15 oktober 2019

ASJEBLIEF… VAL OP

Hoe je het moet aanpakken weet ik ook niet. Zou een hoge boete helpen. Of de ouders dringend wijzen op (ook) hun verantwoordelijkheid. Is er een andere oplossing, of moet er eerst maar weer eens iets heel ernstigs gebeuren voordat… Want weet je. Het is toch van de zotte dat er nog zoveel fietsers, jong en oud, zonder verlichting rijden.

Het is herfst, regen, wind en het zicht is, voor wie dan ook, erbarmelijk slecht. En dan toch zie je in de vroege ochtend of avond grote groepen scholieren en eenlingen die onverlicht als een schim op die pikdonkere weg hun leven riskeren. Ander woorden heb ik er niet voor.

Ik vergeet nooit de woorden van die jongeman die net voor zijn rijbewijs was geslaagd: “Nu snap ik dat ‘gezeur’ dat je licht op je fiets moet hebben. Je ziet die fietser zonder licht dus echt niet, zeker niet bij een tegenligger”.

De politie gaat streng controleren, zeggen ze. Nou, ik mag het hopen, hoe vaker hoe liever. “Val op”, heet de actie. Wie niet wil leren moet maar voelen. Geef de controle op fietslicht maar even voorrang op het telefoneren op de fiets.. Van mij mag het, alhoewel.. Ook dat is levensgevaarlijk.

Licht aan. Voor mijn gevoel ligt hier ook een taak voor de ouders, niet meer en niet minder. (Maar, ik ken ouders in mijn omgeving die net zo vrolijk als hun kroost in de donkere nacht zonder licht op hun fiets springen). De jongeren krijgen de allermooiste fietsen met alles erop en eraan. Sommigen compleet met ondersteuning. Prima.. Niks mis mee. Hij mag zeker gezien worden zo’n mooie fiets. Maar zorg dan potverdomme, dat je in het donker ook ‘gezien’ wordt…

We zien het allemaal wanneer we onderweg zijn. Jongeren, maar ook zeker ouderen. Ja hoor, ook volwassen mensen dus die op deze onverantwoordelijke manier met hun leven omgaan. En in feite zeggen we niks, we laten de boel de boel. Totdat…

Ja, je merkt het. Ik kan er heel erg boos over worden. Het komt misschien ook wel door het feit dat ik in het verleden zo’n ‘bijna’ aanrijding heb gehad. Bijna, gebeurde het. Op de Bosschebaan (achter de Lucht), pikdonker met regen en een tegenligger. Een fietser zonder achterlicht… Met een slinger aan mijn stuur, heb ik het kunnen redden. Zie je het voor je.. Mijn hart bonkte in men keel… Maar wat, als het fout was gegaan… Wat dan..

Lieve ouders. Ga thuis even in gesprek met de jeugd. Samen er even over praten, samen even controleren of alles werkt. Alvast bedankt.

Laat uw kroost asjeblief ‘opvallen’.