Tweede carnavalsseizoen Prins Dirk d’n Urste: ‘Het was onze beste carnaval ooit’

 

ROSMALEN –Voor het tweede seizoen gaan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Dirk d’Urste en Adjudant Ton de scepter zwaaien over Zandhazendurp. Het carnaval vieren in Zandhazendurp is ze vorig seizoen zo goed bevallen, dat ze er een tweede jaar aan vastplakken. Een jubileumjaar wel te verstaan, want Zandhazendurp viert het 55-jarig bestaan en de Jeugdraad van XI bestaat 44 jaar.

 

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Een jaar geleden nog vroegen Dirk Verbiesen (46) en zijn broer Ton (45) zich af waar ze aan begonnen waren. Ze aanvaardden de taken van prins en adjudant van Zandhazendurp en maakten de sprong in het diepe. Het werd een carnavalsjaar om nooit te vergeten, vol nieuwe indrukken en gezellige feesten.
Nu staan ze aan de start van hun tweede jaar. Prins Dirk d’n Urste: “Het was onze beste carnaval ooit. Ik had niet aan zien komen dat er zoveel afwisseling in het Zandhazendurps programma zit en dat carnaval vieren als prins en adjudant zo intensief en geweldig is. We werden al snel in de carnavalsgemeenschap opgenomen en het voelde als een warm bad. Het contact met de Raad van XI, het jeugdblok, de clubkes en alle andere Zandhazen en Zandhazinnen voelde goed, we hebben zo veel plezier gehad. Alles was nieuw voor ons, we hebben geprobeerd ons zoveel mogelijk te mengen onder de feestvierders.”

Aanloop

Adjudant Ton: “Wij vierden eigenlijk altijd carnaval in Oeteldonk en hebben het nu in Zandhazendurp van heel dichtbij mee mogen maken. Het carnaval hier is niet met Oeteldonk te vergelijken. Het lijkt wel alsof iedereen hier veel hechter met elkaar is. Het carnavalsfeest kende vele hoogtepunten, maar voor mij was de grote optocht toch wel de topper.”
Dirk: “De aanloop naar carnaval was heel apart en mooi om mee te mogen maken. De oplevering van de prinsenwagens bij de Kentering was super leuk, het Bouwersbal heel gezellig en heel bijzonder de bezoeken aan de instellingen. Als prins en adjudant is je carnaval wel erg intensief en de dagen vliegen voorbij. We kwamen van de ene leuke gebeurtenis in de andere terecht. Het Rijnlands carnaval zoals Zandhazendurp dat viert heeft toch wel zijn charmes hebben wij nu ervaren. Wij plakken er nog een jaartje aan vast, en dat gaat met het oog op het 55-jarig jubileum een bijzonder jaar worden. ” Ton: “Wij wilden graag een bijdrage leveren aan het Rosmalens Carnaval en ik denk dat dit op deze manier aardig lukt. We hopen met ons enthousiasme meer mensen voor het carnavalsfeest hier warm te kunnen maken.“

Nieuwe jeugdprins

Jeugdprins Tim d’n Tweede, in het dagelijks leven Tim Kuijpers (10) van KC De Terp, gaat de scepter zwaaien over jeugdig Zandhazendurp. Met aan zijn zij adjudant Daan Kitslaar (10) en ceremoniemeester Roel Kitslaar (11) beide van KC De Sprong staat hij aan het begin van 44 jaar Jeugdraad van XI in Zandhazendurp. Op zondag 2 februari 2020 neemt de jeugdprins met zijn gevolg een receptie af voor belangstellenden van 13.00 uur tot 14.30 uur in de theaterzaal van De Kentering. Meer hierover later dit seizoen op www.facebook.com/jeugdblok-zandhazendurp

Nieuwe kleding

Het Jeugdblok van de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval is met het oog op 55 jaar Zandhazendurp en slijtage van de huidige kleding compleet in het nieuw gestoken. De evenementen waarop u hun kunt zien stralen in de nieuwe pakken staan op www.zandhazendurp.nl/agenda.
Tijdens het 11-11 bal is afscheid genomen van voorzitter Patrick van Pinxteren, die vanwege drukke arbeidsomstandigheden besloten heeft de voorzittershamer over te dragen. Hij wordt opgevolgd door Rein Merkx, die naast de taak van spreekstalmeester nu ook de voorzittershamer zal hanteren. Rein: “Ik ben altijd een buitenstaander in Zandhazendurp geweest en ben met Prins Téjo d’n Urste als spreekstalmeester meegekomen. Dat is inmiddels alweer 5 jaar geleden. Ik vind het nog steeds leuk, het wordt eigenlijk alsmaar leuker en drukker. Je maakt het feest met elkaar en we organiseren het voor iedereen die zich betrokken voelt. Als voorzitter ga ik de weg voortzetten die anderen ingeslagen zijn, maar wil er wel graag de scherpe kantjes afhalen. Ik wil met elkaar kijken wat er nog allemaal mogelijk is en als er ideeën zijn, vertel het ons.”
www.zandhazendurp.nl www.facebook.com/zandhazendurp

Raad van XI, jeugdraad en dansgardes van Zandhazendurp

Foto's:


0