Warm welkom in Gestel bij postvakantieborrel

SINT-MICHIELSGESTEL – Om iedereen die het afgelopen jaar in de kern Sint-Michielsgestel is komen wonen van harte welkom te heten wordt op vrijdag 23 augustus een postvakantieborrel georganiseerd bij De Gestelse Pomp door de organisatie met diezelfde naam op het Petrus Dondersplein. De ontvangst van iedereen die zin heeft in een gemoedelijke avond is tussen 19.00 uur en 19.30 uur, waarna het eerste biertje getapt wordt en het glas geheven.

Door Wendy van Lijssel

Om ‘nieuwelingen’ de kans te geven om plaatsgenoten te ontmoeten en onder het genot van een drankje op ontspannen wijze kennis te maken met elkaar werd de afgelopen twee jaar Rondom De Pomp gehouden. Een activiteiten uit de koker van De Gestelse Pomp. Omdat eigenlijk rondom datzelfde tijdstip rondom genoemd tappunt aan het Petrus Dondersplein met zogenaamde pomphouders het glas werd geheven tijdens een postvakantieborrel, is dit jaar besloten om beide zaken samen te voegen tot één.

Dorpspomp

De Gestelse Pomp werd in 1988 op initiatief van plaatsgenoten Koos Loose en Rob Janssen opgericht. Doel was om de oude dorpspomp nieuw leven in te blazen, mensen samen te laten komen maar ook om goede doelen te steunen. Dat kan dankzij zo betitelde pomphouders. “Dat zijn allemaal mensen die € 55,55 per jaar betalen. Van deze inleg wordt gezorgd dat de Pomp onderhouden wordt. Verder ondersteunen we veelal plaatselijke initiatieven. We hebben bijvoorbeeld een bijdrage geleverd aan het realiseren van De Gèsselse Kiosk, de natuurspeeltuin en hospice Parunashia, maar ook het jeugdcarnaval en Mini-Gestel kunnen rekenen op onze support”, aldus Noot de Kort die als voorzitter van de Gestelse Pomp te boek staat.

Pomphouder

Daarmee worden overigens slechts enkele ‘doelen’ genoemd in lange lijst die in het ruim 30-jarige bestaan werd opgebouwd. “De pomp is een stichting met veel geledingen in de Gestelse maatschappij. We zijn goed op de hoogte van het reilen en zeilen van andere organisaties binnen de gemeente en zeer toegankelijk voor het aanvragen van donaties ter ondersteuning van zaken die een financieel zetje in de rug nodig hebben”, meldt Noot. Pomphouder worden is niet moeilijk. Na aanmelding bij het secretariaat – gestelsepomp@gmail.com ontvangt een potentiële pomphouder een bericht van het bestuur en betaalt de reeds genoemde donatie. Bij tussentijdse aanmelding gaat dit bedrag naar rato per maand. Inmiddels zijn er bijna 200 Gestelse Pomphouders.

Bijdrage

Naast een financiële bijdrage aan goede doelen wordt ook cultuurhistorie met een educatief accent omarmt bij het organiseren van activiteiten voor de gemeenschap zoals De Gèsselse kermisfeesten, een jaarlijkse vinylavond en Pecha Kucha. “Zonder hun bijdrage kunnen we natuurlijk helemaal niets. Pomphouders houden we in ere. Daarom organiseren we ook een aantal speciale bijeenkomsten voor hen”, bevestigt Noot om te vervolgen. “Elke twee jaar gaan we met de bus weg en verder is er jaarlijks een cultureel uitstapje, een wandeling met kerst en drinken we een postvakantieborrel. Dat wil zeggen dat we op het einde van de vakantie met elkaar het glas heffen rondom de pomp.”

Postvakantieborrel

Dat was gelijk ook de titel van het evenement waarbij de afgelopen twee jaar nieuwe inwoners werden verwelkomd. Gestoken in een vernieuwde outfit, maar met een gelijke opzet, een andere titel maar wel op dezelfde plek is er op vrijdag 23 augustus de postvakantieborrel én het welkom heten van nieuwe Gestelnaren bij de Pomp op het Petrus Dondersplein. Terwijl de activiteit de afgelopen jaren omlijst was met presentaties, muziek en meer, is er gekozen voor een wat sobere aanpak die, zo claimt Noot resoluut, niet minder gezellig zal zijn. “We kiezen bewust voor wat minder toeters en bellen omdat gebleken is dat dit niet nodig is. Mensen heffen het glas, buurten bij of maken kennis met elkaar. Dat staat centraal en de afgelopen jaren liet zien dat dit genoeg is voor een genoeglijk samenzijn. We omlijsten een en ander wel muzikaal.”

Welkom

De activiteit wordt ondersteund door de gemeente die alle nieuwe inwoners onlangs een uitnodiging stuurde. Intussen zijn er al tientallen aanmeldingen van mensen die door de Gestelse Pomp en, zo wordt gehoopt, velen warm binnengehaald worden. Warm is overigens niet meteen het goede woord want: “Deze mensen krijgen van ons een speciale bierpul die gevuld gaat worden met een (ijs)koud glaasje bier uit de pomp. Voor kinderen is er een glaasje fris”, aldus Noot. Het hele gebeuren is openbaar. Noot roept iedereen dan ook op om óók gezellig een glaasje te komen doen en gezellig bij te buurten en kennis te maken met nieuwe dorpsgenoten.

Foto's:


0