Drietrapsraket uit 1629 gelanceerd

VUGHT – Het duurt nog tien jaar, maar dan zal het jubileum niet ongemerkt voorbijgaan. In 2029 is het 400 jaar geleden dat Frederik Hendrik na een lang beleg ‘Moerasdraak’ ’s-Hertogenbosch innam. Met de lancering van een nieuwe fietsroute-app, de onthulling van informatieborden en de ondertekening van het convenant ‘Op weg naar 2029’ werd maandag op het ooit Spaanse Fort Isabella in Vught een drietrapsraket gelanceerd die duidelijk maakt dat er serieus naar 2029 toegewerkt wordt. Wethouder Peter Raaijmakers van Sint-Michielsgestel was een van de ondertekenaars en onthulde ook een info-bord.

Door Wim Poels

Hij mag dan de jongste wethouder van Nederland zijn, Raaijmakers toont zich op de plek waar de Staatsen 390 jaar geleden hun eerste doorbraak hadden heel geïnteresseerd in geschiedenis. Dat Sint-Michielsgestel in dit project met de gemeentes ’s-Hertogenbosch, Heusden en Vught, de provincie en enkele instellingen samenwerkt, vindt hij alleen maar positief. “Als je Sint-Michielsgestel toeristisch-recreatief op de kaart wilt zetten, heb je een goed verhaal nodig.”, denkt hij. Met de linie 1629 heeft Gestel volgens hem zo’n verhaal. “Wat zich hier heeft afgespeeld, weten maar weinig mensen. Dit is een heel goede manier om dat meer bekendheid te geven en samen toeristen naar de streek te trekken.” Je kunt de gevolgen van toen nog altijd terugzien in het landschap. Bijvoorbeeld bij de Keerdijk, die een overblijfsel is uit de tijd van het beleg.

Meer mogelijk

“Zeker door de medewerking van een grote gemeente als Den Bosch is er technisch meer mogelijk”, denkt Raaijmakers, die niet bang is dat Sint-Michielsgestel straks ondersneeuwt in het totaal. “Als je naar het beleg van Den Bosch kijkt, kun je niet zonder het buitengebied, waar de strijd zich afspeelt”, is zijn overtuiging. In het convenant is bovendien vastgelegd dat er niet alleen aandacht is voor de betekenis van de strijd voor de stadsbewoners, maar ook voor het minder vaak besproken lot van de boeren en buitenlui in de Meierij. Nu al heeft hij gemerkt dat de plaatselijke heemkundekringen uitgebreid bij het samenstellen van de informatieborden en de inhoud van de app zijn betrokken.
Langs de in totaal 49 km lange fietsroute door en rondom Den Bosch komen straks 17 informatieborden. Vier daarvan staan op Gestels gemeentelijk grondgebied: bij Hoornwerk de Wamberg, het kampement van Brederode bij kunstwerk Onverflout, Hoornwerk Mudakkerse Dijk en Out Herlaer. Bovendien staat er een aan de gemeentegrens, bij de afdamming Dommel tegenover t Vaantje. De borden worden dit najaar geplaatst.

Niet zwart-wit

“Geschiedenis is om van te leren, maar ook om van te genieten”, zei gedeputeerde Marianne van der Sloot, die onder meer het Brabantse erfgoed in haar portefeuille heeft, bij de onthulling van de app. Een belangrijke les uit dit stuk historie zou wat Raaijmakers betreft kunnen zijn dat geschiedenis niet zwart-wit is. “Nu praten we vanuit ons Nederlands nationaal besef”, stelt hij. “Maar gezien vanuit die tijd werd het katholieke Den Bosch natuurlijk wel ingenomen door mensen met een ander geloof.”
Het is precies wat de app ‘Linie 1629’ ook probeert duidelijk te maken. De app is een uiterst moderne aanvulling op een fietsroute die op zich al bestond. Je vindt er allerlei interessante punten aan de route. Het verhaal daarvan kun je lezen, al dan niet in de vorm van een soort appjes, maar je kunt het je ook in een soort virtual reality laten vertellen door twee journalisten. Een komt er uit Amsterdam, de ander heeft een Belgisch accent en is van Antwerpen. Je ‘zet ze neer’ in de omgeving waar je op dat moment bent. Dan vertellen ze elk hun verhaal vanuit hun eigen perspectief. Hun eigen waarheid dus, die niet altijd hetzelfde is. “In die tijd was er dus ook al nepnieuws. Het is van alle tijden”, aldus Van der Sloot. Dat vindt ze een heel geruststellende gedachte.

Wethouder Peter Raaijmakers bij een van de Gestelse info-borden

Foto's:


0