Oranjecomité en Heemkundevereniging slaan handen ineen bij bevrijdingsfeest

DEN DUNGEN – Op 25 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Den Dungen bevrijd werd van de Duitse bezetter. Dit vieren we op 19 en 20 oktober met een uitgebreid programma. De organisatoren roepen alle inwoners van Den Dungen op om op 20 oktober de vlag uit te hangen.

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober is tussen 10:00 en 17:00 uur de tentoonstelling van Op Die Dunghen te zien in Litserborg. Tijdens deze tentoonstelling worden de bezoekers aan de hand van een aantal thema’s meegenomen door Den Dungen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze unieke tentoonstelling schenkt aandacht aan de Dungenaren in tijden van oorlog. Niet de specifieke gebeurtenissen in Den Dungen staan centraal, maar de verhalen van de Dungenaren die bij die gebeurtenissen betrokken waren. Tevens hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van Fonkel en de Wegwijzer naar aanleiding van een speciaal lesprogramma over 75 jaar bevrijding een kunstwerk gemaakt. Deze ongeveer 120 kunstwerken zijn te bewonderen.

Fietsspeurtocht

Op 20 oktober vieren we de bevrijding met het hele dorp. Vanaf 10.30 uur start er een fietsspeurtocht voor gezinnen vanaf Litserborg door het dorp. De fietstocht kan individueel of met een groepje gefietst worden. Gedurende deze tocht van ongeveer 8 km (die naar eigen inzicht ingekort kan worden) zijn er diverse opdrachten voor met name kinderen. De laatste starttijd voor de fietstocht is 12 uur.
Fietsers komen langs de plekken waar Britse piloten ondergedoken hebben gezeten, langs boerderijen die schade hebben opgelopen en komen te weten waarom er monumenten in Den Dungen staan. Onderweg worden de fietsers verrast met spannende opdrachten, waarbij zij op een ludieke wijze meer te weten komen over het leven in oorlogstijd. Bij terugkomst in Litserborg is er de mogelijkheid het boekje ‘Over kostbare vrijheid’ aan te schaffen, waarin het verhaal van de bevrijding wordt verteld en daarnaast informatie over de fietsroutes in de andere drie dorpskernen van de gemeente Sint-Michielsgestel is opgenomen.

Vanaf 11 uur zijn er in en om Litserborg voor jong en oud allerhande activiteiten te doen: je kunt meehelpen met het leggen van een tapijt voor vrede, je kunt je eigen stiftgedicht maken en luisteren naar muziek.

Militair defilé

Om 12.45 uur arriveert de colonne legervoertuigen vanuit Sint-Michielsgestel op het plein voor Litserborg. De colonne wordt vooraf gegaan door een Schotse bagpipeband (doedelzakspelers). Na de muziek volgt een verkenningswagen en daarachter twee heuse tanks! Hierachter volgen de overige 50 voertuigen. Van 12.45 tot 13.30 uur kan iedereen de voertuigen bewonderen, (bij een aantal) erin klimmen en de eigenaren vragen stellen. Een en ander wordt geheel in stijl opgeluisterd met muziek uit de jaren ’40 door het saxofoonkwartet Aequilibre en uiteraard is Litserborg open voor een hapje en een drankje.

Om 13.30 uur vertrekken de voertuigen naar Berlicum. 20 geselecteerde kinderen uit groep 7 en 8 mogen een stukje meerijden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Laurie Korsten, Oranjecomité Den Dungen, laurie.korsten@hotmail.com / 06 489 383 13 of Cor Schakenraad, heemkundevereniging Op Die Dunghen, cor.schakenraad@onsbrabantnet.nl / 06 5117 2436.

Foto's:


0