Na meer dan 40 jaar in het basisonderwijs met pensioen

ROSMALEN – Op donderdag 10 oktober neemt Kindcentrum ’t Ven afscheid van directeur Joep van Lierop (64). Joep gaat vervroegd met pensioen en koos er bewust voor zijn afscheid over de zomervakantie heen te tillen zodat hij de tijd had om zijn opvolgster Marloes Willems wegwijs te maken.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

De in Gemonde woonachtige Joep van Lierop staat sinds 2006 aan het hoofd van Kindcentrum ’t Ven. Na de pedagogische academie begon hij zijn loopbaan als invaldocent in ’s-Hertogenbosch. Vervolgens werkte hij op basisscholen in Vught en Boxtel. De laatste acht jaar in Boxtel was dat in een managementfunctie en dat smaakte naar meer. Joep: “Ik ben al werkend de opleiding middenmanagement gaan volgen. Nadat ik dat diploma op zak had, heb ik nog een vervolg opleiding gedaan om te kunnen solliciteren op een directie functie. Zo geschiedde en ik kwam op, toen nog, basisschool ’t Ven terecht in de Seringenstraat.”

Voor de klas

Joep: “Ik heb altijd met plezier voor de klas gestaan, in de groepen 3 tot en met 8, geen kleutergroepen. Ik vind het hartstikke leuk om met kinderen te werken, om kinderen dingen te leren. Vroeger legde je vooral dingen uit aan alle kinderen tegelijk en ze werkten volgens een vaste methode. Tegenwoordig gaat dat heel anders. Nu vragen we ons veel meer af welke manieren van leren bij kinderen passen. Met het team hier op school bekijken we wat de kinderen gaan leren en op welke manier. Alles draait erom dat we het kind willen helpen met zijn/haar ontdekkingstocht. Dat team hier op school is een sterk team waarmee ik heel prettig heb samengewerkt.”

Herinneringen

Natuurlijk zijn er ook gebeurtenissen tijdens zijn loopbaan die Joep zijn bijgebleven. Joep: “Ik heb vele leuke dingen mee gemaakt, maar ook mindere. Zo ging ik het dak van de oude school in de Seringenstraat regelmatig op om het bladvrij te maken. We hebben in dat pand met vele lekkages te maken gehad. Dat oude gebouw kon niet meer, was niet meer veilig en niet meer van deze tijd. Het resultaat is dit prachtige gebouw waar we nu zitten. Een modern pand waarin we prima samenwerken met Kanteel en SJV en over een inpandige gymzaal beschikken. Zowel het gebouw als de omgeving kloppen. Wij zijn een gezonde school. We hebben schoolfruit, laten kinderen voldoende water drinken en zorgen ervoor dat ze voldoende beweging krijgen.”

40 jarig jubileum

In 2013 bestond ’t Ven 40 jaar en het feest voor de kinderen en een reünie met vele oud-leerlingen was een hoogtepunt uit Joep zijn carrière. En dat geldt ook voor de opening van het nieuwe gebouw in de Mimosastraat in januari 2017 met een circusfeest. Daarnaast heeft Joep, die in zijn vrije tijd trombone blaast jaren in het schoolorkest gespeeld. Het kindcentrum loopt nu als een trein en daarom geeft Joep graag het stokje over aan zijn opvolgster Marloes Willems.

Jonge gezinnen

Joep: “Er zijn jaren geweest dat ik me zorgen maakte omdat door vergrijzing van de wijk het leerlingen aantal hard achteruit liep. Daar is nu geen sprake meer van. Integendeel, we hebben momenteel een leerlingenstop. Door de vele jonge gezinnen die momenteel in de wijk wonen en de groeiende economie kunnen we de aanmeldingen niet aan. We mogen niet verder uitbreiden, daar hebben we te weinig plaats voor. Dus zijn we genoodzaakt om mensen uit de wijk voorrang te geven bij het aanmelden van nieuwe leerlingen.”

Mooi geweest

Voor Joep is het mooi geweest. Hij heeft veel op de rails kunnen zetten en draagt met een gerust hart zijn functie over. Gelukkig heeft hij veel hobby’s om mee bezig te zijn. Joep: “Ik werk graag in de tuin, heb nog veel te klussen thuis en speel trombone bij een carnavalsclub in Oeteldonk. Voor het eerste jaar na mijn afscheid heb ik verder nog niets gepland.”

Afscheid

Op donderdag 10 oktober wordt er een afscheidsreceptie voor Joep georganiseerd in de speelzaal van het Kindcentrum. Ouders, van de huidige leerlingen, oud-leerlingen of andere belangstellenden die Joep de hand willen schudden zijn welkom tussen 16.00 uur en 17.30 uur. www.kctven.nl.

Joep van Lierop met ‘zijn’ kinderen

Foto's:


0