Voor het laatst actief in De Huif

SINT-MICHIELSGESTEL – In het ene zaaltje zijn kinderen aan het schilderen. Even verderop wordt druk gekleid. Buiten mogen de kinderen zelfs met een soldeerbout werken. De Creatieve Week van Mini-Gestel is donderdagochtend volop aan de gang. Op een bijzondere plek. Voor het eerst in De Huif. En meteen voor het laatst, want het is de allerlaatste activiteit in het 44 jaar oude gemeenschapshuis dat opgaat in de Meander.

Door Wim Poels

De Creatieve Week werd in het verleden in de boerderij van Bint gehouden. Maar Bint is inmiddels overgegaan naar de gloednieuwe Meander. Dat is echter nu nog niet in staat om de knutselende kinderen te ontvangen en dus kwam De Huif in beeld. “Eigenlijk zouden we al dicht zijn. Het personeel heeft vakantie en we waren altijd al in de vakantie gesloten”, vertelt secretaris Wout van Son van De Huif. “Maar speciaal voor deze gelegenheid zijn we nog even open gegaan.” Het tekent het sociale karakter van De Huif.
Hilde Geerts van Mini-Gestel is er blij mee. Ze is een van de vier coördinatoren van de Creatieve Week en was als kind al fanatiek deelneemster. “In de twee weken dat de Creatieve Week en het bouwdorp (is nu aan de gang, red.) gehouden werden, mochten we nooit op vakantie”, vertelt ze. En dat is nog steeds zo, nu ze leiding geeft.
De kinderen schrijven deze week per dagdeel in. Woensdag waren dat er 149. Ze worden ondersteund door zo’n 25 vrijwilligers. Elk dagdeel zijn er acht verschillende activiteiten, die allemaal een paar keer terugkomen. Het zijn voor het overgrote deel creatieve dingen die de kinderen ook thuis kunnen doen. Krijgen ze hun werk niet af, dan kunnen ze het gewoon mee naar huis nemen om er de laatste hand aan te leggen.

Herinneringen

Het is de allerlaatste activiteit in De Huif. Hilde heeft een goede band met het gebouw. “We vierden er bijvoorbeeld carnaval en voerden er de schoolmusical op”, kijkt ze terug. “Zo heeft iedereen in Gestel zijn eigen herinneringen aan het gemeenschapshuis”, voegt Van Son toe. Unieke gedachten, want het is straks niet meer hetzelfde. “Carnaval bijvoorbeeld in de Meander zal echt anders zijn, denk ik. Niet beter of slechter hoor.”
Dat De Huif echt op zijn einde loopt, merkte de organisatie van de Week in de voorbereiding. “Vorige week lekte het dak, net boven een stopcontact. We zagen de week al op de helling staan”, vertelt Hilde.
Interim secretaris Wout van Son herkent dat helemaal. De afgelopen jaren moesten er vaak reparaties verricht worden. Vanwege de lang voortdurende onduidelijkheid over de toekomst van het gebouw, bleef het bij kleine investeringen en dus tijdelijke oplossingen.
Zes jaar geleden was al duidelijk dat er iets moest gebeuren. Van Son werd secretaris van een interim bestuur met Henk van Hemmen en Thieu van Berkel. Het drietal kreeg de taak de Huif draaiende te houden, een definitief bestuur te vinden beleid voor het gemeenschapshuis te maken. “Dat eerste is gelukt, de rest niet”, lacht hij.
In die jaren had het bestuur met drie verschillende gemeentebesturen te maken en kwam er een reeks van opties voorbij. Verbouwen, nieuwbouw op dezelfde plek of elders. “Er is veel overleg gevoerd, maar het duurde lang voor er besluiten werden genomen. We hebben steeds met alle ontwikkelingen meegedacht”, aldus Van Son. Uiteindelijk krijgen de gebruikers van De Huif dus samen met de bibliotheek en Bint een plekje in het gemeentehuis. Na de vakantie zijn alle clubs over.

Interim

Het gevolg van die traagheid is dat het laatste bestuur van De Huif na zes jaar nog altijd ad interim is. Ven Hemmen en Van Son hebben de laatste jaren samen de kar getrokken en veel tijd besteed aan het overleg met de gemeente. Van Son erkent dat hij in die tijd best eens overwogen heeft het bijltje erbij neer te gooien. “Maar dat heb ik nooit uitgesproken. Ten eerste hadden we aan het begin vijf, later drie mensen in dienst. Daar voel je je verantwoordelijk voor. En ten tweede is De Huif veel te belangrijk voor Gestel.”
Daarom ook kijkt Van Son tevreden terug op die tijd. Hij vindt hij het natuurlijk belangrijk dat het bestuur duidelijk heeft kunnen maken hoe het met de exploitatie van De Huif zat. Er moest altijd geld bij. “Wij hebben uit kunnen leggen dat we wegens de onderhoudsstaat van het gebouw vaak reparaties moesten laten uitvoeren. En, anders dan bijvoorbeeld Den Durpsherd, hebben we geen toereikende licht- en geluidsinstallatie. Het huren daarvan voor grotere evenementen brengt extra kosten met zich mee. Uiteindelijk lieten we zien dat we het, als je daar rekening mee houdt, helemaal zo slecht niet deden.”
En het belangrijkste: de functie die het gebouw voor de verenigingen had. Van Son noemt een voorbeeld. “Toneelvereniging OK heeft bij een uitvoering de grote zaal twee weken nodig. Dan is het niet redelijk daar het normale tarief voor te berekenen. Er zijn stevige gesprekken geweest, maar we zijn er altijd naar ieders tevredenheid uitgekomen.” Want nee verkopen, daar hield De Huif niet van. “Marokkaanse bruiloften bijvoorbeeld waren commercieel heel aantrekkelijk voor ons. Maar als de keuze was tussen zo’n bruiloft en een tentoonstelling van een vereniging waar vijftig man op afkomen en waar we misschien een paar koppen koffie verkopen, dan viel de keuze op het laatste.”

Definitief dicht

Op 22 augustus sluit De Huif definitief. Er zijn enkele verenigingen die nog spullen moeten verhuizen naar de Meander. Het nieuwe gemeenschapshuis neemt enkele zaken van De Huif over, zoals de biljarttafels en een klein deel van de inventaris. Er zijn verenigingen de delen van de inventaris kregen Mini-Gestel mocht de voorraad frisdrank hebben. De rest kan in de verkoop. Zo zijn er 350 stoelen en enkele tafels voor een klein bedrag verkocht aan een school in Burkina Faso.
Het interim-bestuur blijft nog even zitten om lopende financiële en belastingtechnische zaken af te werken en een eindrapport voor de gemeenteraad te maken. Van Son: “Met een gevoel van weemoed nemen we afscheid van De Huif.”

Kinderen aan de slag bij de Creatieve Week

‘Met een gevoel van weemoed nemen we afscheid’

Foto's:


0