‘Niet vergeten…het Adrianusklooster’ in ruim veertig persoonlijk verhalen

SINT-MICHIELSGESTEL – Terwijl Sint-Michielsgestel vol ijver en opvallend bouwt aan de toekomst, in alle stilte en onopgemerkt was er ook aandacht voor een stukje historie van het dorpscentrum. Althans, voor een deel van het oude Gestelse dorpshart. De plek waarop een eeuw lang het klooster van de Zusters van Liefde rustte. Een locatie waarvan veel herinneringen dreigden verloren te gaan. Nu is er een boek over.

Op woensdag 28 augustus vindt in De Meander de presentatie plaats van het boek ‘Niet vergeten…het Adrianusklooster’. Een bijzonder boek, omdat het 168 pagina’s tellende boekwerk ruim veertig persoonlijke verhalen bevat.

De verhalen van vooral Gestelaren bevatten stuk voor stuk herinneringen aan het Adrianusklooster. “Nu kan het nog”, dacht de samensteller van het boek, Willem Geurts, “nu nog kunnen mensen de sfeer uit die vroegere jaren beschrijven. Ik wil proberen iets van dat culturele erfgoed te bewaren.” Dus benaderde de samensteller hiervoor een groot aantal mensen met zijn vraag. “Iedereen ‘kreeg’ van mij duizend woorden”, aldus Geurts, “om zijn/haar verhaal te schrijven.”

Persoonlijke verhalen

‘Niet vergeten…het Adrianusklooster’ is klaar. Ruim veertig levendige persoonlijke verhalen, van priesters, koorleden, kleuters van weleer, lagereschoolmeisjes, misdienaars, de boer, een wethouder, krakers, en zo meer. Zeer lezenswaardig zijn ook de letterlijk overgenomen fragmenten uit de kronieken van de Zusters van Liefde. De verhalen uit het Adrianusklooster zijn ruimschoots aangevuld met de geschiedenis van de kloosterboerderij. “Niet als nuchtere of koele weergave van feiten, maar rechtstreeks uit de beleving van mensen uit het dorp”, zo licht Willem Geurts zijn initiatief toe.
Provinciaal Overste van de Zusters van Liefde op de voorflap: “…Om de herinnering aan wat eens geweest is levend te houden, is een boek als dit ronduit onmisbaar…” Ook oud-burgemeester Pommer reageert in een passage: “…Ik ben er van overtuigd, dat vele mensen in deze geschiedenis en de verhalen geïnteresseerd zijn. Daarnaast hoop ik, dat dit boek mag bijdragen aan het besef om zeer zuinig om te gaan met de historische gebouwen en plaatsen, die onze gemeente nog kent…”

De sobere, naar verwachting gezellige presentatie van het boek op 28 augustus gebeurt in samenwerking met bibliotheek Babel. Behalve de aanwezigheid van de schrijvers, kunnen ook overige belangstellenden zich -in de bibliotheek- aanmelden voor de presentatie. Aanvang is om 19.30 uur.
Het boek is vanaf 29 augustus te koop bij The Read Shop, Primera, Albert Heijn en Adr. Heinen.

Auteur Willem Geurts

Foto's:


0