Waardevol mozaïek Wiegersma van sloop gered

ROSMALEN – Wie de melding heeft gedaan is niet bekend. Maar dankzij deze oplettende kunstliefhebber is een waardevol scherfmozaïek van de Brabantse kunstenaar Pieter Wiegersma (1920-2009) op Coudewater gered van de sloop.

Het zat achter een dunne laag stucwerk in gebouw Birgitta op het terrein. Een van de gebouwen die vanwege de nieuwbouwplannen met Landgoed Coudewater gesloopt gaat worden. De rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kreeg een melding dat er mogelijk een waardevol kunstwerk in het gebouw zat. Een strookje van het stucwerk was verwijderd en daaronder waren enkele kleurrijke mozaïekscherven te zien. Het bleek een werk van Pieter Wiegersma te zijn.

Pieter Wiegersma is afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader is de beroemde arts en schilder Hendrik Wiegersma uit Deurne. Zijn broer is de tekstschrijver Friso Wiegersma, levenspartner van Wim Sonneveld. Pieter Wiegersma heeft na de oorlog vooral in Brabant vele glas-in-loodramen gemaakt, waaronder in de Sint-Jan in Den Bosch, en wandtapijten. Daarnaast maakte hij mozaïeken en reliëfs. Deze werken behoren tot de hoogtepunten van de naoorlogse monumentale kunst in Noord-Brabant.

Het kunstwerk werd in stroken van de muur gehaald, nadat de stuclaag met een speciaal zuur was verwijderd. Het scherfmozaïek is in 1959 geplaatst. In de komende tijd wordt het werk opgeslagen en geschikt gemaakt voor herplaatsing. Hans Hartman van de ontwikkelaars van Land van Coudewater bevestigt dat geprobeerd wordt om het kunstwerk ergens te herplaatsen. “Toezeggingen hebben we niet gedaan. Het is een flink object. Maar we doen ons best.”

Foto's:


0