’t Kumt al 25 jaar Vaneiges

BERLICUM – 25 jaar geleden begonnen ze. Nu merken initiatiefnemer Gerard Wiegmans uit Middelrode en zanger vanaf het 1e uur, Mari Meulenbroek uit Berlicum dat ‘t inderdaad Vaneiges Kumt. De Nederlands/Brabantse zang- en verhalengroep houdt op zaterdag 23 november om 20.00 uur in het Benelux theater in Berlicum wordt een terugblikkende voorstelling. Met een speciaal eerbetoon aan de overleden zangers Henk Habraken en Sjef van Schalen, die nog steeds node gemist worden.

Door Wendy van Lijssel

Nadat hij ruim 20 jaar gezongen had bij het plaatselijke kerkkoor vond Gerard Wiegmans het tijd worden om eens een ander repertoire aan te roeren. Wat precies, daar was hij niet helemaal uit, maar hij benaderde links en rechts enkele zanglustigen en zo ontstond er een klein groepje mensen dat bij De Witte Zwaan in Berlicum begon met repeteren.
Een accordeonist werd gevonden via de muziekschool in Veghel. “We kwamen bij elkaar zonder eigenlijk te weten wat we precies gingen doen. Het ging ons puur om het zangplezier, maar het moest wel goed klinken”, blikken Gerard en Mari terug. Onder de genodigden destijds ook Sjef van Schalen. Hij overleed enkele jaren geleden en was van grote waarde voor de koers die de groep ging varen. “Sjef was een groot liefhebber van het Brabants dialect. Hij stuurde ons die kant in en had gelijk die eerste repetitie ook een paar liedjes bij zich. Daar gingen we mee aan de slag.”

Optredens

Hoewel er niet direct plannen waren voor optredens, werd ’t Kumt Vaneiges er echter al snel voor benaderd. ”Dat kwam Vaneiges”, lachen Gerard en Mari. “Iemand hoorde ons repeteren, had iets te vieren en nodigde ons uit voor een optreden.” Daar zaten ook weer mensen die aan het roer stonden van een evenement en zo ging het balletje eigenlijk direct aan het rollen.
Gerard Wiegmans fungeerde van meet af aan als muzikaal leider. Omdat ook zijn babbel goed is, werden er van lieverlee naast Brabantse en Nederlandse liedjes ook verhalen over het Brabantse boerenleven in het voor- en achterhuis vertelt. Nooit vulgair, maar wel met een kwinkslag. Zo ontstond een eigen programma vol humoristisch gezang en gebabbel, dat nog steeds in heel Brabant wordt vertolkt.

Hoogtepunten

Al na enkele jaren werd ’t Kumt Vaneiges benaderd door muziekproducent Jan Vis met het verzoek een eigen cd op te nemen. Het was in 2000 niet de eerste en ook niet de laatste. In totaal werden er vier gemaakt. Het wordt beschouwd als één van de hoogtepunten in het 25-jarige bestaan en die waren er veel meer. “We zijn in 2001 en 2005 met onze partners op uitnodiging naar Canada gegaan en traden daar veelvuldig op voor Brabantse emigranten. Op enig moment stonden we daar voor een zaal gevuld met 800 mensen die terwijl ze elkaar vasthielden het lied ‘Avondklokje’ uit volle borst met ons meezongen. Bij velen stroomden de tranen over hun wangen. Dat was ook voor ons aangrijpend.”

Eerbetoon

Dat was ook het overlijden van Henk Habraken en de al genoemde Sjef van Schalen, die vanaf het 1e uur meezongen. Zij ontvielen de groep. Hun plaatsen werden ingenomen, maar hun specifieke liedjes niet meer gezongen. Dat gaan Mari, Gerard, Henk van Schijndel, Henk van den Broek, Hans Bogaards en Rien van Doorn, begeleid door accordeonisten Gina Palmers en Tonny van Alem tijdens de jubileumshow op zaterdag 23 november als speciaal eerbetoon wél doen. Die liedjes en vele anderen die in het 25-jarige bestaan vol enthousiasme voor het voetlicht gebracht werden. Uiteraard ontbreken ook nu de ‘sappige’ verhalen niet.

Concert

Het wordt een concert voor de fans, en één met een lach en een traan, want accordeonist Gina Palmers en Gerard en Mari stoppen er vanaf 1 januari 2020 mee. Voor Gerard en Mari is het een weloverwogen besluit. “We vinden het mooi geweest. We hebben heel veel met elkaar meegemaakt. Gelachen en gehuild. Hoogte- en dieptepunten. Na 25 jaar is het echter een goed moment om het roer over te geven”, melden ze om direct toe te voegen: “Vaneiges blijven we de groep volgen, een warm hart toedragen en zullen we nog wel eens naar een optreden gaan.”
Alle liefhebbers, naasten en geïnteresseerden van ’t Kumt Vaneiges die een avond in gezellige sferen willen vertoeven zijn bij dezen uitgenodigd om een kaartje te reserveren via www.beneluxtheater.nl en er zaterdag 23 november vanaf 20.00 uur bij te zijn. De zaal is om 19.00 uur geopend.

Mede-grondleggers Mari Meulenbroek en Gerard Wiegmans

Foto's:


0