De Kersouwe lanceert sprookjesfiguren in de moderne tijd

 

BERLICUM – Wie op zoek is naar ontspannen en humoristisch vertier doet er goed aan Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther in de agenda op te nemen. Daar speelt op zaterdag 24 en 31 augustus om 20.30 uur en zondag 25 augustus en zondag 1 september om 14.30 uur de hilarische eigen theaterproductie ‘Lang en gelukkig, maar dan anders.’ Een stuk waarin bekende sprookjesfiguren gelanceerd worden in de hedendaagse tijd op camping De Mossel. Iets wat zorgt voor tal van onverwachte, hilarische momenten. Spelers Yvonne Pladet en Nina van der Eerden uit Berlicum laten weten dat het een niet te missen boeiende voorstelling is voor iedereen van 8 tot 88 jaar!

 

Door Wendy van Lijssel

Volgend jaar viert De Kersouwe het 75-jarige jubileum. Het natuurtheater is echter niet de enige met een jubeljaar. Yvonne Pladet uit Berlicum mag in 2020 het 25e Kersouwe-kruisje in ontvangst nemen. Dát zij er dan is, kan nu al met zekerheid gemeld worden want: “Ik bén iemand van de Kersouwe”, stelt ze vast, “en ik ga na dit jaar zeker door.”

Divers

Het is een statement dat ze destijds als 27-jarige met nul toneelervaring niet had durven maken. “Een collega op mijn werk was destijds productieleidster bij De Kersouwe. Zij claimde dat iedereen daar mee kon doen. Ik had eerder gedanst en gezongen, maar verder dan ‘boom’ in groep vijf was ik nooit gekomen. Ik besloot echter een kijkje te gaan nemen. Vervolgens kwam ik allemaal bekenden tegen die meespeelden. Meer aanmoediging had ik niet nodig”, blikt ze terug. Yvonne begon met spelen, maar in verloop van tijd ontwikkelde zij zich op diverse Kersouwe-terreinen.
“Ik ben ook actief geweest als PR-medewerker, in de evenementencommissie, het bestuur, de kostuumcoördinatie en als productieassistente”, somt ze op. “Ik vind bijna alles leuk, maar nu vind ik het alweer een paar jaar heel fijn dat ik alleen maar hoef te spelen, zodat ik niet hoef te zorgen, maar er voor me gezorgd wordt.”

Onderdeel van

De regisseur, Rowdy Pelgrim, verdeelt de rollen. “Je kunt bij elk stuk aangeven waar je voorkeur ligt, maar dat doe ik niet. Wat hij beslist, vind ik prima. Dat is doorgaans geen grote rol, maar dat maakt me helemaal niet uit. Ik vind de natuur, de mensen en de sfeer hier fijn. Ik ben blij dat ik onderdeel uitmaak van De Kersouwe”, aldus Yvonne. Doordat ze al zolang meedraait, kan zij aangeven wat er in de loop van de tijd anders werd. “De onderlinge gezelligheid is ongewijzigd, maar er wordt hier óók gewerkt om een productie zo goed mogelijk neer te zetten. Ik heb De Kersouwe door de jaren heen steeds professioneler zien worden”, meldt ze.

Lakei Kees

Dit jaar maakt ze haar opwachting als lakei Kees tijdens de humoristische familievoorstelling ‘Lang en gelukkig, maar dan anders.’ Een voor De Kersouwe bewerkt stuk waarin voor iedereen bekende sprookjesfiguren zoals Roodkapje en Assepoester de moderne tijd zijn ingestapt en ondanks de make-over naar de twintigste eeuw tóch herkenbaar zijn als zodanig. Het verhaal speelt zich af op camping De Mossel. “Het is een komisch verhaal. Dat is voor ons spelers een uitdaging. De timing is bijvoorbeeld cruciaal om een grap goed te laten landen. Als je dat te vroeg of te laat doet, valt deze helemaal weg. Het speeltempo moet goed zijn en het is zaak om het zo te doen, dat we nét niet over de top gaan”, doet ze uit de doeken. “Dit is een familieproductie die pas bij De Kersouwe en geschikt is voor een groot en breed publiek. Verder zijn de herkenbare verhaallijnen anders dan het origineel maar juist daarom verrassend en boeiend.”

Speltrainingen

Een en ander wordt bevestigd door de 26-jarige Nina van der Eerden. Zij loopt inmiddels 5 jaar rond op het toneel van de Kersouwe. Anders dan Yvonne had zij wel een rugzak ervaring voor zij zich aansloot. “Ik ben al op 8-jarige leeftijd gaan toneelspelen. Ik ben jaren aangesloten geweest bij kleintje BMT (Brabants Muziek Theater) en toen ik ouder werd stroomde ik door naar de Teens. Aansluitend heb ik me aangesloten bij theatergroep De Wildeman uit Schijndel. Daar zaten ook spelers van De Kersouwe bij. Zij nodigden me uit om deel te nemen aan de speltrainingen”, vertelt ze.
Tijdens die bijeenkomsten worden onder aansturing van de regisseur allerlei oefeningen gedaan die maken dat deze inzicht krijgt in waar de individuele talenten van de spelers liggen. Daarna worden de rollen verdeeld. Nina kreeg een leuke rol en is intussen een blijvertje. “Ik vind buiten spelen heel erg fijn, maar het is méér dan dat. Het is ook De Kersouwe en de mensen die hier rondlopen. Ook nieuwelingen, worden warm binnengehaald en krijgen de kans om volwaardig mee te doen”, aldus Nina.

Keesje

Net als collega Yvonne laat ook zij het aan de regisseur over om haar een passende rol te geven. “Ik ben Keesje van het animatieteam van camping De Mossel. Dat doe ik samen met Koosje. Wij zaten niet in het originele stuk, maar we zijn erin geschreven door Rowdy. Die heeft onze rol als een kok helemaal op smaak gemaakt met een beetje van dit en een beetje van dat, hier wat meer, daar wat minder, tot het helemaal goed was”, klinkt het enthousiast. Nina sluit zich aan bij wat Yvonne eerder over het stuk zei, maar voegt nog toe: “Het is ook een heel gek stuk”, om met een knipoog toe te besluiten: “Een dat zoveel in zich heeft, dat je het zelfs wel twee keer wilt zien.”
Voor informatie en tickets: www.kersouwe.nl/theatergroep.

Nina (l) en Yvonne

Foto's:


0