Kosteloos uiteenlopende kunstuitingen bekijken tijdens lustrumeditie Atelierroute

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Beelden van steen, hout en keramiek, zelf vervaardigde sieraden, abstracte en realistische schilderijen in olie- en acrylverf of in aquarel of met pastelkrijt, objecten van houten duigen en tuinbeelden van afvalmateriaal. Het is slechts een greep uit alles wat er te zien en bewonderen valt tijdens de 5e editie van de Atelierroute die van zaterdag 14, zondag 15, zaterdag 21 en zondag 22 september van 12.00 uur tot 17.00 uur en gehouden wordt in alle kernen in Sint-Michielsgestel. Maar liefst 55 kunstenaars openen de deuren van hun atelier en verwelkomen iedereen gastvrij.

 

Door Wendy van Lijssel

Als voorloper op de huidige Atelierroute werd op initiatief van Godelieve Steendijk en Cecile Verhoeven uit Sint-Michielsgestel in samenwerking met het voormalige Partis en de nabijgelegen zorginstelling in 2009 onder de noemer ‘Beekvliet Cultureel’, een expositie gehouden. Alleen kunstenaars uit de kern Sint-Michielsgestel kregen de gelegenheid hun werk onder de aandacht van een groot publiek te brengen middels een expositie op één locatie. Er werd echter dusdanig positief op gereageerd dat Godelieve samen met haar echtgenoot Rob, aan de ingeslagen weg op een andere manier vervolg gaf. “In 2011 hebben we een eerste Atelierroute georganiseerd zoals ook in de huidige vorm. Dat wil zeggen dat we alle kernen van de gemeente erbij betrokken hebben en niet meer op één locatie een expositie hebben gehouden, maar kunstenaars gevraagd hebben om tijdens de Atelierroute hun atelier/ werkruimte open te stellen voor publiek”, vertelt het echtpaar enthousiast.

Nieuw

Omdat het nieuw was, werd in 2011 voorzichtig afgetrapt met 33 kunstenaars. Een aantal dat in 2013 bijna verdrievoudigde. Inmiddels is de 2-jarige kunsthappening een niet meer weg te denken fenomeen met ruim vijftig deelnemers. “Omdat zij weten dat er mensen komen kijken, stimuleert het professionals, maar ook mensen die voor hun plezier creatief bezig zijn om, zo dat al kan, met nóg meer aandacht en passie, iets te creëren. Het is voor de visite aansluitend leuk om te zien waar en hoe iets tot stand is gekomen en/of erover in gesprek te gaan met de maker”, aldus Godelieve en Rob. Kunstenaars kleuren de middagen zelf in en verwelkomen de gasten op hun eigen manier met een hapje en een drankje. Een kijkje nemen is kosteloos, aanmelden is niet nodig en iedereen blijft zolang hij of zij het leuk en/of interessant vindt.

Divers

In 2015 werd van de Atelierroute een stichting gemaakt. Er is een kerngroep die bestaat uit, Ingrid van de Swan, Netty Werkman, Jos Heerkens, Servé Vos, Noud en Corrie Kampman, René Reijnen en Rob Steendijk. Zij sturen alles aan en zorgen dat deelnemers voorafgaande aan het hele gebeuren al de nodige aandacht krijgen. Oplettende lezers hebben de afgelopen maanden in deze krant al kennis kunnen maken met alle kunstenaars en hun werken. Rob en Godelieve zijn enthousiast. “Er zijn veel verschillende kunstuitingen op divers niveau met gebruik van uiteenlopende materialen en werken voor binnen en buiten”, vatten zij het samen.

Jeugd

Om jeugd te betrekken en te interesseren om kunst toegankelijk te maken werd dit jaar voor het eerst ook een scholenproject georganiseerd. “We hebben basisscholen benaderd en zijn een samenwerking aangegaan waarbij aan de hand van het thema ‘Vijf’ kunstenaars met kinderen aan de slag zijn gegaan. Wat er gemaakt is hangt op de overzichtstentoonstelling in De Meander. Deze wordt vrijdag 13 april om 15.00 uur geopend door wethouder Lianne van der Aa. Iedereen kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kosteloos een kijkje gaan nemen. De expositie duurt tot vrijdag 20 september. Naast de werken van kinderen hebben ook een aantal deelnemers van de Atelierroute iets vervaardigd aan de hand van het onderwerp. Ook hun werken zijn opgenomen in de tentoonstelling”, leggen Rob en Godelieve uit.

Toekomst

Rob en Godelieve zijn blij dat de Atelierroute zich door de jaren heen verder ontwikkelde en dat er steeds meer jeugdige kunstenaars meedoen. Veel wensen zijn er niet maar: “Het zou wellicht leuk zijn om in de toekomst het begrip kunst nóg breder te trekken en er bijvoorbeeld theatermakers en poëzie bij te betrekken”, bedenkt Rob hardop, om resoluut te besluiten: “Maar om te beginnen gaan we eerst deze Atelierroute houden. Daar verheugen we ons op.”

Foto's:


0