50 Jaar Welfare Werk Rode Kruis Den Dungen

DEN DUNGEN – Vijftig jaar geleden werd Welfare Werk Rode Kruis Den Dungen opgericht. Een groep die zich ten doel stelt om iets voor anderen te betekenen door het hele jaar samen te handwerken en de gemaakte artikelen te verkopen voor het Rode Kruis en andere goede doelen. Zaterdag 9 november is iedereen weer van harte welkom tijdens de verkoop.

Door Wendy van Lijssel

Die verkoop wordt gehouden van 09.30 uur tot 13.00 uur in het restaurant van Litserborg Den Dungen. Naast tassen, poncho’s, knuffels, slofjes, mutsen en nog veel meer zijn er ook Krabberdonkse dassen te koop.

De dames Tine Bijvoet, Riek van den Broek, Sjan de Laat en Jo van Lamoen stonden vijftig jaar geleden aan de wieg van Welfare werk Rode Kruis Den Dungen. Eerstgenoemde twee zijn inmiddels overleden, Sjan is vanwege haar leeftijd niet meer actief, maar de kwieke 88-jarige Jo van Lamoen is nog steeds doende. “Wij reageerden in 1969 op een oproepje van het Rode Kruis waarin gevraagd werd om na het volgen van een cursus plaatselijk op huisbezoek te gaan bij zieken, gehandicapten, eenzamen, ouderen en mensen die daaraan behoefte hadden. In die tijd was daar nog weinig aandacht voor. Het belangrijkste was om een luisterend oor te bieden en een band op te bouwen. We hadden elk onze eigen bezoekadresjes. We volgden ook bijscholingscursussen zodat we wisten hoe we met bepaalde ziekten en/of handicaps om moesten gaan”, blikt Jo terug. Het was het begin van Welfare Werk Rode Kruis Den Dungen.

Handwerken

Voormalig directrice Marie Janetta van toenmalig bejaardenhuis De Donk steunde het initiatief. De groep werd groter en zij stelde vervolgens elke dondermiddag een ruimte beschikbaar waarop mensen bij elkaar konden komen. “We begonnen met huisbezoekjes, maar uiteindelijk bleek er behoefte te zijn om samen te komen en zijn we gaan handwerken. Mensen die niet in staat waren om zelf te komen, gingen we thuis ophalen. Iedereen was en is dat trouwens nog steeds, welkom om aan te sluiten. Ook mensen die niet konden handwerken, maar gewoon een kopje koffie/thee wilden drinken en een praatje maken. Het belangrijkste was het sociale aspect en dat is het nog steeds”, aldus Jo.
Een statement dat gelijk bevestigd wordt door een van de dames. Ze vertelt: “Mijn man is gestorven. Ter bestrijding van de eenzaamheid heb ik me recent aangesloten. Ik handwerk graag.”

Materialen

Wat ook niet veranderde is dat alles wat gemaakt werd twee keer per jaar verkocht wordt, waarbij de opbrengst gedoneerd wordt. Wat wél veranderde is wát er gemaakt wordt. “Destijds breiden we geitenwollen sokken, tafelkleden, ovenhanddoeken en schortjes. Tegenwoordig hoeft het niet alleen nuttig te zijn, maar ook leuk en is het ook allemaal wat luxer. We maken knuffels, tassen, poncho’s, sjaals, kussens, mutsen, babyslofjes, maar maken ook kikkers voor het Oeteldonkse carnaval, breien Krabberdonkse sjaals en nog veel meer”, somt Jo op.
Om te beginnen werden de materialen waarmee gehandwerkt werd beschikbaar gesteld door het Rode Kruis, maar die tijd is allang passé. De groep werkt met materialen die ze krijgt van mensen die er niets meer mee doen, maar kopen het ook zelf om het aansluitend voor het goede doel te verkopen. Dat doel is overigens niet alleen het Rode Kruis. Ook andere projecten worden gesteund zoals Rescue Baby Gambia, Care Bag, truien, vesten, mutsen en dassen voor Roemenië en dekens voor verwaarloosde Spaanse hondjes. Een map met foto’s laat de diverse goede doelen zien en de blije ontvangers.

Verkoop

Jo en de andere leden vinden het leuk om elke twee weken op de ‘even’ vrijdag bij elkaar te komen, samen te handwerken en gezellig bij te buurten. Jo blikt met plezier terug en vooruit: “Zowel de jaren dat we nog op huisbezoek gingen en je een persoonlijke band opbouwde met mensen als ook het handwerken voor het Rode Kruis en andere goede doelen. Het heeft me altijd voldoening gegeven om op deze manier iets voor mijn medemens te kunnen betekenen. Dat was en is nog steeds belangrijk voor me”, stelt ze.
“Ik hoop dat de opzet van het jezelf in dienst stellen van je medemens, zeker in deze tijd die dynamischer, moeilijker en gevaarlijker is dan 50 jaar geleden, dat mensen leren dat we klaar moeten staan voor elkaar en dat het Welfare Werk Den Dungen nog lang bestaat.”
Dit jaar bestaat Welfare Werk Rode Kruis Den Dungen 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd onlangs al een uitstapje gemaakt door de leden. Zaterdag 9 november is er wederom een verkoop. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en kopen. Tot slot is iedereen welkom om aan te sluiten bij het Welfare Werk Rode Kruis Den Dungen. Al enkele jaren draait de groep onder leiding van Maria Brullemans, waarbij ze assistentie krijgt van enkele leden. Zij nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen en sfeer te proeven op vrijdagmiddag in de even weken van 14.00 uur tot 16.00 uur in Litserborg. Voor nadere informatie kunt u bij haar terecht.

De dames komen op de ‘even’ vrijdag bij elkaar

Foto's:


0