Kruisheren in film openhartig over celibaat

ROSMALEN – Na de veelbesproken documentaire ‘Boer Peer’ maakte regisseur Daan Jongbloed opnieuw een film over een manier van leven die aan het verdwijnen is. Dit keer over het celibaat. Daarvoor filmde hij maandenlang bij de Kruisheren van Sint Agatha. In deze kleine gemeenschap wordt nauwelijks gesproken over hun seksuele onthouding en de afwezigheid van een liefdesrelatie. Maar de behoefte om erover te praten is er wel degelijk, zo blijkt uit deze film.

Een zomer lang woonde Jongbloed bij de Kruisheren van Sint Agatha. “Eén voor één ging ik met de kloosterlingen in gesprek. Het verraste mij hoe open ze waren.” De Kruisheren van Sint Agatha kozen al op jonge leeftijd voor een celibatair leven in het klooster. “Het lijkt mij nogal wat om liefdesrelaties en seksualiteit op te geven, terwijl het verlangen hiernaar in mijn beleving erg sterk is. Ik was erg nieuwsgierig hoe zij die keuze hebben ervaren”, aldus Jongbloed. Al snel ontdekte hij dat het gesprek over deze verlangens gevoelig lag. “Seksualiteit is een taboe binnen het klooster, er wordt nooit over gesproken”, vertelt Joe in de documentaire.

Mensen van vlees en bloed

De kloosterlingen vertellen openhartig over hun nieuwsgierigheid naar intimiteit en hun verlangens. “Ik dacht dat deze kloosterlingen in een soort verlichte staat zouden verkeren na een leven lang bidden en met zo’n regelmatige dagorde”, aldus Jongbloed. ”Maar het zijn vooral gewoon mensen van vlees en bloed gebleven, met dezelfde worstelingen en twijfels als ikzelf. Dat vond ik een hele verademing.” Als één van de broeders vervolgens schoorvoetend onthult dat hij ook op mannen valt, is de documentaire op zijn kwetsbaarst. “Ik hoop dat de documentaire helpt dit soort taboes te doorbreken”, aldus Jongbloed. “

Kaarten

Celibaat ging in première op het Nederlands Film Festival 2019 in Utrecht en draait nu in de filmtheaters. Op vrijdag 11 oktober om 20:00 uur is ‘Celibaat’ te zien in PERRON-3 in Rosmalen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa, via telefoonnummer 073 850 7550 en via de website www.perron-3.nl.

Een still uit de film Celibaat

Foto's:


0