STOPtober

Discipline… Dat is toch wel het toverwoord wanneer je de plannen hebt om te gaan stoppen met roken. Wanneer je de definitie zoekt van ‘discipline’ weet zelfs Wikipedia er niet zo goed raad mee. “Jezelf aan het werk kunnen zetten” schrijven ze. De stellingen ‘tucht en dwang’ komen zelfs voorbij. Hoppa, tucht nog wel.

En toch, ik kan het niet laten. Ik wil toch graag even onszelf een pluim op onze spreekwoordelijke hoed zetten: “Wij zijn deze maand precies zeven jaar van de rookverslaving verlost”. Want, zonder op te scheppen, ik kon heel goed roken. Echt, als een van de beste. En toch, ondanks dat alles, wil ik aan de hele wereld laten horen hoe blij ik toch wel niet ben dat we samen van die verslaving af zijn… Want dat is het, een keiharde verslaving, niet meer en niet minder.

Komende maand, over twee weken (oktober) is het weer de jaarlijkse ‘STOPtober’ maand. Als je meedoet, dan ga je in principe 28 dagen niet roken. Samen met duizenden andere Nederlanders. Er is zelfs een speciale STOPtober app die u kunt downloaden met allerlei adviezen en praktische tips vóór en tijdens de stopperiode.
Natuurlijk, de wil om te stoppen moet er zijn. Is de wil er niet, dan heb je al verloren voordat je begint… Paf dan maar lekker door.

Toen was er geen STOPtober. Wij hebben toen met onze huisarts een plan gemaakt. Samen hebben we er met hem gepraat. Hij nam er ruimschoots de tijd voor. Dat we zo graag wilden, maar dat we het tegelijkertijd ook zo moeilijk vonden en dat we het al zo vaak hadden geprobeerd. In onze ogen zag hij het woordje: ‘Help’. We zouden ons melden als we er ‘klaar’ voor zouden zijn. Want dat was toch wel het allerbelangrijkste vertelde hij nog: “Tussen de oortjes, er klaar voor zijn. Dan pas moet je er aan beginnen”, zei hij.

Stoppen… Potverdomme. Het is moeilijk. Zeker de eerste uren, dagen, weken, maanden…… Ik kan je vertellen dat het echt niet zo eenvoudig is als sommige denken. Maar de trots dat je het hebt geflikt is duizendmaal fijner, mooier, blijer of heerlijker dan de pijn die er op de momenten van stoppen was….

Jippie…. Het is ons gelukt… Maar liefst zeven jaar rookvrij. Ik daag de rokers hierbij uit om tenminste met STOPtober mee te doen… Wie weet. lukt het. Het maakt je sowieso heel gelukkig en blij. Het zijn stichtende woorden, ik ben het me bewust. Maar ik kan het niet laten om ze bijna uit te schreeuwen

Weet je… Het maakt niet uit hoe je het doet, “als je het maar doet”.

Foto's:


P