Nieuwe voorzitter Centrum Management Rosmalen: ‘Dit centrum moet een geheel worden’

 

ROSMALEN – Sylvia Böcker heeft in september het voorzitterschap van het Centrum Management Rosmalen overgenomen van John Sars. De 57-jarige Rosmalense komt als relatief onbekende bij de ondernemers in het centrum binnen en wil haar jarenlange ervaring in het bedrijfsleven gebruiken om samen met de winkeliers het centrum weer op een gezond, goed bezocht en gezellig niveau te brengen.

 

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Sylvia Böcker komt neutraal bij het Centrum Management binnen. Ze is inwoner van Rosmalen maar heeft geen belangen in het centrum als ondernemer of vastgoedeigenaar. Sylvia: “Ik ben geboren in ’s-Hertogenbosch en woon sinds 1999 in Rosmalen. Ik heb onder andere in de media gewerkt bij Wegener en ben daarna een adviesbureau gestart, waarmee ik bedrijven en organisaties adviseerde. Die werkzaamheden heb ik grotendeels afgebouwd. Ik heb veel ervaring op organisatorisch gebied en ben betrokken geweest bij uiteenlopende projecten zoals bijvoorbeeld de bid waarmee de EK vrouwenvoetbal naar Nederland gehaald is. Verder ben ik een aantal jaar voor Vluchtelingenwerk actief geweest. En toen kwam de vraag of de functie van voorzitter van het Centrum Management niet iets voor mij zou zijn.“

Ervaring

Sylvia is bij Wegener begonnen bij de huis-aan-huisbladen en klom daar hogerop. Ze heeft hierdoor naast organisatorische ervaring ook veel met marketing en promotie te maken gehad. Sylvia: “Ik kan die ervaring nu steken in mijn nieuwe functie bij het Centrum Management. Mijn voorganger heeft veel en goed werk verzet, maar het succes van zijn onderneming maakt dat hij niet langer voldoende tijd heeft voor deze functie. We zijn ook in een nieuwe fase terechtgekomen en dat vraagt weer nieuwe inzichten en andere inspanningen. Zo is bijvoorbeeld lang gevochten voor een nieuw centrum. Daarbij speelden uiteenlopende belangen en emoties mee en niet iedereen heeft gewonnen. Nu is er een nieuwe situatie ontstaan waarbij het belangrijk is dat iedereen trots en blij moet kunnen zijn op zijn dorp. We moeten ons de vraag stellen hoe Rosmalen zich kan onderscheiden als onderdeel van een grotere stad. Er zijn veel uitdagingen, denk maar aan het probleem van de leegstand. Met zijn allen moeten we kijken wat we daarmee kunnen. We moeten bekijken wat de functie van Rosmalen is. Wat het centrum te bieden heeft en hoe we dat kunnen triggeren?”

Groeikern

Rosmalen heeft veel pluspunten. Een geweldig horecaplein aan De Driesprong, een divers winkelaanbod, goed bereikbaar, makkelijk parkeren en in tegenstelling tot veel andere dorpen is het een groeikern. Sylvia: “Ik wil met partijen praten over de infrastructuur, de bereikbaarheid en de vraag of de visie op het centrum nog up-to-date is. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kunnen kijken hoe andere dorpen en steden dat doen. Want we zullen met elkaar moeten zorgen dat we niet een oud centrum, horecaplein en een nieuw centrum hebben, maar één centrum zijn. Het is natuurlijk een beetje vreemd dat er zoveel plannen waren voor het nieuwe centrum en dat het oude gedeelte daarbij niet meegenomen is. Dat vraagt onderzoek, maar dat moet niet alleen oriënterend blijven. Actie is namelijk nodig, zeker gezien alle ontwikkelingen.”

Concurrentie

”De ondernemers in centrum Rosmalen moeten van hun eigen kracht uitgaan ondanks zorgen over ontwikkelingen in bijvoorbeeld De Groote Wielen”, denkt Sylvia. “Dat is niet altijd makkelijk, maar ik denk dat de veerkracht van het centrum groter is dan we soms denken. Duidelijk is dat de vraag hoe we de juiste ondernemer in het juiste pand krijgen, hoog op het prioriteitenlijstje staat. Rosmalen heeft betere kaarten dan veel dorpen in de omgeving maar dat vertalen in nieuwe initiatieven is een uitdaging”

Concept

De nieuwe centrummanager is nu bezig met het maken van een conceptvisie aan de hand van alle verhalen en rapporten die hoort en ziet. “Daarmee ga we naar de ondernemers en vervolgens naar de gemeente. Het belang van de individuele ondernemers staat natuurlijk voorop maar toch wil ik met elkaar te zoeken naar oplossingen. Als de winkeliers, de vastgoedeigenaren, de horeca en de dienstverlening de mogelijkheden zien en keuzes durven maken moet het mogelijk zijn om het centrum van Rosmalen weer te laten bruisen.”

Sylvia Böcker

Foto's:


0