08 oktober 2019

’t Is wennen, zo’n lege Gouden Leeuw

De Gouden Leeuw: “Al meer dan een eeuw beeldbepalend in het centrum van Geffen”.

GEFFEN –In de jaren twintig van de vorige eeuw prijkte een groots schilderij met een evenzo groots hert boven de toegangsdeur van de Geffense herberg. Het dorpscafé verkreeg daarmee de spraakmakende naam ‘Het Amerikaansche Hert’. Het was de voorloper van ‘Hotel De Gouden Leeuw’. Vele uitbaters op rij hebben in de loop der jaren het café en zaal succesvol gemaakt. De herberg was, vanaf de oprichting, op alle fronten beeldbepalend voor het dorp. In de jaren zeventig stonden ze samen met dancing Govers bekend als hét uitgaanscentrum voor de gehele regio. Sinds augustus 2017 staat het pand, tot treurnis van velen, leeg en zijn er geen horeca activiteiten meer waar te nemen.

Door Jan van Ravenstein

De geschiedenis van de Gouden Leeuw gaat meer dan een eeuw terug. Eigenaar, Piet Hoefnagels, was op jonge leeftijd naar Amerika vertrokken. Daarvandaan bracht hij de naam ‘Het Amerikaansche Hert’ mee naar Geffen. Hij kocht de uitspanning van Andries Joosten. Boven de ingang van zijn café liet hij een groot schilderij hangen met daarop de afbeelding van een Amerikaans Hert. Zijn kasteleins inspiratie was met één jaar van korte duur. De familie (Naris) Renders werd de nieuwe eigenaar. In 1933 brandde het gehele pand met rieten dak tot de grond toe af. Naris en Dien hebben daarna een geheel nieuw pand gebouwd waarvan de contouren in feite nog zichtbaar zijn. Naris en Dien maakte er in twintig jaar een goed lopend bedrijf van. Zoon Sjef en in latere jaren zoon Ad Renders hebben ieder op hun beurt tot aan de jaren zestig de scepter gezwaaid achter de tapkast.

Een Pot Nat
Het gaat te ver om alle kasteleins (en niet te vergeten hun echtgenotes) die de Gouden Leeuw in de loop der jaren hebben geëxplodeerd tot in finesse uit te werken. In het boek ‘Eén pot Nat’ van Geffens historicus Ruud Verhagen staat de complete historie over de uitbaters en de lokaliteiten waar drank geschonken werd, van herberg tot café en van cafetaria tot pizzeria beschreven. Een bijzonder boek voor een ieder die de horeca en de geschiedenis daarvan, een warm hart toedraagt. Een nieuw tijdperk voor de Gouden Leeuw brak aan toen in het jaar 1962 Jo en Annie van Lee de nieuwe eigenaren werden. Ze hebben zorg gedragen voor een forse uitbreiding van de Gouden Leeuw door een feestzaal achter het café aan te bouwen. Vanaf toen raakte het totaal in een stroomversnelling. Een compleet nieuwe wereld brak aan voor De Gouden Leeuw.

Familie Romme
Piet Romme was een van de vaste obers bij de Gouden Leeuw. Ook Piet kwam, net als eigenaar Jo van Lee, uit de bouwwereld. In de beginjaren zeventig werd hij, samen met zijn vrouw Door, de nieuwe kastelein. Piet was een groots talent in organiseren en dat kwam hem als kroeg- en zaaleigenaar bijzonder van pas. Hij draaide zijn hand, als het ware, nergens voor om. Geen uitdaging was hem te groot. Nieuwe gasten voor een lang verblijf dienden zich aan. De horeca-uitspanning droeg dan wel de naam ‘Hotel’, maar buiten een oud bed en een wastafel op de diverse slaapkamers was er op geen enkele manier enige affiniteit te ontdekken met de kenmerken van een hotel. Met wat nieuwe bedden kon, volgens Piet, de toevoeging ‘hotel’ met verve worden bijgeschreven. De dansavonden in de jaren zeventig staan bij de generatie van ‘toen’ nog haarzuiver op het netvlies. Maar ook de grote feesten met wel meer dan duizend gasten staan op zijn ‘doe lijstje’.

Nieuwe generatie
Bijna vanzelfsprekend nam dochter Wilma, samen met Wim, de zaak in 1986 van haar ouders over. En weer waren er de verbouwingen, zeker toen zaal Govers de deuren ging sluiten. Het overbekende spreekwoord: ”De appel valt niet zo heel ver van de boom’, is bij dit echtpaar zeker van toepassing. Ook Wilma en Wim hebben zowat alles in huis gehad wat maar denkbaar is. Het ‘millenniumfeest’ dreunt als het ware nog steeds na. “Iedereen was welkom, ze kregen een totale inclusief avond en ze betaalden per ‘kop’, aldus Wilma. De laatste in rij van café en zaal zijn Arie en Anouska. Nieuwe verordeningen van de gemeente, strengere geluidsregels en diverse investeringen waren bijna onmogelijke te nemen hindernissen. Bennie Romme bracht uitkomst door het pand in 2005 aan te kopen en automatisch de nodige verbouwing en investering over te nemen.

Leeg
Het lege terras geeft De Gouden Leeuw op dit moment een enigszins troosteloze aanblik. De laatste uitbater van ‘Restaurant Zin In’ heeft het niet gered. De zaak is failliet gegaan, de inboedel verkocht en de deur van de beeldbepalende horecagelegenheid ging definitief op slot. Het was wennen voor de Geffenaar. Het gemis van het terras op een gewone zomeravond. Maar zeker ook tijdens de kermis en niet te vergeten Effe noar Geffe. De toekomst is onzeker. “Jawel, er zijn plannen”, zegt Bennie desgevraagd. Hoe graag hij het ook wil, hij kan en mag en nog niet veel over zeggen. Hij heeft wel ‘groen licht’ gegeven voor een aantal evenementen in de zaal. Op 19 oktober gaan de deuren open van “die Goldener Löwe”, voor een denderend Duits getint oktoberfeest. Ook hele blije gezichten bij de organisatie van Recht vur zunne Roap. Petra van Erp: “Ik ben zo blij dat we van Bennie de toezegging hebben mogen ontvangen dat we de zaal weer mogen gebruiken voor de komende ‘Roap’. We mogen zelfs 44- jarig jubileum in de zaal vieren. Echt top, ik zou me werkelijk geen raad weten. Heerlijk, het geeft ook het warme gevoel dat we voor een paar weken weer eventjes ‘thuis’ zijn.

Bron: Uit o.a. Eén Pot Nat van Ruud Verhagen

Tip: Voor een snelle weergave van de foto’s naar beneden scrollen

Foto's:


WWSPNJJIIIGDDDAA21111114