29 oktober 2019

Rottenrijk en W.I.K. presenteren: ‘Ameezing’

Zaterdag 9 november meezingavond in de Gouden Leeuw in Geffen

GEFFEN –Carnavalsstichting Rottenrijk en Muziekvereniging W.I.K. hebben de handen ineen geslagen en presenteren met trots hun nieuwe evenement, Ameezing. Tijn van Oorschot (26) doet namens Rottenrijk zijn zegje en Loes van der Heijden (24) neemt de honneurs waar voor W.I.K. “Vorig jaar hebben we een uitvoerende avond gehad met het succesvolle Maestro in de Koppellinck. En ik kan je vertellen, dat smaakte echt naar meer. Al zoekende naar iets nieuws met een verfrissende insteek kwamen we, als een soort van toeval, uit op deze combinatie. Het Rottenrijk was ook op zoek naar een invulling voor de prinsonthulling. De lijntjes naar elkaar waren sowieso kort (Tijn en Loes wonen sinds kort samen) en misschien wel daardoor was de deal snel beklonken”, zegt Loes met een smile.

Door Jan van Ravenstein

De geheimraad van het Rottenrijk piekert zich elk jaar suf om te komen tot een gezellig avond gevuld met muziek, tromgeroffel en enig spektakel rondom de presentatie van de nieuwe Prins Carnaval. De laatste jaren met aantoonbaar succes. De prinsonthulling is een feestje op zich en wordt vaak gezien als de start van een nieuw carnavalsjaar. “Bijzonder wenselijk in dit geheel is de publieke belangstelling van de onthulling. Stukje bij beetje lukt dat ook steeds beter, we zijn heus niet ontevreden, maar je hoopt elk jaar maar weer op die gezellig volle zaal”, zegt Tijn. Twee evenementen die, ieder voor zich hun aandacht vragen, in best een kort tijdsbestek. “Al speurende naar een beschikbare datum in de maand november kwamen we steeds maar weer uit op de twee evenementen die beiden toch wel bijna dezelfde doelstelling hadden, sfeer en gezelligheid. De optelsom van samenvoegen was snel gemaakt. Hetzelfde werk, met twee verenigingen en de avond dient ‘twee heren’. Hoe gemakkelijk wil je het hebben”, aldus Loes van der Heijden.

Maestro
Het project van de W.I.K. werkgroep, de uitvoering van Maestro, was een daverend succes. Het applaus klinkt ook nu nog na. Zo’n beetje dezelfde kartrekkers van toen, Sonja, Evi, Maninka en Loes zijn ook nu weer druk met bedenken, inspireren en uitvoeren. De dames zijn ‘meesters in hun vak’. De stelling die in de voorbereiding werd geopperd: “Het meest uitdagende is om de gehele vereniging te enthousiasmeren. Van bestuur tot dirigent en alles wat daar tussen zit”, zijn voor de volle 100% geslaagd. Nu was er de uitdaging om minimaal een gelijkwaardig project af te leveren met als basis de stelling van ‘toen’. Nogmaals, de lijntjes met de muziekvereniging en het carnaval zijn kort. “Toen het idee van de gecombineerde meezingavond eenmaal was geboren, begon het bij iedereen te bruisen”, zegt Loes

De Gouden Leeuw
Eigenaar Bennie Romme van de Gouden Leeuw en ’t Rottenrijk hebben samen een overeenkomst voor het gebruik van de zaal van de Gouden Leeuw. De eerste festiviteiten hebben inmiddels plaatsgevonden en ook de avonden van Recht vur zunne Roap zijn gereserveerd. “Jawel, met deze locatie, en dan met name de grootte van het geheel, zijn we reuze in onze nopjes. Een zaal die een hele poos heeft leeggestaan heeft vanzelfsprekend zijn poets- en opknapbeurt nodig. Dat is best een groots werk weten we uit ervaring. Voor ons is het een mooi bijkomend voordeel dat het ‘Oktoberfest’ inmiddels heeft plaatsgevonden en de zaal in feite gebruiksklaar is. We gaan hem samen, vele handen maken licht werk, feestelijk inrichten met een voor W.I.K. groots podium”, aldus Tijn.

9 november, Ameezing
Ze stralen beiden van enthousiasme. En de een wil het liefst de ander overrulen met nog meer informatie. Twee jonge mensen die samen met anderen het voortouw nemen in een zo’n prachtig evenement. Hoe een klein dorp ‘groots’ kan zijn, hoe mooi wil je het hebben. Muziek en carnaval lopen als een rode draad door de avond. De presentatie is in handen van John van den Heuvel. Hij opent om 20.00 uur de avond met de aankondiging van een optreden van de Dansmariekes. Daarna wordt er door inname van de capes, scepter en steek afscheid genomen van Prins Jeffrey en Adjudant Bjorn. Na deze officiële plechtigheid neemt W.I.K. het over en laten ze zien en vooral horen wat ze in huis hebben. Voor en na de pauze brengen ze elf prachtige meezingnummers ten gehore. “Vanaf dat moment, mag het dak eraf. Iedereen mag meelallen”, lacht Tijn.

Prinsonthulling
‘Heerlijk ‘meelallen’ met onder meer ‘Terug over de Maas’ van De Kapotte Kachels, ‘Springen’ van Zanger Kafke, De Snollebollekes en ‘snachts na tweeën’. De ervaren Rogier van Bossum uit Tilburg komt naar Geffen en zingt met zijn meezingers iedereen moeiteloos van zijn ‘kruk of stoel’. Maar ook de Toapen, Pompzwengels en de Gangmakers komen aan bod tijdens het meezingconcert. De winnares van Maestro, Miranda Verstegen- van Erp, komt W.I.K. dirigeren en na het elfde nummer van W.I.K. is de spectaculaire Prins onthulling. Ook dit gebeuren is ieder jaar weer een feestje op zich. “Het wordt een avond vol met zang, feest en verrassingen en we hopen echt op een ‘keivolle’ zaal. Laat ze maar komen, wij zijn er klaar voor”, zeggen ze beiden lachend. “O ja.. De toegang is gratis en de aanvang is 20.00 uur”, roepen ze nog even na. Kijk voor meer bijzonderheden op: www.rottenrijk.nl en houdt de Facebookpagina’s van beide verenigingen voor meer informatie.

Foto: Tijn en Loes

Foto's:


I