De Bakkeniksen hebben een ingereden solexrace-monster

BERLICUM – Terwijl ze normaliter op de motor stappen of in het bakje van de zijspan om zich vól gas in een spoor van omhoog spuitend zand een weg te banen over een parcours vol bochten en bulten, bereidt Team De Bakkeniksen uit Berlicum zich nu voor op een hele andere uitdaging. Samen met vele anderen nemen ze deel aan het 24-Uurs Solexrace Festival dat van vrijdag 23 t/m zondag 25 augustus gehouden wordt op een terrein aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther. Wel vól gas, maar dan 24 uur op een pruttelende solex door het buitengebied, dwars door een stierenstal, twee cafés en een enorme feesttent.

 

Door Wendy van Lijssel

Op initiatief van de 19-jarige Aivar van de Wiel uit Berlicum is de afgelopen tijd gesleuteld aan de solex die hij kocht voor deelname aan het genoemde evenement. “Onze solex heeft al een keer die rit uitgereden. Het is een goede”, vertelt hij om met een lachje toe te voegen. “We hebben dus een ingereden solexrace-monster.”

Team

Hoewel hij de solex in een opwelling en recordtijd aanschafte, kostte het wel iets meer moeite om een team samen te stellen. “Mijn vrienden zijn (bijna) allemaal (zijspan)crossers. Die rijden in het weekend wedstrijden en hebben geen tijd”, meldt Aivar. Hij is ook crosser, maar maakt wel tijd vrij voor de solexrace. Iets wat, zo leert doorvragen, niet zo gek is. “Mijn vader deed jaren geleden al eens mee aan de solexrace en mijn opa Theo van de Wiel zit in de wedstrijdleiding van de Brascross die ook wordt gehouden tijdens het festival”, vertelt hij. De Brascross is onderverdeeld in negen klasses. Van Luier-Snotneuzen-Brommercross-Cross- Drie en een quad- Snevelbokkenklasse licht en zwaar, Gescharrel met een barrel en tot slot de Stoppelvrije (dames)klasse. Iedereen vanaf 5 jaar kan deelnemen op iets met twee tot vier wielen en een motor.

Familie-uitje

Net zoals het feestelijke muzikale programma dat zich dit jaar afspeelt op maar liefst vijf podia is de 24-Uurs Solexrace voor Kika ook een onderdeel van het festival. Omdat zijn kameraden er geen tijd voor konden vrijmaken, wordt deelname voor Aivar, een familie-uitje. Zijn vader Henry en schoonvader Ronnie Meulenbroek staan samen met hem genoteerd als rijders en neef Robin van Zonsbeek is de monteur. Een ervaren monteur, zo laat de jonge crosser weten. Hoewel de gekochte solex alleen maar ‘nagekeken’ hoefde te worden, hebben de heren toch ‘het blok’ uit elkaar gehaald en vernieuwd. Samengevat staat het vehicle er spik en span klaar voor. Net als nummer 34 oftewel Team Bakkeniksen waarbij met een knipoog gerefereerd wordt aan de sport die de heren beoefenen.

Kika

De aftrap van de solexrace is zaterdag 24 augustus om 17.00 uur en eindigt een dag later op datzelfde tijdstip. Het hele gebeuren is gekoppeld aan KiKa, waar in de loop van het bestaan al bijna € 300.000 voor werd ingezameld. Ook de Bakkeniksen leveren hun financiële bijdrage en werden hierin ondersteunt door familie en vrienden.
Of de rit uitgereden wordt, is koffiedik kijken, maar de heren hebben er wel zin in. “Ik ben de sprinter en sta aan de start. Als het allemaal meezit, dus als het vehicle geen rare dingen gaat doen en heel blijft, ben ik ook degene die uiteindelijk over de finish gaat”, aldus Aivar. Dan nadenkend: “Qua conditie en kracht zit het wel goed. De vraag is of onze solex het 24 uur volhoudt en ik schat dat de vermoeidheid ons parten gaat spelen”, om resoluut te besluiten: “Maar we gaan eruit halen, wat erin zit. We hopen te finishen en uiteindelijk is het uitrijden al een prestatie.”

3-daags

Het 24-Uurs Solexrace Festival heeft een uitgebreid driedaags muzikaal programma, dat op vrijdag begint. Op zaterdag en zondag komen daar de Brascross en 24-uurs solexrace bij. Voor informatie en tickets: www.24uurssolexrace.nl

Ronnie Aivar en Henry vormen samen met Robin (niet op de foto) het Team Bakkeniksen

Foto's:


0