Den Dungen in Beweging

 

DEN DUNGEN – Iedereen die al enige tijd aan het overwegen is om te werken aan een gezonde(re) levensstijl door meer te bewegen, gezonder te eten of een mooie combinatie van beiden, kan met dikke stift vrijdag 1 en zondag 3 november in de agenda markeren.

Door Wendy van Lijssel

Vrijdag 1 november worden om 13.00 uur op het plein bij de Litserborg twee nieuwe beweegroutes voor jong en oud door het dorp geopend. Aansluitend wordt op zondag 3 november van 13.00 uur tot 16.00 uur binnen en buiten Litserborg “Den Dungen in Beweging” gehouden. Er worden die middag diverse sportclinics aangeboden waar volwassenen gratis aan kunnen deelnemen.
Bewegen is gezond, geeft energie en houdt lichaam en geest fit. Met deze wetenschap en dat idee in het achterhoofd is een aantal zorgaanbieders daarmee enige tijd aan de slag geweest.

Beweegroute

Het idee om op een laagdrempelige manier iedereen de gelegenheid te geven om in beweging te komen met een beweegroute kwam van Christel Heijmans van Stichting Houd Een Leefbaar Dorp (HELD). “Ik heb het wiel niet uitgevonden. Het bestaat elders al, maar Den Dungen had het nog niet, dus heb ik voorgesteld om het uit te zetten”, bekent ze.
Beweegdocente Karin Willems, fysiotherapeut Helma van der Aa en Bint-buurtsportcoach Sanne van Mierlo haakten enthousiast bij haar aan. In overleg met wijkmakelaar Helma Smolders en met steun van gemeente Sint-Michielsgestel werd aan de slag gegaan. “Een beweegroute is relatief eenvoudig te realiseren omdat je gebruik maakt van bestaande elementen buiten zoals een speeltoestel, een opstapje, lantaarnpalen en dergelijke. Omdat je het individueel kunt doen op elk gewenst tijdstip en er geen kosten aan deelname zitten kan jong en oud in beweging komen”, vertellen de dames.

Opening

Inmiddels zijn er twee beweegroutes klaar. Deze vormen een lus vanaf Litserborg tot basisschool Fonkel en vanaf de Litserborg tot basisschool De Wegwijzer in Den Dungen. Er kan op beide plaatsen gestart worden. De officiële opening is op vrijdag 1 november om 13.00 uur door wethouder Raaijmakers in bijzijn van de bovenbouw van beide scholen en wordt omlijst met gezang van het DuBOS-koor.
Aansluitend wordt onder begeleiding een route gelopen. Deze rondje kunnen overigens vanaf die dag elk moment van de week gemaakt worden. “Er staat een plattegrond van de route bij de Litserborg en bij de scholen. Verder wordt de route met pijlen aangegeven en op elk bewegingspunt hangt een bordje dat weergeeft wat er gedaan moet worden”, vertelt het organiserende comité.
De dames zijn enthousiast maar nog niet klaar. “We zijn nog doende met het uitzetten van een derde route. Dat wordt een bootcamproute bij De Meerse Plas beter bekend als het Dungens Gat. Tot 2011 was daar een trimbaan. Die is intussen verdwenen, maar het blijft een mooie plek om in beweging te komen en biedt juist weer andere mogelijkheden dan in het dorp.”

Den Dungen in Beweging

Er is dit weekend echter nog meer te doen. Hoewel de beweegroutes in het leven zijn geroepen om op een laagdrempelige manier jong en oud sportief bezig te laten zijn, is Den Dungen in Beweging van 13.00 uur tot 16.00 uur in Litserborg op zondag 3 november er speciaal voor volwassenen Een middag waar beweging, voeding en gezondheid centraal staan. Een activiteit georganiseerd door Bint-buurtsportcoach Sanne van Mierlo, huisarts Eric van Rijswijk, fysiotherapeuten Elles de Laat en Helma van der Aa en diëtiste Kirsten Frunt. Het idee ontstond na een bijeenkomst. “Tijdens die bijeenkomst besloten we als zorgverleners om onze krachten te bundelen. Een gezonde levensstijl door (meer) bewegen en gezond eten is zowel fysiek als mentaal voor iedereen goed. “Daarom organiseren we nu Den Dungen in Beweging”, wordt uit de doeken gedaan.

Programma

Met hulp van diverse verenigingen is er een divers programma samengesteld. Er zijn sportclinics Walking Football, pilates, yoga, een bootcamp in de belevingstuin en padel (een vorm van tennis). Verder zijn er presentaties over het nut van bewegen, gezonde voeding en wat mensen zelf kunnen doen aan veel voorkomende chronische klachten. Ook zitten huisarts Van Rijswijk en zijn assistenten in een aparte ruimte klaar voor een gezondheidscheck. “Ik ga mensen niet uitgebreid onderzoeken, maar onder andere hun bloeddruk meten. Gewicht ten opzichte van lengte zegt ook veel en mensen krijgen een beweegadvies”, licht hij toe.
Dat advies kan gelijk opgevolgd worden door deelname aan een of meerdere clinics. Doelstelling is, zo wordt benadrukt, om Den Dungen in beweging te krijgen en kennis te laten maken met diverse mogelijkheden want: “Gezond eten en zoveel mogelijk in beweging blijven is goed en leuk. Den Dungen in Beweging is hét moment voor niet-sportievelingen om te ontdekken dat sporten en bewegen ook echt leuk is om te doen. “Verder is het sociale aspect van sporten groot want je ontmoet er andere mensen en doet er vriendschappen op”, stelt de organisatie. Dan: “Niemand hoeft in zijn sporttenue te komen. Er kan zó aangesloten worden en meegedaan. Het is heel laagdrempelig.” Deelname en toegang zijn gratis.

De initiatiefnemers in beweging

Foto's:


0