Tips voor emotionele gezondheid en fijne relaties

HEESWIJK-DINTHER – Leven is voortdurend veranderen, groeien en bewogen worden door een stroom van ervaringen. Soms raak je van slag door iets wat een ander zegt of doet. Gebeurtenissen komen op je af en daar heb je vaak geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt is je eigen reactie; je gedachten, gevoelens en hoe je reageert naar anderen. Emotionele balans en effectief communiceren kun je leren.
Merk je dat je soms te heftig reageert en te veel spanning en stress in je lijf hebt waardoor je niet lekker in je vel zit en je relaties onder druk komen te staan? Dan hebben we een aantal tips voor je om emotioneel beter in balans te komen en bevredigende relaties met je partner, familie en collega’s te krijgen.

1. Stop en voel

Als je merkt dat je gestrest raakt, stop dan met wat je aan het doen bent, neem even tijd voor jezelf en voel wat het met je doet. Waar voel je de stress in je lichaam?

2. Erken je emotie

Ga met aandacht naar die plekken in je lichaam en concentreer je erop. Erken het lichamelijke gevoel en de emotie. Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: “Ik voel me bezorgd”, “Ik voel spanning en ik ben boos”.

3. Erken je behoefte

Adem diep door en vraag jezelf af: “Wat heb ik nodig?” Laat het antwoord in je opkomen, zonder veel nadenken. Dit is jouw behoefte. Vraag je af of je er zelf aan kunt voldoen; Wil je graag gezien worden? Zie eerst jezelf door bewust te zijn van je gevoelens en gedachten. Wil je begrip? Wees zacht voor jezelf en begrijp dat je pijn hebt. Heb je behoefte aan waardering? Maak eens een lijstje van wat je allemaal prima doet. Je bent verantwoordelijk voor je eigen behoeften en je kunt vragen, niet eisen, of een ander iets voor je wil doen.

4. Handel

Adem nog een paar keer diep door en ga na of er iets is wat je nu graag wilt doen of wilt vragen aan een ander.

In onze trainingen leer je beter om te gaan met emoties en empathie (ook met jezelf) te versterken. Deze tips zijn gebaseerd op de bekende communicatiemethode van Marshall Rosenberg Verbindend communiceren (ook Geweldloze communicatie genoemd), de Triskelmethode en De helende kracht van je emoties, die je stap voor stap leert verbinding te maken met jezelf en de ander. In de training de Helende kracht van je emoties en de Triskelbasistraining die daarop volgt, leer je over je psychologische en emotionele binnenwereld en van daaruit meer welzijn en heling te creëren met minder schadelijke stress en meer ontspanning. Verbindend communiceren is een concrete en beproefde methode die wereldwijd wordt gebruikt, op diplomatieke schaal en in persoonlijke relaties.

Wil je veranderen. Geef jezelf de kans! Bij Avila coaching kun je terecht voor cursussen en persoonlijke begeleiding die je op weg helpen naar meer autonomie en persoonlijke groei. Voor therapie op het gebied van emotionele problematiek, stress en psychosomatische klachten is vergoeding door zorgverzekeraars mogelijk, afhankelijk van je zorgpolis. Kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis.
Wil je meer weten over de uitgangspunten en methoden van waaruit wij werken, lees dan ons boek De helende kracht van je emoties of bestel onze geleide meditaties voor specifieke klachten: https://www.avilacoaching.nl/publicaties/webwinkel

Voor de cursussen van Avila coaching, kijk op: www.avilacoaching.nl/home/agenda
Tel: 0413 303848 | 06 43475558 | 06 21139270 | info@avilacoaching.nl | www.avilacoaching.nl

Foto's:


a