Kruisbestuiving Repair Café en Sint Lambertusschool

GEMONDE – Veel reuring in ’t Schufke in Gemonde woensdagochtend 11 september. Er werd naast de gebruikelijke koffie en thee voor de 27 volwassen bezoekers ook ranja geschonken en het nieuwste samenwerkingsverband van Gemonde was bovendien een dankbaar gespreksonderwerp voor alle aanwezigen.

Een aantal maanden geleden benaderde Linsey van Gansewinkel, de directrice van de school, Debbie van Brandwijk, die als vrijwilliger de organisatorische en publicitaire kant van het Repair Café en de Dorpstafel voor haar rekening neemt. De school wil graag de leerlingen kennis laten maken met verschillende beroepen en tevens tegemoetkomen aan de individuele manieren van leren en interesses van kinderen. Daarnaast vindt de school het van belang om de verbinding te leggen met het dorp. Linsey wilde weten of het Repair Café hierin een rol zou kunnen vervullen. De reparateurs reageerden meteen enthousiast. Toevallig hebben twee van de drie reparateurs van het Café al ervaring met het overdragen van hun kennis, in het onderwijs of anderszins.

Henk Martens is al jarenlang actief als vrijwilliger in Gemonde en sinds een jaar elektronicus bij het Repair Café. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar is nog één dag in de week werkzaam als docent elektrotechniek en mechatronica bij de Vakopleiding Techniek in Cuijk. Henk en Debbie zijn ter voorbereiding naar Repair Café Middelrode gegaan. Daar wordt al langer samengewerkt met de plaatselijke basisschool.

Proefperiode

Voor deze proefperiode zijn door de docenten vier leerlingen geselecteerd uit groep zes, zeven en acht om kennis te maken met het Repair Café. Dyon, Neal, Bart en Kevin komen onder begeleiding van Benno Gerard, zorgcoördinator van de school, ’t Schufke binnen. Henk heeft een tafel voor ze ingericht met elektrische apparaten die ze uit elkaar mogen halen, maar ook weer in elkaar moeten zetten. Omdat Henk druk is met reparaties, helpt Theo Braam ze daarbij.
David Henning, al sinds 2016 betrokken bij Repair Café Gemonde als algemeen reparateur, heeft mooi gereedschap meegebracht voor de leerlingen. Kevin gaat al snel aan de slag met de kleine horlogemakersdraaibank. Nadat David hem geleerd heeft hoe de draaibank werkt, gaat hij geconcentreerd te werk en slijpt een messing staafje tot een spijker.

Alle betrokkenen zijn het erover eens dat dit voor herhaling vatbaar is. Over twee maanden, wanneer het weer reparatietijd is in ’t Schufke, komen de leerlingen verder leren.

Leerlingen aan de slag bij het Repair Café

Foto's:


0