wordt gezocht naar mensen die een oogje in het zeil willen houden. “Eigenlijk moet er elke dag iemand een rondje door de speeltuin lopen om te checken of er geen dingen kapot zijn en eventueel vuil op te ruimen”, stelt Thijs. Het onderhoud van ’t Kwetterbeekje komt op conto van de gemeente. Thijs, zijn overige bestuursleden, maar ook de buurt en andere betrokkenen zijn blij met wat al bereikt werd. Ze hopen net zo snel het overige af te kunnen ronden voor hun doelstelling: “Het creëren van een plek waar jong en oud elkaar kan ontmoeten.”
Een locatie die meer is dan een speeltuin voor de kleintjes en in de toekomst een plek moet worden waar culturele, sportieve en creatieve activiteiten gaan plaatsvinden. Thijs bevestigt het maar: “Eerst gaan we ons best doen ook de laatste wensen van ons lijstje af te vinken.” Voor informatie of steun: NL28RABO0341152528 t.a.v. Stichting Speelpark ’t Kwetterbeekje https://kwetterbeekje.wixsite.com/speelpark

Opening

Zondag 25 augustus zal om 16.00 uur het speelpark officieel worden geopend. Voorafgaand wordt om 14.00 uur het Berlicums Kubb Kampioenschap gehouden. Meedingen voor de titel kan door inschrijven via kwetterbeekje@outlook.com De middag wordt verder ingevuld met een ‘SuperBedanktBorrel voor alle geweldige vrijwilligers en sponsoren. Iedereen is welkom. De fooienpot is overigens ook wederom van de partij.

‘t Kwetterbeekje is al in gebruik, maar nog niet klaar

Foto's:


0