Bakkie troost voor reizigers in superdrukke trein

Gratis koffie in de trein. Top! Grote kans dat je dan wel met je bakkie in je hand moet blijven staan, want alleen op het drukste traject wordt met koffie rondgegaan. Als troost. 

Iedere ochtend dringen om een plekje te veroveren in de trein. Het is een crime. Wie meent dat dat in de Randstad het geval is, zit ernaast. Het is juist een Brabantse trein waar het dringen geblazen is. Om precies te zijn: tussen Oss en ’s Hertogenbosch.

Het treinverkeer wordt sowieso steeds drukker. Mede veroorzaakt door een tekort aan spoorlijnen. Er kunnen gewoonweg niet meer treinen ingezet worden, ook geen treinen verlengd, omdat dan de boel op het spoor vast komt te staan.

 

Met een heuptas je handen vrij om je in de trein vast te houden

De minister neemt maatregelen door het spoor en spoorboekje meer en meer aan te passen, maar dat neemt niet weg dat het steeds drukker en drukker wordt in de treinen. Het is voor menig reiziger proppen. Sta je heel dicht op je medereiziger gepakt en kan je tas er nauwelijks nog bij. Niet voor niets dragen steeds meer reizigers heuptasjes, wat minder ruimte inneemt en daarmee heb je je handen vrij om je vast te houden als de trein in beweging komt of gaat remmen. Wel zo veilig.

Hoe dat tussen kwart voor acht en kwart over acht in de trein gaat tussen Oss en ’s-Hertogenbosch laat zich raden. Vooral doordeweeks is het daar veertig procent drukker dan de maximale capaciteit van de trein aankan.

Het zijn vooral scholieren die deze trein pakken. Om 8 uur wordt er op dit traject weliswaar een extra trein ingezet, maar veel helpt het nog niet. Scholieren willen op tijd op school zijn en nemen dan toch die drukste trein.

 

Sta je een rit lang naar een rugzak te staren

Deze scholieren dragen dan ook nog eens flink gevulde rugzakken en dat neemt ook veel ruimte. Heuptasjes dames! Dat zou een stuk relaxter zijn en dan de boeken maar op school laten. Maar iedereen weet dat dit vaak niet mogelijk is en dus sta je met je snufferd zomaar een rit lang naar een rugzak voor je te staren.

Om deze scholieren en andere reizigers toch in die volgende trein te krijgen, wordt er koffie aangeboden. Gratis! Of dat mensen over de streep trekt?

Er zijn trouwens meer van die drukke trajecten. De treinen in Bergen op Zoom en Tilburg, zitten ook vaak bommetje vol. Hilversum is ook zo’n druk punt en wat te denken van de lijnen naar Schiphol.

Op die trajecten nog geen berichten over gratis koffie trouwens. Als de NS daar aan gaat beginnen, kon het wel eens flink uit de hand lopen met die koffie. Er wordt dit najaar een recordaantal reizigers verwacht.

 

 

Foto's:


r