29 oktober 2019

Lezing over Mercurius bij Halley

 

VINKEL – Niels Nelson geeft op woensdagavond 66 november bij Sterrenwacht Halley een lezing over Mercurius, de kleine planeet die binnenkort even extra in de belangstelling staat omdat we hem voor de zon langs zien bewegen. Deze zogeheten Mercuriusovergang vindt plaats op maandagmiddag 11 november en kan bij de sterrenwacht worden bekeken. Ook dan is Halley geopend

Mercurius is een opmerkelijk planeetje. Hij staat dicht bij de zon en de temperatuur is overdag maar liefst 700 graden hoger dan ’s nachts. En een dag aldaar duurt langer dan een Mercuriusjaar. De NASA-planeetverkenners Mariner 10 (1974-1975) en MESSENGER (2008-2015) deden veel ontdekkingen op Mercurius, zoals een (zeer ijle) dampkring en vele miljarden tonnen ijs! In 2025 arriveert de Japans/Europese ruimtesonde BepiColombo bij Mercurius, die onder meer tot taak heeft water te vinden.
In de presentatie van Niels Nelson komen deze wetenswaardigheden en veel meer over Mercurius aan de orde.
Ook blikt hij vooruit op de Mercuriusovergang van 11 november. De lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10 voor niet-leden. Aanmelden is niet nodig.
Die maandag 11 november zien wij vanaf de aarde Mercurius als een nietig zwart stipje voor de zon langs schuiven. Dat gebeurt niet vaak. De vorige keer dat we dit fenomeen vanuit ons land konden waarnemen, was in mei 2016.
De Mercuriusovergang begint om 13.35 uur en eindigt om 19.04 uur, maar dat einde zien we niet; de zon en de planeet gaan al om 16.55 uur onder. Urenlang beweegt Mercurius heel traag van de linkerzonnerand naar de rechterrand. Maar dat zal niet met het blote oog en een eclipsbril zichtbaar zijn, want daarvoor is Mercurius te klein.
Sterrenwacht Halley is voor belangstellenden van 13.00-17.00 uur geopend. Met speciale telescopen, voorzien van goede zonnefilters, kan iedereen veilig naar de zon kijken, met de kleine Mercurius op de voorgrond. Het moet wel onbewolkt zijn om dit bijzonder fenomeen te kunnen zien.
De entree is kosteloos.
Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel).

Mercurius (foto NASA-sonde MESSENGER)

 

Foto's:


0