Wadduwa: “Elke eurocent is voor het prachtige levenswerk van Ad en Geert

Zondag 3 november het jaarlijkse benefietconcert in zaal Kerkzicht Nuland

VINKEL -“Het is in feite allemaal begonnen met een voor ons gewone vakantie in een mooi en vooral gastvrij land. Sri Lanka. Een land met bijzonder vriendelijke, eerlijke en vooral trotse mensen”, zeggen Ad van Lokven (70) en Hanegraaf (63). Twee pioniers van een geweldig en mooi en vooral dankbaar plan. Samen praten we over hun ‘levenswerk’. “Ons leven hier en in Sri Lanka is compleet veranderd, moge dat duidelijk zijn. Maar de warmte, liefde en voldoening die je er voor terug krijgt is met geen pen te beschrijven”, zeggen de mannen vol overtuiging.

Door Jan van Ravenstein

Ad is jarig vandaag. Ondanks het tijdsverschil staat de telefoon niet stil vanuit Wadduwa. Je ziet hem in al zijn bescheidenheid genieten van de felicitatiewensen uit het verre Sri Lanka. In het kort schetsen ze het ‘begin’ van hun avontuur. “Het begon met een gewone vakantie in een bijzonder mooi en vooral gastvrij land. In het hotel kwamen we in gesprek met drie jongens die daar in dienst waren. Naar gelang de gesprekjes volgde kwam ook de thuissituatie van de jongens aan de orde. Een bezoek aan hun ouders was onvermijdelijk en daar hebben wij doorgepraat over hun studiewensen en best wel onzekere toekomstplannen”, zeggen Ad en Geert

Plan
Eenmaal terug in Nederland liet het idee hun niet los en begon er bij de heren een groots plan te ontstaan. “De plannen waren nogal rigoureus en we moesten wel zeker weten dat hetgeen we daadwerkelijk wilden gaan doen ook juist zou zijn. Het klonk allemaal goed en vertrouwd. Uiteindelijk hebben Ad en Geert (toen 40 en 33 jaar) de twee jongens laten studeren en hun beiden uit eigen zak financieel ondersteund. De jongens hebben daardoor een universitaire opleiding genoten en hebben ze een fantastische job weten te vinden. In 1995 hebben ze samen met de familie een huis gebouwd. Sharmen, die inmiddels is getrouwd, woont daar met zijn gezin.
In 1999 werd er een groots besluit door hun samen genomen. Het bedrijf van Geert werd verkocht en Ad kon ‘regelen’ met zijn werkgever dat hij met zijn werk 2 maanden op en 2 maanden af zou zijn. De Stichting was geboren en voortaan waren ze twee maanden in Sri Lanka en twee maanden in Nederland. Op deze manier konden ze zich helemaal richten op hun levenswerk. Wat daarna in de loop der jaren volgde is in feite met nog geen duizend woorden te beschrijven.

Glimlach
“Vaak is het de glimlach, die het doet”, zegt Geert zomaar even tussendoor. Het zijn voor deze twee kanjers veelzeggende woorden. Ze zetten voor zichzelf in feite alles aan de kant. Vanwege de verjaardag van Ad ligt er een ‘dikke snee cake’ klaar. “Normaal doen we niet zo duur. Dan kredde mar een ‘kuukske’ hoor”, zegt Ad bijna verontschuldigend. Alles, maar dan ook alles in het teken van hun project(en). En dat zijn er inmiddels veel. Vijf scholen hebben ze gerenoveerd. Een computerlokaal compleet ingericht, een keuken renovatie van bejaardentehuis inclusief een aanbouw en een schoolrenovatie… Deels uit eigen middelen en deels met steun van Nederlandse projecten.
Bijzonder is het project om de jongeren te laten studeren. Inmiddels studeren, als een soort van adoptieproject, 40 Sri Lankaanse jongeren. Voor 30 euro per maand kan je een jongere een doelgerichte toekomst bieden. Zie voor meer info de website.

Tuk Tuk
Op dit moment loopt het project van de 32- jarige Nimesh, die door een bedrijfsongeval zijn oude werk als timmerman niet meer kan uitvoeren. Hij is in bezit van een rijbewijs, en het beroep als taxichauffeur met een Tuk Tuk zou een grote uitkomst betekenen om zijn dagelijkse brood te verdienen. Lenen behoort helaas niet tot de mogelijkheden, vandaar dat Ad en Geert uw donatie hulp vragen (Stichting Hulp Wadduwa – Bankrekening: NL76RABO0162644213 o.v.v. Tuk Tuk Nimesh.

Bomaanslag
De allesvernietigende bomaanslag van april jl. heeft ook het leven in Wadduwa drastisch doen veranderen. “Sri Lanka ‘leeft’ met name van het toerisme. En juist die toerist mijdt na die bewuste bomaanslag het land. Het werkbare leven ligt daardoor compleet stil. En de bewoners/werknemers blijven verstoken van welke inkomsten dan ook. “Een mooi voorbeeld is het verzoek van een bewoner om tien euro over te maken voor de diesel van zijn boot, zodat hij kan gaan vissen. Ze zijn zo onvoorstelbaar arm”, zegt Ad heel zorgelijk.

Benefietmiddag
De komende muzikale (benefiet) middag in zaal Kerkzicht in Nuland (zondag 3 november) staat met grote dikke vette letters op de Wadduwa agenda. Alles voor het goede doel. “Dit is altijd een heel erg warme dag voor ons. Van iedereen, niemand uitgezonderd, krijgen we de volle, vaak, gratis medewerking. Is dat niet mooi”, zeggen de heren. De middag staat bol van muziek en entertainment met optredens van regionale artiesten. Robbie Lee, Dave, Eric Baghuis, Sander Luurssen, For the Occasion, Yosee, The N-Tertainer en Wilma van Dartel dragen zorg voor een spectaculaire middag. “Daarnaast is er onze overbekende loterij, boordevol met prachtige prijzen. Kom allen, dit mag u dus zeker niet missen”, aldus Geert en Ad. De aanvang van de middag is 12.30 uur / 18.00 uur. Entree 10 euro inclusief drankje en hapje. Alle informatie over de besproken onderwerpen, zie: www.wadduwa.nl

Foto nr. 1: v.l.n.r. Ad van Lokven, Prianthe de plaatselijke medewerker en Geert Hanegraaf

Foto nr. 2: Nimesh (Tuk Tuk) met zijn vader

Foto's:


II