Silent Wings, de weg naar 75 jaar bevrijding

DEN DUNGEN – Om meer te weten te komen over het Silent Wings Monument dat geplaatst is bij Litserborg wordt op dinsdag 10 september om 20.00 uur in de Majorcabar aan de Poeldonk 17 in Den Dungen een lezing hierover gehouden verzorgd door Jos Korsten. De Toegang is gratis.

Op het plein van de Litserborg staat al sinds 1994 het Silent Wings monument. Velen hebben het vaak gezien, maar wat weten we er eigenlijk precies van? In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding heeft heemkundevereniging Op die Dunghen Jos Korsten bereidt gevonden om hierover een lezing te verzorgen.
Op dinsdag 10 september is de gelegenheid om veel meer te weten te komen over dit monument, dat als eerste in Europa speciaal ‘vertelde’ over het gebruik van zweefvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. In de lezing in de Majorcabar gaat Jos Korsten met behulp van bijzondere foto’s, verhalen, tekeningen, kaarten en modellen laten zien wat voor dingen die zweefvliegtuigen waren. Twee ervan hebben geleid tot een bijzonder stukje oorlogsgeschiedenis van Den Dungen en daarna!
Die Dungense geschiedenis staat natuurlijk centraal in de presentatie, maar ook het waarom, het ontstaan en de bouw van de zweefvliegtuigen wordt uitvoerig beschreven. Verder wordt ook ingegaan op de plek waar ze eigenlijk naar toe hadden gemoeten, de training van de piloten en wat er verder nog veel meer gebeurde. Natuurlijk zal daarbij een stukje geschiedenis van de ontstane vriendschap tussen Den Dungen en Portishead niet ontbreken, omdat een zweefvliegtuig piloot daartoe het initiatief heeft genomen.

De moeite waard voor iedereen, die in het vervolg bij het passeren van Silent Wings tegen zichzelf wil kunnen zeggen: ”Ik weet hier heel veel van” en zichzelf daarbij voorneemt om het vast en zeker ook aan anderen te vertellen!

Foto's:


0