Vocaal Ensemble All Women brengt ‘Pontypridd 1944’

 

ROSMALEN – Het kan u inmiddels niet meer ontgaan zijn, in oktober 1944 werden Den Bosch en omgeving door de 53ste Welsh Division van het Britse leger na een hevige strijd verlost van de Duitsers. De dames van All Women nemen u in de productie Pontypridd 1944 mee naar de vrouwen aan het thuisfront, naar een repetitie van het koor uit Pontypridd in Wales in oktober 1944. Een productie met verhalen aangevuld met licht klassieke en eigentijdse muziek uit de jaren’40.

 

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Vocaal Ensemble All Women is sinds 1998 actief op diverse podia. Het brengt een breed repertoire en zingt in verschillende stijlen en talen. In 2018 behaalden de dames de titel ‘Het beste koor van Noord-Brabant’ tijdens het Nederlands Koorfestival. Het koor staat sinds 2003 onder leiding van Ien Bouwmans. Ien: “Over het Pontypridd choir is een boek uitgebracht en dat verhaal gaan we op de planken zetten. Het verhaal inspireerde en heeft ons er toe aangezet om er een productie van te maken. In deze tijd van herdenkingen en vieringen is het zeer op zijn plaats.”
Marc Stoop schreef de tekst en staat ook garant voor de regie. Het verhaal is als volgt: De mannen vochten met de 53ste Welsh Division aan het front in Brabant tegen de Duitsers terwijl de vrouwen, moeders, zussen en verloofden thuis de dagelijkse gang van zaken draaiende hielden. Het koor uit Wales bestaat in oktober 1944 dan ook alleen uit vrouwen want de mannen zijn naar het leger.

Zang en spel

In het theaterconcert komt een beetje spel voor en zal veel gezongen worden. De vrouwen missen hun mannen. De licht klassieke nummers uit de jaren ’40 worden met een lach en een traan gebracht. Om deze productie goed neer te kunnen zetten, koos het koor ervoor om te werken met een regisseur. De muziekcommissie selecteerde samen met dirigent Ien Bouwmans de nummers voor deze productie. Een aantal van die nummers komt ook in het boek voor. In het verleden heeft Vocaal Ensemble All Women al eerder een theatervoorstelling gemaakt, maar dat was geen compleet verhaal. Dat zal nu wel het geval zijn.
Als de auteur van dit verhaal de repetitie bezoekt, zijn de 14 dames in volle concentratie in hun rol verwikkeld. Voor diverse leden is het de eerste keer dat ze naast het zingen ook toneel gaan spelen. Regisseur Marc Stoop ziet en hoort alles en weet de groep te inspireren om er een mooi geheel van te maken, om het spel en het verhaal vloeiend te laten verlopen.

Bevrijdingsweek

Tijdens de bevrijdingsweek staat All Women enkele keren op het podium om een gedeelte van deze productie te tonen. Op zondag 20 oktober geven de dames een middagconcert in de Antoniegaarde in Den Bosch. Op woensdag 23 oktober brengen zij ook gedeeltes met zang en spel tijdens de bevrijdingswandeling in Rosmalen op het podium dat staat bij Ouderenzorg Annenborch op De Hoef. De bevrijdingswandeling zal om 18.00 uur starten bij het bevrijdingsmonument in de Schoolstraat. En op zondag 27 oktober zingen ze tijdens de officiƫle ceremonie op de militaire begraafplaats in Uden. Vanaf januari 2020 spelen zij de hele productie op diverse plaatsen. Voor meer informatie hierover raadpleeg de website van het koor, www.allwomen.nl.

Vocaal ensemble All Women brengt ‘bevrijdingsconcert’

Foto's:


0