Drukte en koffie in de tuinen

BERLICUM – Heel veel is er in de vakantietijd niet te doen voor senioren. Daarom leek het de Volkstuinvereniging in Berlicum en Onze Dorpstafel een goed idee om in de zomermaanden elke maandagochtend voor het publiek open te zijn. Het bleek een schot in de roos. Twee weken geleden zijn er rond de klok van elven zeker 20 mensen, en een aantal is alweer vertrokken. Gemiddeld komen er zeker 30 mensen, zo is de ervaring van de eerste warme weken. En dat is voor de organisatoren een aangename verrassing.

Door Wim Poels

Een groot deel van de groep bezoekers zit rond elven moment gewoon aan tafel. De meesten zijn niet meer de allerjongsten en ze genieten ervan om bij te praten. Er zijn zelfs mensen die al een paar keer geweest zijn. De tuin, dat is dan maar bijzaak. Ontmoeten, daar gaat het hen vooral om.
En dat is natuurlijk prima. Toch zijn er ook regelmatig rondleidingen door de volkstuin. “Over de inrichting van de tuin is goed nagedacht”, vertelt rondleider van dienst en fanatiek tuinier Gerard van Schijndel bij de start. De Volkstuinvereniging aan de Westakkers telt zo’n vijftig leden en die houden er allemaal eigen werkwijzes en specialismen op na. Om de entree aantrekkelijker te maken, zijn juist daar bloementuintjes neergezet. “Dat maakt het net wat feestelijker”, vindt de tuinier.
Natuurlijk, je hebt nog de mensen die ‘ouderwets’ in het voorjaar hun groenten zaaien en die als de oogst rijp is van het land halen. Maar anderen zijn er op een meer bewuste manier mee bezig. Gerard wijst op een tuintje van iemand die heel bewust met zijn groenten omgaat. “Daar wordt gezaaid aan de hand van de stand van de maan”, weet hij. Want zoals de maan invloed heeft op de waterstand, zo heeft ze dat ook op het plantenleven, zo weet de eigenaar van het tuintje.

Permacultuur

Een stuk verderop is iemand bezig met ‘permacultuur’. Hij zoekt onder meer groenten en kruiden die goed naast elkaar kunnen staan. Deze tuinier probeert zoveel mogelijk in cirkels te zaaien. ‘Goede buren’ kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat parasieten niet toeslaan. “Rozemarijn en tijm zijn vijanden van de witte vlieg”, klinkt het. Het tuintje valt ook op door de vele cd’s die er hangen. Ze dienen als een soort vogelverschrikker. En de bodem wordt zoveel mogelijk afgedekt met bijvoorbeeld bladeren. Want ook respect voor het bodemleven is in de permacultuur van belang.
Gerard teelt zelf ook de nodige ‘vergeten groenten’, zoals de schorseneer en de pastinaak. Groenten die volgens hem niet te versmaden zijn, maar toch geleidelijk verdwenen. Andere mensen die de rondleiding door te tuin volgen, denken dat het vooral te maken heeft met de productiedwang in de moderne land- en tuinbouw. Deze groenten groeien langzaam, je kunt ze maar één keer per jaar oogsten. De moderne boer haalt graag meerdere oogsten per jaar binnen.
Al mag de belangstelling van bezoekers bij Koffie in de tuinen groot zijn, toch zijn er jaren geweest dat de Volkstuinvereniging meer leden had. Gerard wijst op het achterste deel van het complex, waar nu alleen grasland ligt. In de beginjaren van de meer dan 40 jaar oude club lagen ook daar tuinen. Nu is er geen belangstelling meer voor. Mogelijk gaat de vereniging er nog wel iets mee doen, bijvoorbeeld door er een veld van te maken dat aantrekkelijk is voor bijen.

Jongeren

De meeste bezoekers vandaag zijn al aardig op leeftijd. Maar er zijn ook jongeren. Emma Verbeek bijvoorbeeld woont nog maar een paar maanden in Berlicum. Ze is bijna afgestudeerd in de plantbiologie. “Ik heb thuis maar een balkonnetje en daarom heb ik afgesproken dat ik hier een tuintje neem”, vertelt ze. Er is immers nog een tuintje vrij en daar staan tijdelijk pompoenen op. Zodra die eraf zijn, kan ze aan de slag.
“Mijn vader had een tuintje en daar mochten we altijd onkruid wieden. Maar echte ervaring met groenten telen heb ik nog niet en die wil ik wel graag opdoen.”
Koffie in de tuinen gaat nog door tot en met eind september. Elke maandag zijn bezoekers van 10.00 tot 12.00 uur welkom om de tuin te bekijken of gewoon gezellig onder het genot van een bakkie leut bij te kletsen.

Rondleiding door de volkstuin

Foto's:


0