Het allerlaatste ‘Strooipop’ feest

Mike Dortmans: ‘De Hollandse (familie) middag wordt een toppertje’

GEFFEN –“Het besluit om na tien jaar te stoppen met Strooipop komt niet zo maar uit de ‘herfstige’ lucht vallen”, zeggen Rob van Herpen en Mike Dortmans van de Geffense stichting Strooipop. Samen met het bestuur zijn ze van mening dat het zo ‘goed is’. We hebben tien jaar op rij een prachtig feest gehad. Het artiestenaanbod deed jaren aaneen niet onder voor menig landelijk festival. De organiserende muziekliefhebbers mogen dan wel gaan stoppen, op hetzelfde moment broeden ze alweer, met enige geheimzinnigheid omgeven, op een nieuw Geffens muziekfeest.

Door Jan van Ravenstein

De woorden van Mike Dortmans, een van de drijvende krachten achter het festival, “We zijn of te klein, of te groot”, moeten even op je inwerken. “We zitten er zo net tussenin, sfeervol, keigezellig en voor iedereen heel gastvrij. Maar met gemoedelijkheid alleen, red je het niet in het hedendaagse festivalgeweld”, zegt Mike met een mengsel van realiteit en emotie.
Komend weekend verrijst het professioneel ogende ‘Stooipopdorp’ voor de aller- allerlaatste keer aan de Papendijk in Geffen. “Stoppen op je hoogtepunt. Dat is ook een kwestie van durf”, liet Rob van Herpen, de voorzitter van de stichting, weten. Diep in hun hart weten ze het al een hele poos. “Artiesten/bands met naam zijn, in combinatie met alle regels zijn bijna onbetaalbaar geworden. Soms moet je ook realistisch durven te zijn”, aldus Mike

Het begin
De beste ideeën ontstaan vaak op een feestje, in de napraat van een vergadering of gewoon aan de bar in de kroeg. Zo verging het ook de mannen en vrouw van Strooipop. De napraat aan de bar (over Pinkpop) bij café Boetje was in feite de geboorte van Strooipop. In hun ‘droombeelden’ zagen ze grote feesttenten als het ware al opdoemen. De naam van het spektakel bleek bijna het enige struikelblok te zijn in hun dromen. Boet, Rob, Randy, Jaime. Laura, Rene en Mike waren de mannen en vrouw van het eerste uur van het Geffense festival. De ‘roots’ van de uiteindelijke naam liggen in het Effe noar Geffe ‘strooipoppendorp’ wat jaarlijks verrijst langs de rijksweg.

Terugblik
Een terugblik. Je ontkomt er niet aan, zeker niet wanneer je met Mike Dortmans aan tafel zit en vraagt naar Strooipop hoogtepunten uit de voorbije jaren. “Dat is een goede vraag”, zegt hij al nadenkend. Maar zijn ogen gaan toch wel enigszins schitteren wanneer de naam van de band Kensington voorbij komt. “jawel, dat was een stunt van het allerhoogste kaliber”, zegt Mike met een smile. Mike heeft een ‘fingerspitzengefühl’ voor het op het juiste moment vastleggen van artiesten. “Het radio station 3FM draaide toen veel beginnende bands en artiesten. Toen ze ‘Kensington’ draaide wist ik het meteen, hun muziek was voor mij een openbaring. Meteen na onze boeking wonnen ze de 3FM- Awards. Het was van Jaime en mij een schot in de roos. Zo trots als een ‘aap met zeven staarten’ liepen we over het festivalterrein”, lacht hij. Maar ook Jett Rebel met Direct, Kensington, Go Back to the Zoo, Rowwen Heze, Mental Theo en onder andere de WC Experience stonden op de boekingslijsten van Mike en Jaime.

Persoonlijk
Mike: “Het allermooist in de beleving van dit alles is het persoonlijke contact, back stage dus, met de artiesten. Dan kom je er ook achter dat artiesten ook maar ‘gewone’ mensen zijn. Jett Rebel om maar eens een naam te noemen of de accordeonist van Rowwen Heze, Tren van Enckevort, echt prachtige mensen. De band Kensington stond onderweg met een lekker band. Wij hebben ze toen, inclusief alle materiaal en instrumenten, opgehaald. Hun waardering was groots en ze snapte er helemaal niks van dat we dat zo maar even hadden gefikst. Ze zijn daarna de hele avond gebleven. Bij een bezoek aan Amstel Live stond ik op het toilet. Zei die man naast me zomaar uit het niets: “Hey Mike, jij ook hier jonge. Bleek het Jack Poels te zijn van Rowwen Heze. Mooi toch”.

Hollandse middag
“Als een soort van dankjewel gaan we een mooi feestje maken voor onze vaste gasten. Geen grootse namen van het sterrenfront. Wel gerenommeerde feestbands van naam. Zaterdag 19.00 uur gaat het van start. Het programma is klaar en het totaal, zowel zaterdag als zondag, wordt dit keer een festival met een hoog feestgehalte. In The Silent Disco (een stille disco waarbij er wordt gedanst op muziek die op een draadloze hoofdtelefoon wordt beluisterd) waar drie DJ’s op zaterdag ieder op hun eigen kanaal hun eigen muziek draaien doet op zondag dienst als de ‘bierbar’.
Zondag, aanvang 14.00 uur, staat de ‘Hollandse Middag’ op het programma. “Onze traditionele gratis toegankelijke familiemiddag. Met mooi weer zowel binnen als buiten, bij slecht weer, overdekt in de grote tent”, zegt Mike met nadruk. Voor de kinderen is aan alles gedacht, van luchtkussen tot schmink. Drie artiesten van naam (Jeffrey Heesen, Sven Versteeg, Gino Graus) bezoeken het festival en DJ Stefan praat en draait de Hollandse middag aan elkaar. In de avonduren wordt Strooipop voor eeuwig en altijd afgesloten met de band Private Label en JoJo zingt Hazes.

Foto’s: een korte impressie van Strooipop 2018. Voor meer foto’s zie www.strooipop.nl

(Voor een snelle weergave van de foto’s naar beneden scrollen)

Programma:
zaterdag               zaterdag
Mainstage:          Dance area
House of Rock       Randson
Henk Dissel           Smerrig diskjockies
DJ Crew                  Flabbergasted
DJ Daani & Dj Wouter

zondag Mainstage          zondag vanaf 18.00 uur
Hollandse middag               Jojo zingt Hazes
Jeffrey Heesen                     Private Label
Gino Graus                            DJ Smekkie
Sven Versteeg
DJ Stefan

Foto's:


s5555555555554