Taalhuis in de gemeente Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL – In de gemeente Sint-Michielsgestel hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Deze mensen lopen een achterstand op in de samenleving. Ze komen moeilijker aan een baan en zijn maatschappelijk minder actief. Silke Dragstra werkt sinds begin mei als coördinator Taalnetwerk in de gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel en Vught.

Silke: ‘Het Taalhuis is een proactieve samenwerking van verschillende organisaties en van iedereen die met enthousiasme de basisvaardigheden van volwassenen wil verbeteren. Het staat voor leren met plezier. Met de oprichting van het Taalhuis Sint-Michielsgestel leggen we de basis voor een gezamenlijke aanpak.’

Verbinden en samenwerken

Silke heeft de afgelopen jaren al succesvol Taalhuizen opgezet in Bergeijk, Valkenswaard en Cranendonck. Ze is dus bekend met de materie en gewend om met verschillende partners samen te werken aan een gezamenlijk doel. ‘Dat maakt het werken voor het Taalhuis zo leuk,’ zegt Silke. ‘Het versterken van de basisvaardigheden kun je niet alleen, daar moet je echt samen aan werken. En dat ik dan die partijen mag verbinden en mag onderzoeken hoe we elkaar op dit gebied kunnen versterken, maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga.’

De Meander dé plek

Ontmoetingscentrum De Meander is straks in de gemeente Sint-Michielsgestel dé plek waar mensen terecht kunnen met hun taal-, reken- of digitale vragen. Silke: ‘Het Taalhuis is er voor alle inwoners van SintMichielsgestel vanaf 18 jaar. We willen op een laagdrempelige manier maatwerk leveren en samen bekijken wat voor de deelnemer het meest passende aanbod is. Dat kan een taalmaatje zijn om samen de krant mee te lezen of in groepsverband de Nederlandse taal te leren spreken. Maar het kan ook een cursus zijn waarin men leert met de computer om te gaan of leert met een DigiD te werken.’

Oproep voor vrijwilligers

Taalhuis Om het Taalhuis goed te laten functioneren, zijn er vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die helpen om de deelnemers één op één of in een klein groepje beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of de spreekvaardigheid te bevorderen. Een vrijwilliger moet minimaal één dagdeel per week beschikbaar zijn en krijgt een verplichte taalvrijwilligerstraining van vier dagdelen door Stichting Lezen & Schrijven. ‘En zo wordt het Taalhuis een netwerk voor én door Gestelnaren, waardoor iedereen kan blijven meedoen in de maatschappij!’ aldus Silke.

Partners

Het Taalhuis Sint-Michielsgestel is een taalnetwerk waarin verschillende kernpartners uit Sint-Michielsgestel samen de strijd aan gaan tegen laaggeletterdheid in de gemeente Sint-Michielsgestel. De kernpartners in SintMichielsgestel zijn: Stichting Lezen & Schrijven, Babel Bibliotheek Sint-Michielsgestel en Berlicum, Bibliotheek Den Dungen, Koning Willem I College, Sagènn, WSD, Bint, Vluchtelingenwerk en Gemeente Sint-Michielsgestel.

Coördinator Taalnetwerk Silke Dragstra

Foto's:


0