Kasteelruïne Seldensate open tijdens Open Monumentendag

 

BERLICUM/MIDDELRODE – Tijdens de Open Monumentendag op zondag 15 september is de kasteelruïne Seldensate in Middelroe open van 11.00 uur tot 17.00 uur waarbij er op het hele uur om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur rondleidingen worden verzorgd. Bijenvereniging Ambrosius op de zolder van het poortgebouw kan worden bezocht en er zijn verhalen van Frederique. Ook Herberg de Gouden Leeuw aan de Hoogstraat 64 in Berlicum opent in het kader van deze dag de deuren van 11.00 uur tot 17.00 uur de deuren

‘Selden zathe’ betekent buitenplaats of landgoed. De bouw ervan is begonnen tussen 1440 en 1462. In die tijd was er sprake van een stenen speelhuis (plek van plezier), dat bestond uit een hoofdgebouw, een duiventoren en poortgebouwen. Deze werden omgeven door grachten met ophaalbruggen, parktuinen, boomgaard en boerderijen. In het voorjaar van 2015 is de overgebleven ruïne van het kasteeltje gerestaureerd. Het landgoed is een van de parels in het buitengebied van het Groene Woud.
Om 12.30, 13.30 en 14.30u vertelt Frederique Schoenmakers-de Groot het verhaal over de jonker, zijn dochter, de intriges, geheimen en de ondergang van het kasteel. Tevens kan bijenvereniging Ambrosius op de zolder van het poortgebouw bezocht worden.

Herberg de Gouden Leeuw

Deze herberg aan de Hoogstraat 64, in 1870 gebouwd, bezit nog steeds de oorspronkelijke architectuur met schuiframen, luiken en voordeur met bovenlicht, voorzien van glasroede. In 1882 werd ter hoogte van de herberg gewerkt aan een tramverbinding tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel. Vlak voor de herberg kwam een wissel en een halteplaats voor reizigers en een laad- en losplaats voor goederen. In 1883 reed de eerste stoomtram door het dorp. De herberg verzorgde een belangrijke rol als pleisterplaats (plek van plezier) voor reizigers.

Oude afbeelding van de Gouden Leeuw

Foto's:


0