Rosmalen herdenkt en viert 75 jaar bevrijding

ROSMALEN – Het kan u niet ontgaan zijn dat de regio waarin we wonen en werken eind oktober 75 jaar bevrijd is. Ook in Rosmalen zal uitgebreid stil gestaan worden bij het herdenken en vieren van 75 jaar bevrijding met een driedaags programma op 23, 24 en 25 oktober. Aan het programma voor deze drie dagen is lang gewerkt en de organisatie heeft getracht alle leeftijden hierin te betrekken. De activiteiten worden georganiseerd door vele Rosmalense verenigingen en stichtingen die zorgen voor een gezamenlijke realisatie en uitvoering van de evenementen. De toegang tot- en deelname aan alle activiteiten is gratis.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Oktober 2018 werd Leander Pennings benaderd om zorg te dragen voor de invulling van de bevrijdingsactiviteiten in Rosmalen. De persoon die in eerste instantie voor deze organisatie gevraagd was, moest door ziekte afhaken. Gemeente ’s-Hertogenbosch vroeg de kernen Rosmalen, Vinkel, Nuland, Empel, Engelen en Bokhoven om iets te gaan organiseren rondom dit 75e bevrijdingsjubileum. Diverse Rosmalense verenigingen reageerden enthousiast op het idee om de activiteiten over meerdere dagen uit te spreiden.

Kar trekken

Leander Pennings ging de kar trekken. Leander: “De bevrijding is een onderwerp dat veel aandacht moet krijgen. Mijn vader heeft vroeger meermaals geroepen dat de mooiste dag van zijn leven de dag was dat Rosmalen bevrijd werd. En dat riep hij dan met volle overtuiging. De bevrijding bracht voor veel jonge mensen een nieuwe toekomst, de oorlog was voorbij en ze konden verder met hun leven. Ik heb het verzoek geaccepteerd om voor Rosmalen iets neer te zetten om de bevrijding te herdenken en te vieren. Dit wilde ik dan ook voor een brede doelgroep, voor alle leeftijden doen.”
Met medewerking en in samenwerking met vele verenigingen zijn de nodige hobbels genomen om tot het uiteindelijke programma te komen. Woensdag 23 oktober is de dag van het herdenken. Donderdag 24 oktober van het doorgeven van de vrijheid en op vrijdag 25 oktober wordt de vrijheid gevierd. Voor meer informatie over het programma verwijzen wij u naar de Facebook-pagina van 75 jaar bevrijding Rosmalen.

Herdenken

Woensdag 23 oktober is de dag van het herdenken. Om 16.45 uur overdracht van het bevrijdingsvuur vanuit Nuland aan Rosmalen bij het oorlogsmonument op de Kruisstraat/Grintweg.
18.00 uur Start bevrijdingswandeling bij het oorlogsmonument aan de Schoolstraat. Wandeling gaat langs memorabele punten in centrum Rosmalen. Bij Annenborch optredens van Rosmalens Mannenkoor en All Women. Veteraneninstituut Ouwe Stomp en de Heemkundekring presenteren zich bij het oude station. Leerlingen van het Rodenborch-College verzorgen enkele optredens en voordrachten bij ’t Vennehof. De wandeling is voor jong en oud en wordt voorzien van grote foto’s langs de route. Bij de start ontvangt u een informatief boekje met uitleg over deze foto’s.
Bevrijdingsviering in de Lambertuskerk Deze viering heeft een oecumenisch karakter. Aanvang 18.30 uur.
Na afloop van de wandeling treedt in De Kentering om 20.15 uur Llio Evans (zangeres uit Wales) op. Gevolgd door Muziekvereniging St. Cecilia en koor Voluum.
In de Blauwe zaal zal om 20.30 uur de première van de film ‘Vijf donkere jaren’ (productie Heemkundekring) plaatsvinden. Genodigden hebben voorrang, maar de film is ook voor overige geïnteresseerden te bezichtigen. Ook is er een tentoonstelling van foto’s te bezichtigen.

Geef vrijheid door

‘Geef vrijheid door’ is het thema van donderdag 24 oktober. Aanvang 13.30 uur Het middagprogramma in De Kentering wordt in de theaterzaal ingevuld door het Rodenborch College met een themamiddag rondom vrijheid. Aan de hand van stellingen debatteren leerlingen met bezoekers over dit onderwerp. In de Blauwe zaal verzorgt Trug Nor Vruuger een zang- en muziekmiddag afgewisseld met de vertoning van de film “Vijf donkere jaren’. Ook de tentoonstelling van de Heemkundekring is wederom te bezoeken.
In de theaterzaal is er in de avond vanaf 20.00 uur een optreden van Jeugd Musical Groep 2-Stage. Daarna verzorgt APM Big Band een optreden in samenwerking met Danscentrum Rosmalen.

Bevrijdingsconcert

Op vrijdag 25 oktober vieren we de vrijheid met een avondvullend optreden van het grootste allround poporkest van Nederland, Full Stage Collective, aangevuld met enkele gastvocalisten in De Kentering. Zaal open 20.30 uur, Aanvang 21.00 uur.
In de Blauwe zaal is opnieuw de film ‘Vijf donkere jaren’ te zien en kunt u nog even de tentoonstelling bezoeken. De entree van alle evenementen is gratis.

Mobilisatie in Rosmalen. Foto Heemkundekring Rosmalen

Foto's:


0