Aantal verleende bouwvergunningen fors lager

REGIO – Het aantal vergunningen dat in het eerste kwartaal van dit jaar voor de nieuwbouw en het verbouwen van woningen en bedrijfspanden is afgegeven, is met maar liefst 25 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling zorgde voor het laagste niveau in de afgelopen drie jaar. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Sterk dalende trend

In heel Nederland werden er in de eerste drie maanden van 2018 nog 17.000 bouwvergunningen verstrekt. Dit jaar bleef de teller in de periode van januari tot en met maart echter op 12.500 stuks steken. Als we deze aantallen tegen de situatie van het laatste kwartaal van 2018 afzetten, is een nog scherpere daling te zien. In die periode van drie maanden werden er namelijk 20.700 verleend. De cijfers van het CBS houden overigens geen rekening met transformaties, waarbij bedrijfspanden tot woningen worden omgebouwd.

 

Bouwen wordt steeds goedkoper

Woningen en bedrijfsgebouwen die naar aanleiding van de verstrekte vergunningen worden gebouwd of verbouwd, zijn de afgelopen jaren overigens wel steeds goedkoper geworden. Met name nieuwbouwwoningen profiteerden van goedkopere bouwmaterialen en efficiëntere werkmethodes. Daar werd gemiddeld een kostenbesparing van 17 procent gerealiseerd. Over de gehele linie werd bouwen en verbouwen 8 procent goedkoper.

 

Hogere omzet ondanks meer faillissementen

 

Het feit dat er minder bouwvergunningen zijn uitgegeven heeft uiteraard ook een effect op de bouwsector. Het aantal failliete bouwbedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar kwam uit op 114 stuks. Dat is 16 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2018. Natuurlijk is er niet bij alle faillissementen een rechtstreekse link te leggen met het verminderde aantal bouwvergunningen. Zo kampt een kwart van de bouwbedrijven ook met een ernstig personeelstekort, waardoor aangenomen klussen niet binnen de afgesproken oplevertermijn kunnen worden afgerond. Dit soort problemen hebben ook een schadelijk effect op het imago van de bouwbranche in het algemeen. Ondanks het toenemende aantal faillissementen in de sector werd er in het eerste kwartaal van 2019 in de bouw wel meer omzet gerealiseerd. Ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar was er een omzetstijging van 11,4 procent te zien. Het is daarmee de sterkste stijging in ruim 10 jaar. Met name grote bouwbedrijven, met meer dan 100 werknemers, profiteerden van deze positieve trend.

 

Effecten op andere bedrijfssectoren

Wanneer er minder panden worden gebouwd of verbouwd, heeft dat uiteindelijk ook impact op andere onderdelen van de Nederlandse economie. Als we de het verminderde aantal verleende vergunningen met de situatie rondom de opstalverzekering vergelijken, dan zal ook daar naar alle verwachting na verloop van tijd een neerwaartse trend te zien zijn. Wanneer er minder nieuwe woningen worden gebouwd, zullen er logischerwijs ook minder nieuwe opstalverzekeringen worden afgesloten. Hoe verzekeraars op deze situatie gaan reageren is nog een kwestie van afwachten. Zo kunnen ze ervoor kiezen om hun premies te verhogen, zodat hun financiële buffers ook bij kleinere aantallen verzekerden op peil blijven. Maar het is ook goed voorstelbaar dat verzekeraars stevig met elkaar gaan concurreren om toch een zo groot mogelijk deel van de beperkte nieuwe instroom als klant te kunnen verwelkomen. Kortom, de onderlinge premies van de aanbieders van een opstalverzekering vergelijken kan met het oog op de huidige omstandigheden in de markt zonder meer de moeite waard zijn.

 

 

Foto's:


a