Opvallend veel Nederlandse zonnestroom in aprilmaand

Als we de komende jaren van net zoveel zon mogen genieten als dit jaar, dan is dat goed nieuws voor het regionale Zonnepark Schijndel. Kijken we alleen al naar de aprilmaand van dit jaar, dan blijkt dat ons land met zoveel zon werd overgoten dat de totale opbrengst aan Nederlandse zonnestroom 80 procent hoger uitpakte dan in de aprilmaand van 2018.

 

Tientallen miljoenen Kwh per dag

We hadden daarbij als voordeel dat april dit jaar meteen al met drie zonnige dagen van start ging. Dat soort dagen leveren in de praktijk een dubbele hoeveelheid zonnestroom op in vergelijking met (deels) bewolkte dagen. Ook in de periode van 18 tot en met 22 april was de Nederlandse hemel vrijwel onbewolkt, zodat er ook toen extra veel stroom door de opgestelde zonnepanelen werd opgewekt. Op dit soort extra zonnige dagen genereren alle zonnepanelen die op het Nederlandse elektriciteitsnet zijn aangesloten bij elkaar 25 Gwh aan elektriciteit, waarbij elke Gwh voor een miljoen kilowattuur staat. Zondag 21 april bleek zelfs helemaal een topdag voor het opwekken van zonnestroom te zijn, want toen werd er maar liefst een dagtotaal van 28 Gwh bereikt. Wanneer alle stroom die in de aprilmaand door Nederlandse zonnepanelen is opgewekt bij elkaar wordt geteld komen er uit op een eindresultaat van 2,1 petajoules. Dat is voldoende om een stad ter grootte van Amsterdam een maand lang volledig in bedrijf te houden.

 

Grote verschillen tussen afzonderlijke maanden

We weten als Nederlanders natuurlijk maar al te goed dat de weersomstandigheden in ons land grillig kunnen zijn. Puur op slechts één duurzame energiebron vertrouwen is daarom ronduit onverstandig. Dit wordt duidelijk als we de maanden maart en april van dit jaar met elkaar vergelijken.

April was weliswaar een goede maand voor zonnestroom, maar het mooie weer zorgde er ook voor dat het veel minder waaide, waardoor er veel minder windenergie op zee en op het vasteland werd opgewekt. In maart waaide het aanmerkelijk meer, maar scheen de zon minder. Het af en toe stormachtige weer zorgde er in maart zelfs voor dat er in totaal ruim een petajoule meer groene stroom werd opgewekt dan in april. Het is voor energiebedrijven op dit moment nog steeds een kwestie van het vinden van de juiste balans om te voorkomen dat opgewekte duurzame energie geen onder- of overbelasting op het nationale stroomnet veroorzaakt. Volgens experts zal die balans in de nabije toekomst makkelijker bereikt worden als steeds meer consumenten en bedrijven ook thermische aardwarmte voor het lokaal opwekken van energie gaan benutten.

 

Bijdragen aan duurzame energieopwekking

Gezien het grote aanbod dat alle duurzame energiebronnen in ons land inmiddels bij elkaar produceren is groene stroom allang geen nicheproduct meer. Dit betekent dat wanneer consumenten naar een andere leverancier overstappen energie met een groen tintje kiezen een reële optie is om actief bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Wie er even serieus de tijd voor neemt om de prijzen van de verschillende energiebedrijven te vergelijken, ziet overigens al snel dat de prijzen voor groene stroom doorgaans niet hoger zijn dan de tarieven voor grijze stroom. Daarnaast geeft de consument een duidelijk signaal richting energieleveranciers af door tijdens het overstappen energie te kiezen die op een milieuvriendelijke manier tot stand is gekomen.

 

 

Foto's:


a