AARDIG

Is het raar dat je een voor jou bekend of misschien wel een onbekend persoon groet in het voorbijgaan of gewoon vriendelijk bent naar die ander. Volgens mij niet. Eigenlijk vind ik het de gewoonste zaak van de wereld, of zeg ik dat iets heel raars en is het oubollig en niet meer van deze tijd.

Aardig zijn. Kijk, er is verschil natuurlijk. In een grote winkel waar ik best vaak kom, zijn ze supervriendelijk. Vraag iets aan wie dan ook, van vakkenvuller tot de hoogste chef, en ze staan meteen klaar, ze lopen met je mee en vragen je en passant, of alles naar wens is. Het is handig en komt heel erg gastvrij over.

“Maar, het wordt er daar wel ingeramd”, hoorde ik laatst een ex werkneemster zeggen. Dat zal best, maar andere ervaringen in dezelfde soort winkels geven aan dat je die (misschien dan wel ingeramde vriendelijkheid) wel als zeer prettig kunt ervaren. Je voelt je, hoe dan ook, als gast heel welkom.

Aardig zijn. Zo moeilijk is dat toch niet. Is het woordje aardig misschien een te beladen woord en past vriendelijkheid beter bij het geheel? Want dat is wat je ervaart in bovenstaand verhaal. Vriendelijkheid. Meteen al wanneer je binnenkomt.

Vriendelijk zijn. Heel de wereld is zo gehaast en zo op zichzelf vooral. “Velen onder ons kennen hun eigen buren niet eens”. “Is dat dan nodig”, was een van de wedervragen toen ik de stelling laatst aan de orde stelde op een klein verjaarsfeestje. Nadere info in deze kwestie bracht aan het licht dat vooral de buren niet echt aardig waren. Het zal zo wel zijn, maar zo heel soms moet je verhalen ook wel eens van twee kanten horen om diezelfde aardigheid te kunnen toetsen.

Misschien een tip voor die buren: De 4e zaterdag van september is het Landelijke Burendag. “Een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt”, lees ik op hun website. In geheel Nederland zijn er al meer dan vijfduizend buurdag activiteiten aangemeld. Grijp uw kans, zou ik zeggen

Vriendelijkheid, aardig zijn, hartelijk en belangstellend.. Zowel het positieve als het negatieve ervaar je overal, ook in je eigen directe omgeving. De een heeft het nu eenmaal iets meer in zich dan de ander, moge dat duidelijk zijn. Al zoekende naar de eigenlijke betekenis van voornoemde woorden kom je diverse synoniemen van vriendelijkheid tegen: “Attent, behulpzaam, hulpvaardig en hartelijk”.

Gewoon soms, een helpend handje, een vriendelijk goedemorgen, of… maar dat gaat voor velen al erg ver ben ik bang, wat aandacht of bezoekje aan een eenzaam iemand in je omgeving.

Aardig: Je moet er gewoon even aan denken en doen, meer niet.

 

Foto's:


P0