Repair Café Den Dungen opent de deuren

 

DEN DUNGEN – Het idee om óók in Den Dungen een Repair Café op te zetten was er al langer, maar vooral door het gebrek aan een goede ruimte, bleef het even liggen. De vondst van een tot dat moment niet of nauwelijks gebruikte ruimte maakt de weg vrij. Vrijdag 20 september is iedereen daarom vanaf 09.00 uur tot 12.00 uur welkom in de gecreëerde hobbywerkplaats met de ingang aan de linkerzijde van Litserborg voor het aanbieden en kosteloos laten repareren van elektrische apparaten, het verstellen van kleding en eigenlijk al het denkbare. De koffie/thee staat klaar als ook de ambachtslieden die hun licht laten schijnen over alles.

 

Door Wendy van Lijssel

Een Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst op een locatie waar vaklieden kosteloos allerlei kleine reparaties uitvoeren. Van een koffiezetapparaat of klok die niet meer werkt, speelgoed waar iets is afgebroken tot een broek die korter gemaakt of een rits die vervangen moet worden. De reparaties zijn kosteloos. Alleen de gebruikte onderdelen moeten worden afgerekend. Terwijl er gewerkt wordt aan herstel van een en ander kan de aanbieder mee kijken en ervan leren en/of een kopje koffie/thee drinken. Doelstelling van het hele gebeuren is om de afvalberg te verkleinen omdat er veel nodeloos snel wordt weggegooid en kennis door te geven. Verder is het een sociale activiteit omdat het mensen helpt met een kleine portemonnee en elkaar ontmoeten centraal staat.

Repair Café

Terwijl in andere kernen al succesvol een Repair Café werd opgezet, was er tot voor kort geen in Den Dungen. Het gemis aan een goede ruimte was daar debet aan. Met de vondst van een algemene berging met allerlei rommel waar niemand iets mee deed of zicht op had, was daarmee het grootste probleem getackeld. “We kwamen de ruimte per toeval tegen, maar bedachten wel gelijk dat we er goede dingen mee konden doen”, vertelt Toon van der Hofstad. We, staat in deze voor een groep vrijwilligers die de belevingstuin bij Litserborg onderhouden. Een aantal van hen stapte mee in het project. “Er is eerst overleg gevoerd met Vivent en Litserborg. Via wijkmakelaar Helma Smolders hebben we namens de gemeente Sint-Michielsgestel een bedrag gekregen om gereedschap aan te schaffen. Omdat we het idee plaatselijk al links en rechts hadden gelanceerd, hebben we ook vanuit de gemeenschap nog goed werkend gereedschap ontvangen”, vertelt Toon.

Hobbywerkplaats

De rommelige bergruimte is intussen getransformeerd tot een hobbywerkplaats. Keurig opgesteld staan er enkele kasten met materiaal en aan een wand hangt het gereedschap klaar voor gebruik.
Verder staan er maar liefst acht vaklui klaar om aan de slag te gaan. Frans Heesakkers, Rien de Laat, Jan Ondersteijn, Ad van Zandbeek, Harry van Gestel, Ine van Grinsven, Diny Smits en Toon van der Hofstad zijn bereid de handjes te laten wapperen. “We hebben al een grote groep mensen bij elkaar. Dat is ontzettend fijn. We zijn nog wel op zoek naar mensen die sterk zijn met elektronica. Die mogen zich melden”, aldus Toon.
Zoals al gemeld is repareren kosteloos, maar moeten onderdelen betaald worden. Als het benodigde onderdeel er niet is, wordt de aanbieder verzocht het zelf aan te schaffen. Als dat niet datzelfde moment kan, zal hij of zij een paar weken moeten wachten op een volgende Repair Café. Ervaring in andere kernen leert dat niet alles, maar wel veel wat aangeboden wordt, gemaakt kan worden. De fooienpot die neergezet wordt is er voor de aanschaf van nieuw of ander gereedschap en veel gebruikte onderdelen.

Open

De hobbywerkplaats gaat elke derde vrijdag van de maand ingezet worden als Repair Café, maar is ook elke dinsdag van 09.00 uur tot 16.30 uur open voor mensen die thuis geen ruimte hebben en bijvoorbeeld hun fiets willen maken of poetsen of iets willen repareren. “Het gereedschap is er en ook de ruimte. Hier gaan we hopelijk veel mensen een plezier mee doen.” Voor informatie of aanmelding: repaircafe@litserborg.nl.

Inititatiefnemer Toon van der Hofstad

Foto's:


0