Koffie in de Tuinen groot succes

BERLICUM – De vrolijke kleding van de bezoekers rondom de tafel wedijvert met de kleurige bloemenweide dichtbij. Het gebabbel is al buiten de omheining te horen. Kannen koffie en koekjestrommels gaan rond. Het evenement ‘Koffie in de tuinen’, georganiseerd door De Volkstuinen Berlicum en Onze Dorpstafel wordt goed bezocht.

“We wisten van tevoren niet dat het zo’n succes zou worden,” zegt Mieke Wijgergangs, een van de organisatoren. “Veel activiteiten vallen weg in de zomermaanden en mensen die niet op vakantie gaan, worden eenzamer. De leden van de gymclub, de computerclub, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen ontmoeten elkaar hier. Maar ook toevallige passanten en tuinliefhebbers schuiven aan.Op haar scootmobiel komt Riek van Gerwen aan rijden. Twee weken geleden was ze ook al te gast. “Ik vind het heel prettig hier naartoe te komen,” vertelt ze. “Achter de geraniums kan ik altijd nog zitten.”En met een lachje: “Ik kan er beter naar komen kijken.”

Variëteit

Er is een grote variëteit aan tuinen leert de rondleiding. Er zijn wel bepaalde regels waaraan de tuinierders zich moeten houden, maar verder zijn ze vrij met wat ze in de grond stoppen. De tuinen beslaan 100 tot 300 m2. Je ziet keurige moestuinen met een recordopbrengst aan groenten en romantisch aangeplante veldjes met de prachtigste struiken en bloemen. Dankbare vlinders en bijen brengen ook een bezoek.

Kardoen

Een prachtige plant met paarse bloemen die je tegenkomt, is een voorloper van de artisjok: de kardoen. Zijn zaden werden met handenvol uitgezaaid en er kwam slechts één plantje op. Duizend zaadjes verspreidt hij per plant, maar de oogst is matig. Hij wordt gekoesterd, want we zien groepen kardoens op de eerste plek, maar hij duikt hier en daar in de andere tuinen ook op. “We kijken natuurlijk naar elkaar en nemen ook dingen over, dat is zo leuk.”

Klapzand

Je zou het niet zeggen maar heel slecht zand vormt de bodem van de tuinen. Des te meer krijg je bewondering voor de resultaten. Vaak liggen op deze dagen bosjes bloemen klaar om mee te nemen. Een fijne herinnering aan deze ontmoeting.

Koffie in de tuinen is iedere maandagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur in de volkstuinen aan de Westakkers in de maanden augustus en september. Koffie en rondleiding zijn gratis. Er is een toilet en het terrein is toegankelijk voor rollators en rolstoelen. Alle leeftijden zijn welkom. Op 26 augustus om 11.30 uur komt er een bijzondere bezoeker. Tijdens een fietstocht door Berlicum ter kennismaking komt burgemeester Looijen van Sint Michielsgestel een kijkje nemen.

Foto's:


0