Feestelijke opening Plein ’69 in Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER – Onder de noemer ‘Trots op Heeswijk-Dinther’, wordt met alle denkbare toeters en bellen zondag 22 september van 14.00 uur tot 22.00 uur het totaal vernieuwde Plein ’69 in Heeswijk-Dinther officieel geopend. Van de Voorleesjurk van de bibliotheek, muziektheater Speelgoetd, de fanfare, smartlappenkoor De Borrelnoten, maar ook de dj’s van Perry Fest, Friday Night at Johns en RUM en meer. De officiële opening om 15.00 uur door burgemeester Marieke Moorman en wethouder Van de Moorselaar wordt verrassend. De toegang is gratis. Wees allemaal welkom.

Door Wendy van Lijssel

Vijftig jaar geleden werden Heeswijk en Dinther samengevoegd. Iets wat in 1969 zeker geen reden was voor een feestje, maar juist leidde tot burgerprotest en akkefietjes. Om beide dorpen tot elkander te brengen werd op de ‘grens’ tussen beide dorpen in het ‘midden’ een ontmoetingsplek gerealiseerd vernoemd naar de samenvoeging. Daarmee werd Plein ’69 geboren. Een wellicht voor die tijd mooie open ruimte waar dorpse activiteiten zoals uiteindelijk de wekelijkse markt, kermis, Koningsdagviering maar ook een beachvolleybaltoernooi plaatsvinden en het begin- en eindpunt van de optocht met carnaval.

Plein ‘69

Hoewel bedoeld als ontmoetingsplek was het om te beginnen nog niet zo eenvoudig om de dorpelingen nader tot elkaar te brengen. Iets wat in verloop van de afgelopen decennia gelukkig naar de achtergrond verdween. Heeswijk en Dinther zijn één. Intussen zijn de vroegere strubbelingen iets waar met een knipoog en met een lach over gesproken wordt en slechts een beetje herleeft als beide voetbalclubs elkaar treffen op de grasmat. Plein’69 was er al die jaren, maar lag er tot enige tijd geleden ‘doods’ bij. Dankzij de inspanningen van Actief Burgerschap én medezeggenschap van de hele gemeenschap ging het in de revisie en werd het omgetoverd tot een veel fleuriger, aantrekkelijker en mooi aangekleed geheel. Een prachtige ontmoetingsplek waar de komende decennia nog tal van activiteiten georganiseerd gaan en kunnen worden.

Feest

De totale vernieuwing van Plein ’69 alleen al is reden genoeg om op zondag 22 september flink uit te pakken voor en met iedereen. “Maar we hebben drie aanleidingen. We vieren namelijk ook dat Heeswijk-Dinther 50 jaar geleden samengevoegd werd en het plein er kwam”, vertellen Peer Verkuijlen, Rita Verbeek en Christ Dekker. Zij fungeren als woordvoerders namens de 7-koppige werkgroep die al enige tijd doende is met de voorbereidingen van alle feestelijkheden, want dát wordt het: FEEST. Mét hoofdletters want (bijna) het hele dorp is erbij betrokken. “Onder de noemer ‘trots op Heeswijk-Dinther’, ligt er een programma klaar waar vele verenigingen, bands en al wat kan en wil bedragen bij is betrokken. “We hebben een programma voor jong en oud”, stelt de werkgroep en vervolgt: “De beiden gildes gaan vendelen en de kleinsten worden voorgelezen in de bibliotheek door de Voorleesjurk. Er is onder andere een Open Podium met gevarieerde optredens en een voorstelling van muziektheatergroep Speelgoetd. Het opleidingsorkest van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord, smartlappenkoor De Borrelnootjes maar ook koor Vivace, de Perry Fest dj’s, band Friday Night at Johns en RUM zorgen voor muzikaal vertier en plezier.”

Nieuw

Bijzonder te vernoemen is de oude (mobiele) kiosk die deze dag dienst doet als podium en overgedragen wordt aan Actief Burgerschap, zodat deze ook in de toekomst ingezet kan worden. Verder staan Rita van Beek en Monique Verkuijlen aan het roer van een nieuwe activiteitengroep. “Plein ’69 is er klaar voor en wij ook. Het is zaak dat er (veel) dingen op gaan gebeuren. Dat willen we aanmoedigen en mede aansturen”, aldus Rita. Gehoopt wordt dat er mensen zijn die zich willen aansluiten. Om te beginnen richt alle aandacht zich op de komende happening. Wie jarig is trakteert, dus vanaf aanvang wordt iedereen ontvangen met een kopje koffie/thee en iets lekkers aangeboden door de Coop en alle plaatselijke basisschooljeugd krijgt op school een bonnetje dat recht geeft op een gratis ijsje deze dag. De werkgroep resoluut: “Het wordt feest voor iedereen!”

Speelgoetd. Foto Dylan Kraaij

Foto's:


0