Voorstelling over dementie in Rosmalen

ROSMALEN – Een op de vijf mensen zal een vorm van dementie krijgen. Ondanks de veelheid aan informatie, boeken en films wordt men toch nog vaak overvallen door de problematiek en de consequenties van deze ziekte én hoe daarmee om te gaan. In de voorstelling ‘Ons kan niks gebeuren’ bieden Rauh&Giebels Theatermakers de helpende hand. Te zien op dinsdag 10 december in PERRON-3, aanvang 20.00 uur.

De voorstelling is in het bijzonder geschikt voor iedereen die te maken heeft of krijgt met mensen die lijden aan dementie zoals mantelzorgers, vrijwilligers en (zorg)professionals. Ondanks het serieuze onderwerp beloven de spelers ook een lach. Aansluitend aan de voorstelling wordt een nabespreking gehouden.

Menselijk contact is van levensbelang voor patiënt en mantelzorger. Wat als we de contactsleutel kwijt zijn? Als de logica is verdwenen en de vertrouwde woorden hun inhoud hebben verloren; dan wordt het zoeken. De lichaamstaal en de taal van de emotie, gebaseerd op afstemming, respect en rust blijven over. De regisseur en de spelers/producenten van dit stuk hebben zich gespecialiseerd in een benaderingswijze voor mensen die lijden aan dementie. Contact maken met mensen in verschillende stadia van dementie was jarenlang hun opdracht.

In de voorstelling ‘Ons kan niks gebeuren’ worden Paul en Janine geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Een onomkeerbaar proces van vallen en opstaan begint. Met ongeloof, angst, boosheid en om het verdriet draagbaar te maken de nodige humor; tot het verval compleet is. Opname in een verpleeghuis is onbespreekbaar…. Rauh&Giebels Theatermakers speelden hun eerste voorstellingen van ‘Ons kan niks gebeuren’ in september 2017 in Rosmalen. Ruim 2 jaar en zo’n 80 voorstellingen later is de cirkel rond: ook de laatste voorstelling is te zien in PERRON-3. Op 10 december, aanvang 20.00 uur. Regie: Trudy Schambergen.

Spelers Jan Rauh en Helma Giebels

Foto's:


0