WAT IK NIET BEGRIJP.

Alcohol en Drugs. Het zal natuurlijk te maken hebben met mijn leeftijd, de zogenaamde generatiekloof (Een kloof die ontstaat door een verschil in opvattingen en normen tussen naast elkaar levende generaties). Maar toch, wanneer ik het in een willekeurig gezelschap bespreekbaar maak kom ik er al snel achter dat ik heus niet alleen sta, zeker niet bij mijn leeftijdsgenoten.

Ouders maken zich grote zorgen, maar ook de jongeren hebben daar hun mening over. Zeker, ze hanteren al snel de regel dat; “het er bij hoort in deze tijd”, maar wanneer we dieper op de materie ingaan is er zeker de zorg, ook bij hun.

Alcohol is gevaarlijker dan een pilletje hoorde ik Arjen Lubach op tv zeggen. Dat zal best zo kunnen zijn. Zeker wanneer je soms ziet met welke mate er tegenwoordig gedronken wordt. Het is meer drinken, om dronken te zijn. Steeds terugkerende dienbladen vol met de meest uiteenlopende shotjes doen daar zeker geen goed aan. Wanneer je het in die mate consumeert dan zal alcohol best eens gevaarlijker kunnen zijn, mee eens.

Maar de stelling van dezelfde Lubach: “Dat gebruik van xtc gezonder is dan een biertje”, gaat er bij mij niet echt in. Ook de deskundigen hebben daar hun grote twijfels bij. De woorden van hoogleraar Van den Brink spreken voor zich: “Gezonder dan een biertje? Ik zal het nooit promoten, want gezond is het echt niet.”

Lubach kijkt naar de schadelijkheid van een pilletje of drank en dat het geen kwaad kan. Waarom worden dit soort dingen toch altijd gepromoot op tv, ik snap dat niet. De hele wereld is bezig om de jongeren er van te weerhouden iets te ‘gebruiken’ en dat zegt zo’n droplul (sorry dat ik het zo zeg) dat het gezonder is dan een biertje. ‘Hallo. Hij gebruikt de woorden, dat die drug maar korte tijd wordt gebruikt en dat het daarom geen kwaad kan doen’ oké.. misschien is het zo? Maar weet je. Bijna alle ‘gebruikers’ zijn begonnen met een jointje, om te proberen. Dat kon ook geen kwaad werd er gezegd… De trieste voorbeelden geven (helaas) een ander beeld.

Nee… Dan Ecstasy oftewel xtc… Een pilletje samengesteld en geproduceerd door een hele duistere, vaak enge, figuren. In smerige, onhygiënische boerenschuren waar de strontlucht nog duidelijk aanwezig is doen zij hun ‘scheikundige’ duistere werk. Zonder een gezichtsmasker werken is het levensgevaarlijk. Er zijn zelfs doden bij gevallen.

En wat ik dus niet begrijp is dat miljoenen mensen zo’n pil met dat enge duistere verleden, met het allergrootste gemak slikken, als ware het een paracetamol. Zonder ook maar een moment te weten wat er in zit…

Laatst was er een medicijn gevonden dat kanker sneller zou kunnen aanpakken. Het zou nog jaren gaan duren omdat het nog tot in finesse moest worden getest of het niet schadelijk zou zijn voor de gebruiker. ‘Wat ik dus niet begrijp is dat een xtc pil, door jong en oud, geslikt wordt of het de normaalste zaak van de wereld is.

Och… het schijnt ‘gezonder’ te zijn dan een biertje.. toch?