Goed Gevoel Geffen: “Opkikkertjes zijn een schot in de roos”

GEFFEN –Alles in het teken van het goede doel. Dat is de doelstelling van een clubje Geffense mensen met een hart op de juiste plaats. Goed Gevoel Geffen. Opgericht in 2015 door een aantal enthousiastelingen door het vroegere MOV in zijn geheel op te pimpen. Nieuwe doelen kiezen voor de medemens en deze ook uitvoeren. Steeds weer komen er nieuwe activiteiten bij. “De Geffenaar kiest het doel waarmee wij dan weer aan de slag gaan”, aldus Maria Schuurmans.

Door Jan van Ravenstein

Samen met Karel van Rijn, Robert en Sharon van den Hurk, Sanne van de Haterd, Ria Vorstenbosch en Mark van der Doelen trekt Maria de spreekwoordelijke kar. Met furore, moge dat duidelijk zijn. Diverse activiteiten die het benodigde geld in het laatje brengen. “Alles in het kader voor een: “Goed gevoel voor de medemens in Geffen”, aldus Maria. Dit jaar bijvoorbeeld is het doel: “De jeugd in beweging’’.

Kiezen

“Vanuit de inzendingen kiezen wij het te ondersteunen doel. Vorig jaar was dit het Opkikkertje, een soort van persoonlijke aandacht voor de medemens. Meer het idee achter de al bestaande wensambulance. Het opkikkertje was, en is, een succes. Een activiteit voor een persoon die het even nodig heeft. Gewoon een klein moment van aandacht, heel even tijd voor iets anders. Een dagje op stap, een fijne lunch, een fotoshoot of gewoon een middagje naar de bioscoop. Het zijn juist die kleine dingen die het doen. Kleine en grote, maar vooral warme wensen. De blijdschap die je steeds weer terug ontvangt geeft je zo’n geweldige boost”, zegt Maria met enige emotie.

José Sleutjes

Vanuit datzelfde Opkikkertje zijn we op bezoek bij de familie Sleutjes- Verhagen in Geffen. Precies een jaar terug. José nog maar 57 jaar, was ziek, heel ziek. Kanker had haar compleet in haar greep. Maria: “Het opkikkertje van José was een, zonder de andere opkikkertjes tekort te doen, zeer bijzondere ervaring. Die vergeet ik niet snel. José was een bescheiden mensenmens. Ze plaatste zichzelf altijd op de tweede plaats, nu ook weer. Haar verzoek via de wensboom voor een opkikkertje was niet voor haarzelf, maar voor haar dochters, Marieke en Janneke. Die hadden het toch al zo moeilijk met mama en haar ziek zijn, schreef ze. Een beauty behandeling voor de meiden, was de vraag die ik via haar familie tot me kreeg”.

Haast geboden

Het was echt zo’n actie van José”, zegt Andre Sleutjes die samen met zijn dochter Janneke mij te woord staat. “Ik heb het kaartje nog voor haar geschreven en in de wensboom gehangen. En daarmee was voor ons de kous eigenlijk af. Maar zonder dat we het wisten ging bij Goed Gevoel het balletje rollen, zeker nadat ze informatie hadden gekregen van de familie. Oké, de meiden konden wel een opkikkertje gebruiken, maar prioriteit nummer een was toch wel Jose zelf. De zinsnede: “Nu het nog kan”. klinkt dan heel raar in de oren, maar was wel een enorm keihard feit. Het ging helemaal niet goed met José. Er was haast geboden met het opkikkertje. Iedereen wist, hoe wrang het ook mocht klinken, dat ze het niet zou gaan redden deze keer.

Plan

Maria: “Zonder verdere toelichting over het verzoek van José hebben we contact gezocht met Janneke. Wat ze leuk zouden vinden voor mama als opkikkertje, zogezegd”. Voor de meiden was eigenlijk belangrijk wat hun moeder nog zou kunnen op dat moment. Ze was al heel erg verzwakt en kon zeker geen activiteit van, bijvoorbeeld een hele dag aan. “Wij kwamen na overleg met elkaar met het voorzichtige idee van misschien een fotoshoot of een etentje. Vooral een foto met het hele spul erop. Nu kan het nog. Het zou wellicht de laatste foto zijn”, was het realistische antwoord van Marieke en Janneke.

Hoe mooi

De foto bij dit artikel was de laatste die Edwin op die zaterdag maakte. “José loopt, als het ware, weg uit het leven. We hebben de foto ook gebruikt op de rouwkaart”, zegt Andre. In de huiskamer boven de bank hangt inmiddels een prachtige uitvergroting van de mooiste foto uit de sessie. “Een dierbare herinnering”, hoor ik Andre zeggen terwijl hij naar de foto kijkt. De emoties komen bovendrijven en Janneke zegt: “Ons mam heeft zo genoten, terwijl ze keiveel pijn had toen. Je zag het gewoon. En fotograaf Edwin was ook zo lief en geduldig voor ons mam. Steeds maar weer zei hij: neem de tijd Jose, sta je goed of zit je liever. Of neem je rust… kom op, tijd zat”. Prachtige foto’s zijn er gemaakt. Voor ieder was een setje. “Plus die grote”, zegt Andre. Verrassing nummer twee en drie kwamen tijdens de lunch (het etentje) aangeboden door Goed Gevoel. Persoonlijk mocht José dan toch haar uiteindelijk wens, een bon voor een beauty behandeling overhandigen aan haar dochters. “Ik zie nog haar trotse lach van toen of ze wilde zeggen: kijk dames dat heb ik dan toch mooi even geregeld voor jullie’. Echt iets van ons mam”, lacht Janneke.

José en Andre na de fotosessie. Foto’s: Edwin van Zandvoort / Photo-Prestige.

Foto's:


0