Terug in de tijd met Romeinse dag in Empel

 

EMPEL – Voor de derde keer organiseert de Stichting Tempel van Empel een Romeinse dag. Die wordt gehouden op zondag 25 augustus op het terrein aan de Meerwijkweg, daar waar een gedeelte van een voor Romeinse begrippen grote tempel zich nog in de bodem bevindt. Ooit hoopt de stichting de tempel opnieuw op te kunnen bouwen. De vorige Romeinse dag in 2015 trok 4500 bezoekers. De organisatie hoopt ook dit keer op veel belangstelling.

 

Door Corrianne Schijvens – van Hassel

De leden van de Stichting Tempel voor Empel hebben allen een passie voor de Romeinse geschiedenis. De eerste Romeinse dag trok in 2013 zo’n 1500 bezoekers. De tweede editie werd gekoppeld aan het 1200-jarig bestaan van Empel en werd druk bezocht door 4500 mensen. Op die dag werd toen een stukje geschiedenis van Empel meegenomen. Het oudste gebouw van ’s-Hertogenbosch en omstreken is de Tempel. Hercules Magusanus, oppergod van de Bataven, werd hier vereerd. In 1989 werd door toeval door een amateur-archeoloog met een metaaldetector de resten van de tempel terug gevonden.

Opgravingen

Arjan Senden en Ton van de Veerdonk lichten toe: “De Tempel van Empel is vroeger een belangrijk gebouw geweest. De tempel had iets met de adel te maken. De Stichting werd opgericht na de ontdekking ervan. Wij hopen ooit het pand opnieuw te kunnen bouwen. Alleen moeten we dan wel een goed plan hebben, want wat gaan we doen met de tempel als die er eenmaal staat ? Krijgt het een dagelijkse gebruikers bestemming ?”
Ton wilde iets educatiefs met de schooljeugd gaan doen en zo ontstond het idee van de Romeinse dag . Het thema dit jaar is ‘Brood en Spelen’ Dat was een term om het volk te vermaken in die tijd. De inwendige mens moest tenslotte voorzien worden.

Re-enactors

Re-enactors is een club mensen die vrijwillig episodes uit de geschiedenis uitbeelden. In dit geval dus de Romeinse tijd. Het levend uitbeelden van de geschiedenis trekt kinderen aan. Het programma is educatief verantwoord en niet zomaar verzonnen. Arjan: “Wij hebben het vooraanzicht van de tempel 1 op 1 nagebouwd. Dit tempelfragment is het decor voor de gladiatorengevechten die om 13.45 uur en 15.15 uur plaatsvinden. We geven ook informatie over de Gallo-Romeinse tempel.”
Er komt een schietbaan waarop met een pijlgeschut, een soort grote kruisboog, demonstraties gegeven worden. Het Legio X Gemina geeft demonstraties om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Kinderen mogen munten zoeken met een metaaldetector, schildjes schilderen en Romeinse spelletjes spelen. Er worden diverse demonstraties gegeven en je kunt marcheren met de Romeinen. Archeologische vondsten uit Empel worden geëxposeerd.

Regionaal

Het betreft hier een regionaal evenement, de echte liefhebbers komen echter uit het hele land. Ton: “Onze doelgroep is de lokale bevolking. We hebben tenslotte het doel om de Tempel van Empel levendig te houden onder de bevolking. Herbouw zou een duur project zijn. We hebben nu geen inzicht of dat ooit gaat lukken. Zou mooi zijn als het we het over 10 jaar hebben kunnen verwezenlijken. De gemeente is bezig met het opzetten van een erfgoedroute. Middels een informatiepaal krijgen de volgers van die route aan de Meerwijkweg informatie over de tempel.“

Programma

Wethouder Roy Geers zal de Romeinse dag op 25 augustus komen openen. U bent welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur op het terrein aan de Meerwijkweg. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. De Lachende Vis gaat onder andere een varken roosteren aan het spit. De entree van het evenement is gratis en parkeren kan op het evenemententerrein zelf.

Foto's:


0